Platform over gevels, glas & daken
Actieve gevel voor Max&Moore met innovatieve Envelon PV-cellen
ENVELON transformeert conventionele gevels in state-of-the-art ‘energiecentrales’.

Actieve gevel voor Max&Moore met innovatieve Envelon PV-cellen

Max & Moore zijn twee spraakmakende werkgebouwen op de noordelijke IJ-oever Buiksloterham in Amsterdam. Duurzaamheid en toekomstbestendigheid zijn twee belangrijke pijlers in het ontwerp. Het volledige plan is energieneutraal uitgevoerd en heeft een BREEAM Excellent duurzaamheidscertificaat. Een cruciale rol daarin speelt de actieve gevel met geïntegreerde PV-cellen.

Om Max & Moore überhaupt van de grond te krijgen, was het noodzakelijk om ook de gevel in te zetten voor het opwekken van energie. Er was al een systeem met dunne-film-technologie voorgeschreven, maar dat bleek technisch en economisch niet haalbaar. Via technisch adviseur Marc de Winter van MARC Architectural Consultancy werd een alternatief aangedragen in de vorm van monokristallijne zonnecellen van de firma Grenzebach Envelon GmbH. “Deze PV-cellen ogen niet alleen esthetisch zeer fraai, maar zijn ook nog eens op maat aanpasbaar én genereren ruim 20% meer opbrengst.”

De horizontale, zwarte banen in de gevel van Max zijn volledig uitgevoerd in PV-panelen van ENVELON.

Staalprofiel

ENVELON transformeert conventionele gevels in state-of-the-art ‘energiecentrales’. “De PV-cellen zitten als het ware ingeklemd tussen twee glasplaten van elk 4 mm dun met daartussen een folie”, legt Marc uit. “ENVELON produceert de panelen in de gewenste maat en configuratie. En dat was hier bij Max absoluut een pré, gezien de beperkte ruimte tussen de raampartijen en de specifieke detaillering. De horizontale, zwarte banen in de gevel van Max, die volledig zijn uitgevoerd in PV-cellen, moeten namelijk een staalprofiel voorstellen. Daartoe is aan de boven- en onderzijde zetwerk aangebracht. En dat zorgt op zijn beurt weer voor schaduwwerking op de panelen. Omdat ENVELON de panelen op maat produceert, is de bovenste rand van de PV-panelen niet actief om het risico op beschaduwing te voorkomen. De oriëntatie van Max is zodanig gunstig dat de panelen per gevel in serie zijn geschakeld. Zodoende hoeven er geen optimizers gebruikt te worden. En dat scheelt weer in de kosten.”

ENVELON levert een compleet systeem, inclusief eigen achterconstructie.

Kromatix-kleurtechniek

In totaal heeft ENVELON 1.300 m2 aan panelen geleverd voor Max die door BENGproducts B.V. zijn gemonteerd en geïnstalleerd. “Daarvan is 900 m2 actief op de oost-, zuid- en westgevel, en hebben we de noordgevel voorzien van dummy’s die zorgen voor een identieke uitstraling maar geen opbrengst”, zegt Marc. De panelen genereren bij Max 165 Wp/m2, wat neerkomt op een geïnstalleerd vermogen van circa 148 kWp. De panelen worden overigens in Duitsland geproduceerd. Bijzonder is de Kromatix-kleurtechniek op zijde 2, de binnenzijde van het buitenblad. De kleur die je ziet is de enige kleur die wordt gereflecteerd, de rest van het lichtspectrum komt terecht op de zonnecellen. Dat verklaart onder meer de hoge opbrengst en specifieke uitstraling.”

ENVELON levert een compleet systeem, inclusief eigen achterconstructie. “En dat was in dit geval maar goed ook”, weet Marc. “De panelen zijn gemonteerd op HSB-elementen met eigen toleranties. Bovendien zijn achter de panelen ook nog screens verwerkt. Het ophangsysteem van ENVELON kan met al die variabelen overweg, zodat de panelen uiteindelijk keurig uitgelijnd aan de gevel hangen. Mits goed voorbereid, vergt het daadwerkelijk plaatsen en aansluiten van de panelen op de bouw een beperkte tijdsinvestering. En dat heeft BENGproducts als geen ander in de vingers. Behalve de voorbereiding, montage en installatie verzorgen zij ook de actieve monitoring voor een optimale opbrengst.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details