Platform over gevels, glas & daken
Montageschool Kunststof Kozijnen

Montageschool Kunststof Kozijnen

Een kwaliteitsslag voor de hele branche, voor werkgevers en werknemers

ROC Tilburg en branchevereniging voor kunststof kozijnen VKG hebben de krachten gebundeld en de Montageschool Kunststof Kozijnen opgezet. Het is een prachtig leerwerktraject geworden dat zowel (potentiële) werknemers, studenten als de ondernemers in de branche mooie kansen geeft. Amanda Knol, commercieel directeur Select Windows en bestuurslid bij VKG, heeft ruime ervaring met montagescholing en is nauw betrokken geweest bij het opzetten van dit nieuwe leerwerktraject. “Door dit VKG-breed te doen hebben we een groot draagvlak, met de vele leden samen kan je echt iets kwalitatiefs neerzetten.”

Amanda vertelt over de aanleiding: “Het idee ontstond al in het begin van de coronatijd. De prioriteiten lagen toen bij het bedienen van de enorme vraag naar nieuwe kozijnen. Corona zorgde ervoor dat mensen meer thuiszaten en minder geld buitenshuis besteedden. Deze combinatie leidde tot een groei in verduurzamingsmaatregelen aan woningen, waaronder het laten plaatsen van kunststof kozijnen. Nog steeds is de vraag groot, maar we kunnen alleen aan die grote vraag voldoen als we genoeg monteurs hebben. Daar zit de bottleneck, maar wel een die we kwalitatief moeten tackelen. We willen monteurs van niveau en daarom bieden we huidige monteurs en mensen die monteur willen worden een gedegen en complete opleiding.”

Deelnemers leren over en in verschillende situaties, van luchtdicht tot veilig werken. Het gaat echter niet alleen over de plaatsing en onderhoud van het kozijn, maar ook over de omgang met opdrachtgevers en klanten, over duurzame bouweconomie en over innovatie. De opleiding wordt verzorgd door docenten van het ROC voor de theorie en ervaren monteurs als werkbegeleiders.

De Montageschool Kunststof Kozijnen realiseert zo kwaliteit door verdieping, verbreding en begeleiding door vakmensen.

Vliegende start naar de toekomst

“We starten in september en zien deze groep als een pilot”, aldus Amanda, “want kwaliteit kan je enkel bieden als je als VKG en ROC zelf ook openstaat om te leren, om kritisch te kijken en om feedback te ontvangen. Zowel zij-instromers als huidige monteurs als starters zijn van harte welkom om deel te nemen. We hebben inmiddels al meer dan 150 reacties waardoor we met een mooie gevarieerde en enthousiaste groep kunnen starten. Een leerling wordt altijd – of is al –  gekoppeld aan een VKG-lid. Het is fijn om eerst een aantal weken met een kandidaat-leerling te werken binnen je bedrijf voordat je een opleiding aanbiedt.” We zien ook echt toffe mogelijkheden voor vrienden die de opleiding samen gaan doen en een team vormen in de praktijk. Samen met je maat aan het werk, leuk toch?” 

Het leerwerktraject geeft leerlingen alle kennis en praktische vaardigheden die nodig zijn om kunststof kozijnen te monteren. De opleiding omvat 16 lesdagen, verspreid over ongeveer 6 maanden, en wordt afgerond met een examen. Je werkt als leerling 4 dagen per week bij een VKG-bedrijf en volgt 1 dag per week les op het ROC. De theorie kan je direct gebruiken in de praktijk. 

Amanda: “Het is een prachtige basisopleiding voor de bouw. Na een half jaar heb je een certificaat en VCA op zak én baangarantie. En het is een opleiding met toekomst, want naast kwaliteit is duurzaamheid een belangrijk gegeven. We werken toe naar de circulaire bouweconomie. De recyclemogelijkheden en innovatieve ontwikkelingen geven de kunststofkozijnenbranche een belangrijke rol in die nieuwe manier van denken en werken. Het is voor het VKG en het ROC niet meer dan logisch om de leerlingen hier ook optimaal op voor te bereiden. Prefab, recycling en circulariteit zullen geregeld aan bod komen op de montageschool.”

We hebben doeners nodig

De markt heeft vakmensen nodig, de kozijnen die zo gewild zijn, moeten immers wel in de gevel geplaatst worden. De branche heeft de koppen bijeengestoken om te bepalen hoe er meer mensen enthousiast gemaakt kunnen worden voor het monteursvak. Een specifieke opleiding bestond nog niet, een timmermansopleiding is een begin, er is overlap, maar kunststofkozijnmonteur is een vak apart. Een kwalitatieve opleiding biedt zowel (toekomstige) werknemers als de werkgevers een mooie kans. 

Amanda geeft aan dat het verder gaat dan de inhoud, het stuk eigenwaarde speelt ook een grote rol. “Meer kennis maakt dat mensen zelfverzekerder zijn en dat ook uitstralen. Het is mooi als mensen trots zijn op hun vak, op iets dat ze bereikt hebben. Dat wil je als werkgever faciliteren en stimuleren. Er is nog steeds niet genoeg respect voor praktisch opgeleide mensen, terwijl zij zo’n belangrijk deel van de maatschappij dragen. Niet alleen nu, maar ook naar de toekomst toe. Natuurlijk zijn er ingenieurs en politici nodig om de duurzame opgave in de bouwwereld vorm te geven. Echter, de plannen komen pas echt van de grond als er mensen zijn om ze van theorie naar praktijk om te zetten; te doen!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details