Platform over gevels, glas & daken
Een blijvende uniforme houten uitstraling
In de wijk Stappengoor in Tilburg is een compleet nieuwe buurt gerealiseerd.

Een blijvende uniforme houten uitstraling

Centraal in de wijk staan de woningen in de Amerikaanse New-England stijl met veranda’s, een gevarieerd kleurgebruik en een houten uitstraling. Om ook in de toekomst verzekerd te zijn van de beoogde uniforme geveluitstraling, is bewust gekozen voor Cedral sidings.

Om ook in de toekomst verzekerd te zijn van de beoogde uniforme geveluitstraling, is bewust gekozen voor Cedral sidings.

Langs de randen van Zuiderpark zijn er huurwoningen gebouwd in de stijl van de Delftse School, terwijl centraal in de wijk de koopwoningen staan die vooral inspelen op het unieke groene karakter van de buurt, licht Sietse Visser van architectenbureau visser en bouwman toe. “Bij het ontwerp van de woningen zijn veel maatregelen getroffen om een duurzame en milieuvriendelijke buurt te realiseren, zoals: zonnepanelen op de daken, veranda’s op het zuiden als natuurlijke zonwering en energiezuinige installaties voor verwarmen en ventileren.”

De Sidings zijn met speciale clips onzichtbaar aan het achterliggende regelwerk bevestigd.

Weinig onderhoud

Uitgangspunt voor de architect was om een gezellige buurt te creëren voor vooral jonge gezinnen. Visser: “Essentieel is dan dat kinderen in het zicht van de ouders buiten kunnen spelen. De veranda’s met de aansluitende groenstroken passen goed bij dit uitgangspunt en blijkt in de praktijk ook als zodanig te werken. Over het buitenleven gesproken, hierbij past mijns inziens een gevelbeeld met een houten uitstraling. Bij een consultatie vooraf met toekomstige kopers bleek dat ze erg enthousiast waren, maar tegelijk waren ze bezorgd over het onderhoud. Ook ikzelf was huiverig voor het toepassen van echt hout. In het verleden heb ik diverse seriematige houtskeletbouw projecten gerealiseerd met gevelbekleding van hout. Maar, na verloop van tijd bleek dat bewoners -ongetwijfeld met de beste bedoelingen- toch steeds net niet met de goede kleur gingen overschilderen. Het resultaat was meestal erg rommelig en teleurstellend. Met de hier toegepaste Cedral sidings wordt dat voorkomen. Het is nauwelijks van echt hout te onderscheiden en bovendien is het een milieuvriendelijk materiaal dat weinig onderhoud vergt. De kopers waren over deze materiaaltoepassing eveneens meteen enthousiast.”

Cedral sidings laten zich eenvoudig en snel verwerken.

Eenvoudig te verwerken

Ook Meulenbroeks Gevelbekleding, verantwoordelijk voor het aanbrengen van de Cedral sidings, is louter positief. “Het is een mooi materiaal dat zich eenvoudig en snel laat verwerken,” zegt Mari Meulenbroeks. “We hebben het hier in Zuiderpark zowel horizontaal als verticaal toegepast. De Cedral sidings zijn op volle pallets aangeleverd op de bouwplaats, waar we ze op maat hebben gezaagd en de zaagkanten op kleur zijn gebracht. Anders dan houten geveldelen, wordt Cedral met een diamantzaag afgekort. De montage is vergelijkbaar; de Sidings zijn met speciale clips onzichtbaar aan het achterliggende regelwerk bevestigd. De hoeken zijn afgewerkt met uitwendige bijbehorende hoekprofielen. Om het architectonische plaatje compleet te maken, hebben we rondom de kozijnen een wit kader aangebracht, uitgevoerd in Cedral board-panelen.” 

Meulenbroeks heeft de Sidings in drie fases aangebracht, in totaal goed voor zo’n 2.600 m2. Het eindresultaat stemt naar ieders tevredenheid. Bewoners zijn verzekerd van een blijvende uniforme houten uitstraling.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details