Platform over gevels, glas & daken
In Antoni vallen de kozijnen en glazen doorvalschermen stijlvol weg

In Antoni vallen de kozijnen en glazen doorvalschermen stijlvol weg

Aluminium laat zich moeiteloos combineren in een gebouw van deze tijd. Het bewijs daarvan staat in stadsdeel Nieuw Delft, waar in het multifunctionele gebouw Antoni de aluminium profielsystemen van Kawneer zijn toegepast. Gevelspecialist Alkondor Hengelo wist de prefab-systemen snel te integreren, en voegde er met Kawneers doorvalbescherming bovendien een unieke beveiliging aan toe. Want die schermen, geïntegreerd ín het kozijn en volledig van glas? Ze vallen nauwelijks op – precies zoals ze zijn bedoeld.

Harmonieus. Wellicht omschrijft dat woord de uitstraling van Antoni nog het best, vindt Jan Bergman. “Er komt veel samen in dit gebouw. Het ziet er statig uit. En heeft tegelijkertijd een moderne uitstraling, als een project van deze tijd. Bijzonder om te zien hoe onze producten erin terugkomen.”

Bergman is adjunct-directeur bij Alkondor Hengelo, een gevelspecialist die met totaalconcepten werkt aan vooral grotere utiliteits- en woningbouwprojecten door heel Nederland. Ontwikkelen en prefabriceren, leveren en monteren: bij Alkondor brengen ze het allemaal samen. Zo ook voor Antoni, dat als multifunctioneel gebouw in stadsdeel Nieuw Delft wonen met werken combineert.

Het complex valt op met z’n gestapelde vorm, waarbij de twee zijden geleidelijk oplopen naar het hoogste punt. Achter de glazen plint op de begane grond bevinden zich onder andere werk- en expositieruimtes, daarboven kijken de mensen vanuit hun hotelkamers, studio’s en lofts uit over de omgeving. En dat door het triple-glas dat geplaatst is in de aluminium kozijnprofielen van Kawneer, die door Alkondor zijn geïntegreerd in de gevel.

Modulair maakt efficiënt

“We werken al jaren samen met Kawneer”, vertelt Bergman, “en dat is niet voor niets. We hebben aan een half woord genoeg, weten elkaar te vinden. Los van die onderlinge communicatie zijn we tevreden over Kawneers producten. Die zijn modulair toepasbaar, wat zowel de mogelijkheden voor het ontwerp als ook de efficiency op de bouwplaats vergroot.”

Voor Antoni leverde Kawneer naast het AA 4110 schuifsysteem ook het RT-72 Reflex raamsysteem, met daarin vlak voor de hoge draaikiepramen een geïntegreerde doorvalbeveiliging. Die bestaat uit een transparant scherm van glas, wat zorgt voor een maximale lichtinval. “In plaats van óp het kozijn bevindt deze doorvalbeveiliging zich erin”, vertelt Hans den Hollander, technical sales advisor bij Kawneer. “Daardoor valt het scherm minder op, wat bijdraagt aan een eenduidige uitstraling.”

Bovendien is er met het systeem nog een ander voordeel, zegt Den Hollander. “Dit doorvalscherm maakt deel uit van ons standaard assortiment, en kan dus worden gebruikt voor elk project. Een architect hoeft niet te gaan tekenen, in plaats daarvan kan een gevelbouwer de kozijnen direct integreren in de gevel. Dat komt de snelheid ten goede.”

Advies aan architect

Net als Bergman onderstreept ook Den Hollander de goede samenwerking tussen beide partijen, zoals volgens hem het overleg voor dit project met alle betrokkenen soepel verliep. “De communicatie was open, met ruimte voor ieders input en kennis. Zo heeft Kawneer bijvoorbeeld advies uitgebracht aan Studioninedots, dat ons als architect vroeg naar de mogelijkheden van de geïntegreerde doorvalbeveiliging.” Waar Alkondor het project uitvoerde in opdracht van de bouwbedrijven SBB en Vink Bouw, was van hiërarchie nauwelijks sprake, zegt Bergman. “In plaats daarvan verliep de samenwerking vooral gelijkwaardig. En ontstond er al vertraging, dan ondervingen we die door er open over te communiceren. Door flexibel te zijn, en begrip te hebben voor ieders situatie. Dat heeft goed gewerkt.”

Tweekleurige kozijnen

Kijk van buitenaf naar Antoni, en de kozijnen hebben met RAL 7021 een blank geanodiseerde, grijze kleur. Dit in tegenstelling tot het zicht vanuit binnen: daar hebben de kozijnen met RAL 9010 een witte look. Zie het volgens Bergman als een samenspel van de gewenste uitstraling met oog voor wooncomfort. “Wit oogt nu eenmaal neutraler, en laat zich binnen beter combineren.”

Aluminium vraagt weinig onderhoud, waardoor reinigen minder vaak nodig is. Ook is het materiaal 100% en oneindig recyclebaar, met behoud van eigenschappen en kwaliteit. Daardoor draagt het bij aan een circulaire economie. En leveren Kawneers producten zo hun duurzame bijdrage, zoals AA 4110 en RT 72 Reflex dat ook doen op ander vlak. Beide systemen laten zich eenvoudig bedienen, en bieden naast een hoge luchtdichtheid en sterke geluidsisolatie een hoge thermische isolatie. Samen past dat alles binnen de duurzame eigenschappen van het gebouw, vertelt Bergman. “De eisen voor energiebesparing lagen vooraf aan de bouw hoger dan dat die destijds in het Bouwbesluit stonden. Ook in dat opzicht is Antoni een gebouw van deze tijd geworden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details