Platform over gevels, glas & daken
Wees alert op de inzet van illegale arbeidskrachten

Wees alert op de inzet van illegale arbeidskrachten

Constructie via EU-visum in strijd met de wet

Het personeelstekort speelt in alle sectoren. Ook in de gevelbouw. Er wordt steeds vaker een beroep gedaan op uitzendorganisaties. Helaas neemt niet elke organisatie het even nauw met de Nederlandse wet- en regelgeving. Via allerhande schimmige constructies worden arbeidskrachten ingevlogen die niet afkomstig zijn uit EU/EER-landen. Dat is in strijd met de wet en dus verboden. De risico’s zijn bovendien niet te overzien. Profimax distantieert zich nadrukkelijk van deze toenemende trend en waarschuwt opdrachtgevers: wees alert op de inzet van illegale arbeidskrachten.

Always get the job done!, dat is al meer dan tien jaar het credo van Profimax. “We zijn met gespecialiseerde divisies actief in de gevelbouw, bouw en techniek”, zegt directeur Henri Lensen. “Elke divisie heeft een eigen ervaren professioneel salesteam en een backoffice om snel in te kunnen spelen op de klantwens. Om een goede match te garanderen, vindt er altijd een opname plaats. Van onze vakkrachten heeft 20% de Nederlandse nationaliteit of spreekt Nederlands, de andere 80% spreekt Engels en is uitsluitend afkomstig uit EU/EER-landen.”

EU-visum

Bij Profimax volgen we de Nederlandse regelgeving in alle aspecten van ons bedrijf, zegt operationeel manager Dave Ruijs. “De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat sommige van onze concurrenten werken met niet-EER-werknemers, veelal uit Wit-Rusland en Oekraïne, via een constructie met een EU-visum. Hoewel we de redenen hierachter begrijpen, is het om strijd met de wet. Eigenlijk zou er bij opdrachtgevers al een belletje moeten gaan rinkelen als ze horen dat ze via deze partijen vaak tegen uiterst lage, bijna onmogelijke tarieven arbeidskrachten kunnen inhuren. Het is al een eerste indicatie om er verder in te duiken. De Nederlandse wetgeving, met name de WAV (Wet Arbeid Vreemdelingen), verbiedt expliciet de tewerkstelling van niet-EER-personen binnen Nederland.” Profimax distantieert zich nadrukkelijk van deze ‘cowboys’. “Wij willen onze partners en opdrachtgevers graag wijzen op de potentiële risico’s van deze praktijken. Los van de aanzienlijke boetes van 8.000 euro per werknemer bij niet-naleving zijn de (juridische) consequenties bij een calamiteit niet te overzien.”

Extra handhaving 

De overheid heeft aangekondigd de handhaving op het naleven van deze regels dit jaar te gaan intensiveren, vooruitlopend op het nieuwe certificeringssysteem dat in 2025 wordt geïntroduceerd. “Het certificeringssysteem wordt momenteel vormgegeven door stakeholders zoals de Belastingdienst, het SVB, de Inspectie SZW, NBBU/ABU-vakverenigingen en de IND (immigratie)”, zegt Dave. “We kunnen het niet genoeg benadrukken dat het belangrijk is om waakzaam te zijn op de inzet van illegale arbeidskrachten. Op de websites van onder meer de NBBU en van Inspectie SZW wordt dit onderwerp uitvoerig belicht. Doe er je voordeel mee en neem waar nodig passende maatregelen”, adviseert Dave. “Bij vragen of verdere verduidelijking over dit onderwerp staan ook wij uiteraard onze klanten bij met passend advies.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details