Platform over gevels, glas & daken
The Line, Amsterdam – Grensverleggend in vele facetten

The Line, Amsterdam – Grensverleggend in vele facetten

Op de Noordoever van het IJ in de wijk Overhoeks lijkt een cruiseschip te zijn aangemeerd. Bij nader inzien blijkt het toch echt om een woongebouw met 72 huurappartementen te gaan. Trapsgewijs terugspringende verdiepingen, dunne balkons onderdeel van het gevelraster in architectonisch beton, de goudkleurige kozijnen en gevelbeplating maken het gebouw, bekroond met de Betonprijs 2021 in de categorie grensverleggende bouw, tot een opvallende verschijning.

De wijk Overhoeks is gelegen aan het IJ, tegenover het Centraal Station van Amsterdam en onderscheidt zich als een dynamisch woon- en werkgebied. “De wijk is vrij dicht bebouwd en heeft een omvangrijk woonprogramma. Wij vonden het belangrijk dat The Line een lichtgewicht alzijdig gebouw zou worden met veel ruimte voor groen”, zegt projectarchitect Bas Kegge van Orange Architects. “Die lichtvoetigheid hebben we vertaald in een ontwerp waarbij de bovenste verdiepingen telkens door setbacks iets zijn verkleind om voldoende daglicht op straatniveau te garanderen. De balkons zijn uitgevoerd in ultra hogesterktebeton (UHSB) welke met elkaar zijn verbonden door een dun gevelraster dat zich als een voile rondom het hoofdvolume manifesteert. De goudkleurig geanodiseerde Kawneer kozijnen en aluminium gevelbekleding geven The Line tot slot een zonnige en levendige uitstraling, zelfs op grijze dagen.”

Duurzame keuze

Bijzonder aan het ontwerp van The Line was ook de ambitie om een recyclebaar en demontabel gebouw neer te zetten. Orange Architects heeft dan ook bewust gekozen om de kozijnen, puien en de gevelprofilering uit te voeren in aluminium. “We zijn al in een vrij vroeg stadium door Bas benaderd om te bekijken op welke manier we invulling konden geven aan de beoogde uitstraling voor de aluminium kozijnen en schuifpuien”, zegt Natasja Vink, Architectural Advisor bij Kawneer. “Onze systemen zijn in de basis al uiterst duurzaam, Cradle to Cradle gecertificeerd en daarnaast bieden we de mogelijkheid om gerecycled aluminium toe te passen.” Bas vult aan: “Naast het duurzaamheidsaspect vormden kwaliteit en uitstraling ook belangrijke uitgangspunten in de keuze voor Kawneer. Zij hebben een mooie range aan slanke profielen in het assortiment, die aansluiten bij de beoogde lichtvoetigheid en de ranke belijning van het gebouw.” “De uitdaging in het ontwerp was om de schuifpuien en de kozijnen in hun belijning op elkaar aan te laten sluiten”, aldus Natasja.

Mock-up

Orange Architects had in het bestek zijn voorkeur uitgesproken om gebruik te maken van de systemen van Kawneer voor The Line. “Daarin zijn wij bijna altijd volgend”, zegt Sjors Nabben, projectleider bij Blitta, in opdracht van Bouwbedrijf De Nijs verantwoordelijk voor de gevel. “We verwerken als gevelbouwer namelijk verschillende systemen. In dit geval konden we met de slanke kozijnserie van Kawneer goed uit de voeten. Wel hebben we samen met de aannemer, opdrachtgever en architect enkele bemonsteringsessies doorlopen. Dit in verband met de afstemming van profieldoorsnede, glassoort en zichtbare beslagonderdelen. Het mooie is dat Kawneer mock-ups van hoekdetails van kozijnen en schuifpuien gewoon op voorraad heeft staan. De kozijn- en schuifpui-opstelling is vervolgens wel nog op wind- en waterdichtheid getest bij ons op locatie in Venray, conform de opgelegde eisen voor dit project. Dat doen we overigens altijd als we seriematig gaan produceren.”

De Kawneer kozijnen en schuifpuien zijn aan de buitenzijde in de kleur Alu Gold geanodiseerd, terwijl de binnenzijde in RAL 9010 is afgewerkt. In totaal heeft Blitta 191 kozijnen en 89 schuifpuien mogen leveren. Alle partijen zijn zeer tevreden met het eindresultaat. “Op het moment dat het project gebouwd moest worden in 2017-2018 was het best een spannende tijd. Er waren nauwelijks aannemers beschikbaar, dan wel geïnteresseerd. Ondanks de nodige optimalisatieslagen die zijn doorgevoerd, hebben we de beoogde lichtvoetigheid en kwaliteit in het project weten te behouden. Een ‘zonnig’ gebouw dat bovendien ook nog eens heel prettig woont. Een verdienste van alle betrokken partijen”, zegt Bas tot besluit.

Colofon
  • Naam The Line, Overhoeks
  • Locatie Hammarbystraat 156 – 302, Amsterdam
  • Ontwerp 2016 >
  • Realisatie 2021
  • Oppervlak 7.300 m2
  • Architect Orange Architects
  • Opdrachtgever Amvest
  • Ontwerpteam Jeroen Schipper, Bas Kegge, Julija Osipenko, Angeliki Chantzopoulou, Paul Kierkels, Rutger Schoenmaker, Fung Chow, Mario Acosta
  • Stedenbouwkundig plan Geurst & Schulze architecten
  • Adviseurs Goudstikker De Vries, Mabutec, DGMR, VGG, Buro BIM, JMJ Bouwmanagement
  • Landschapsarchitect Bureau Sant en Co
  • Aannemer Bouwbedrijf De Nijs
  • Gevelbouwer Blitta Gevelsystemen bv
  • Leverancier kozijnsystemen Kawneer

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details