Platform over gevels, glas & daken
Care voor de Kennedytoren in Eindhoven

Care voor de Kennedytoren in Eindhoven

Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijke thema’s in de bouwsector, vooral met het oog op grondstofschaarste en klimaatverandering. Bedrijven zetten zich steeds meer in voor duurzame en circulaire oplossingen en de transformatie van de Kennedytoren in Eindhoven is hier een goed voorbeeld van. In dit project is voor het eerst het duurzame Kawneer RT 72 ReflexCARE aluminium raamsysteem toegepast. Verduurzaming en innovatie richt zich veelal op nieuwbouw, maar tegelijkertijd liggen er ook heel wat kansen in de bestaande gebouwen. Maar hoe krijg je alle partijen mee om een revitalisatie, renovatie of transformatie duurzaam op te pakken?

Op het moment dat Wits Vastgoedbeheer de plannen aan het voorbereiden was om de 21e etage van de Kennedytoren te transformeren van opslagruimte naar een kantoorpenthouse, was aluminium systeemhuis Kawneer in gesprek met gevelbouwer Rollecate en smelterij/extrudeur E-Max over een nieuwe ontwikkeling van aluminium kozijnen met een zeer lage CO2-footprint. Aanleiding voor GevelBeheer Nederland om de nieuwe ontwikkeling te koppelen aan het project. Een ideaal project om de duurzaamheidsambities van alle partijen waar te maken.

CIRCULAIRE ALUMINIUM KOZIJNEN
In het project zijn raamsystemen toegepast die zijn vervaardigd uit aluminium met gerecyclede content van 80% en een zeer lage CO2-footprint. Het duurzame raamsysteem heeft de toevoeging “CARE” meegekregen – dat staat voor carbon reduced en met zorg voor de wereld. Het percentage gerecyclede aluminium geeft al aan dat het om een circulair product gaat, maar om dit kracht bij te zetten heeft Kawneer een Life Cycle Analyse uit laten voeren. Hieruit bleek dat de milieuprestatie van het toegepaste RT 72 ReflexCARE raamsysteem 35% beter is dan het branchegemiddelde. Naast de gerecyclede content waren ook andere factoren van invloed op het verlagen van de milieu-impact. Dan gaat het bijvoorbeeld om het verminderen van het transport, een lager energieverbruik en de specifieke eigenschappen van het overige materiaal.

NATIONALE MILIEUDATABASE CAT 1
Het RT 72 ReflexCARE raamsysteem is onder categorie 1 toegevoegd aan de Nationale Milieudatabase (NMD), een centrale database in Nederland die informatie bevat over de milieuprestaties van bouwmaterialen en -producten. Het doel van de database is om transparantie te bieden over de milieu-impact van bouwmaterialen en om zo duurzaam bouwen te stimuleren. De database bevat gegevens over onder andere de CO2-uitstoot, energiegebruik, grondstoffenverbruik en afvalproductie van bouwmaterialen. Zo werd er met CARE een CO2-reductie voor de productie van ramen gerealiseerd van 42% vergeleken met het branchegemiddelde.

De categorie 1 productkaart geeft aan dat de merkgebonden data is getoetst door een onafhankelijke, gekwalificeerde derde partij volgens de NMD. Door deze goede score komt het RT 72 ReflexCARE raamsysteem in aanmerking voor MIA (Milieu-investeringsaftrek) en kan het systeem bijdragen aan het behalen van duurzaamheidscertificeringen zoals BREEAM. De nationale milieudatabase wordt gebruikt door architecten, ingenieurs, aannemers en opdrachtgevers bij het selecteren van bouwmaterialen. Door bouwmaterialen te kiezen die een lage milieubelasting hebben, kunnen zij bijdragen aan een duurzame bouwsector en het verminderen van de CO2-uitstoot.

DUURZAME TOEKOMST
Nederland moet verduurzamen en er ligt een grote verduurzamingsopgave in de bestaande bouw. Het is dus vanzelfsprekend dat bij vervanging, revitalisatie, renovatie en transformatie ook naar de milieubelasting als gevolg van het gebruik van materialen wordt gekeken. De Kennedytoren in Eindhoven is een goed voorbeeld dat dit mogelijk is. Hier is door een goede samenwerking en overleg tussen ketenpartners een circulaire renovatie gerealiseerd, waarbij standaard kozijnprofielen zijn toegepast met een zeer lage CO2-footprint die voor minimaal 80% uit gerecycled aluminium bestaan. Een gezamenlijke bijdrage aan een duurzamere toekomst in de bouw.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details