Platform over gevels, glas & daken
Meer kwaliteit en duurzaamheid
Edwin van Houten, Branchemanager bij VKG

Meer kwaliteit en duurzaamheid

Als kozijnenambassadeur in hart en nieren neem ik graag de pen ter handen voor dit mooie vakblad. De ontwikkelingen gaan hard, in de bouwwereld in het algemeen en in onze eigen branche. Het is belangrijk om elkaar mee te nemen in die ontwikkelingen. Een platform als Gevelbouw speelt daar een grote rol in, hier wordt de kennis en de inspiratie gedeeld. En ik deel graag mee.

De gevelbranche is sinds mijn vakantiebaan in 1986 mijn vakgebieden en vanaf juni 2023 ben ik als branchemanager bij VKG aan de slag. Een interessante functie, met voelsprieten in de hele branche, zowel aan de praktische kant als aan de politieke en strategische zijde. Het gaat niet alleen om wat er nu gebeurt, het gaat ook om de weg naar beter, innovatiever en duurzamer. Beter gaat over kwaliteit; kwaliteit van producten en zeker ook de kwaliteit van mensen. Want hoe je het ook wendt of keert, kwalitatieve vakmensen zijn schaars. En laat de kwaliteit van die vakmensen nu net cruciaal zijn voor onze branche. 

Dat gegeven heeft onze koppen bij elkaar doen steken. Er zijn geen vakopleidingen voor kunststofkozijnmonteurs, dat wil zeggen: er wáren er nog geen. De afgelopen maanden hebben we als VKG samen met ROC Tilburg, de Montageschool Kunststof Kozijnen opgezet. De eerste aanmeldingen zijn al binnen voor de start van de school in september. Het is geweldig om met vakdocenten van een bouwopleiding te mogen werken. Het praktijkgedeelte van het leerwerktraject wordt ingevuld door onze leden. We hopen monteurs, starters en zij-instromers (verder) te bekwamen in de wereld van kunststof kozijnen. Onze branche heeft hen veel te bieden en zij hebben onze opdrachtgevers en klanten straks nog meer kwaliteit te bieden. In dit blad kom je ook een interview met Amanda Knol tegen, zij is bestuurslid bij VKG, commercieel directeur van Select Windows én een van de initiators van de montageschool. Met haar ervaring, kennis, netwerk en enthousiasme hebben we haar altijd graag aan tafel.

Natuurlijk is duurzaamheid ook onderdeel van de lessen op de Montageschool Kunststof Kozijnen. Herkennen jullie dat? Dat bij iedere stap duurzaamheid automatisch wordt meegewogen. Ik word daar blij van, die vanzelfsprekendheid is wat we nodig hebben op weg naar de circulaire bouw. De circulaire bouweconomie steunt op verschillende pijlers, recycling is een belangrijke en een die zeer passend is voor kunststof kozijnen. Al jaren nemen alle bij VKG aangesloten fabrikanten automatisch deel aan het VKG Recyclesysteem. We proberen dit zo laagdrempelig mogelijk te maken: afgeschreven kunststof kozijnen kunnen ingeleverd worden bij een verzamelpunt bij VKG-fabrikanten en bij grotere projecten plaatsen onze recyclepartners een container op de bouwplaats. Het doel is zoveel mogelijk kozijnen te recyclen en daarmee het aandeel gerecycled materiaal in nieuwe kunststof kozijnen verder te vergroten. Inmiddels bestaan profielen voor 35% uit gerecycled materiaal. De VKG-profielleveranciers komen zelfs op 50%.

Het is goed om soms stil te staan bij wat al behaald is, tegelijkertijd realiseren we ons dat er nog werk aan de winkel is. Dat is niet erg, we werken graag aan meer kwaliteit en duurzaamheid.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details