Platform over gevels, glas & daken
Zelfdragend groene gevelsysteem blinkt uit in eenvoud

Zelfdragend groene gevelsysteem blinkt uit in eenvoud

In 2012 won Kinderdagverblijf Catalpa de Green Building Award in de categorie ‘Daktuin of Gevelgroen’ naar een ontwerp van Edwin Meyer Viol van DMV Architecten. “Het uiteindelijk toegepaste groene gevelsysteem was complex en duur,” zegt hij. “Het triggerde ons om een alternatief te ontwikkelen, een bouwkundig systeem met gecombineerde functielagen. De edGreen wall is in meerdere opzichten uniek en niet te vergelijken met enig ander groene gevelsysteem.”

De Groene Wand-blokken zijn in verschillende kleuren te verkrijgen en worden onder licentie door BIA geproduceerd.

In veel steden is de omgevingstemperatuur in de zomermaanden ondraaglijk. “Groene gevels kunnen een wezenlijke bijdrage leveren aan het beheersbaar houden van het leefklimaat in steden,” vervolgt Meyer Viol. “In de zomer zorgt een groene gevel voor een verkoelend effect door onder andere vochtverdamping. Daarnaast heeft een groene gevel een CO2 neutraliserende werking, filtert fijnstof uit de lucht en reduceert omgevingslawaai door de geluidsabsorberende werking. Dat laatste werkt tegelijk ook heel rustgevend. Genoeg redenen dus om een groene gevel op te nemen in het ontwerp, en met de edGreen wall kan dat voortaan ook nog eens heel kostenefficiënt.”

In de afgelopen jaren zijn er al de nodige edGreen wall concepten gerealiseerd.

Gemetselde blokkenwand

De edGreen wall is in feite een gemetselde blokkenwand met openingen, substraat en een irrigatiesysteem, zo vat Meyer Viol het groene gevelsysteem in een notendop samen. “De basis vormt ons gepatenteerde Groene Wand Blok, een betonsteen met twee verticale holtes en twee openingen aan de voorzijde. In de verticale holtes wordt het substraat aangebracht, de beplanting via de openingen aan de voorzijde. In speciale uitsparingen aan de bovenzijde van het blok worden de leidingen voor het irrigatiesysteem geplaatst. Het is vervolgens een kwestie van de blokken in halfsteensverband verlijmen en de basis voor de groene gevel is gemaakt. Het grote verschil met elk ander groene gevelsysteem dat wordt opgehangen aan een bestaande constructie, is dat de edGreen wall een zelfdragend systeem is. Het vervangt als het ware het buitenspouwblad.”

De edGreen wall is in meerdere opzichten uniek en niet te vergelijken met enig ander groene gevelsysteem.

Meterslang wortelen

De Groene Wand-blokken zijn in verschillende kleuren te verkrijgen en worden onder licentie door BIA geproduceerd. Meyer Viol: “Het Groene Wand Blok heeft een opening van boven tot beneden. Dat maakt dat de beplanting meterslang naar beneden kan wortelen. Het stimuleert de groei en bloei van de 35 door ons geteste plantsoorten. Ook tijdelijke bloemen en zelfs groenten, fruit of kruiden gedijen wel in de groene gevel. Planten kunnen enorm groot worden, zo weten we inmiddels uit jarenlange ervaring. Met dank ook aan het speciale irrigatiesysteem dat de beplanting niet besproeit, maar juist water injecteert bij de wortels. Bijkomend voordeel is een zeer beperkt waterverbruik van slechts 0,5 tot 1 m3 per jaar per m2. Dat maakt het systeem ook uiterst duurzaam. Het irrigatiesysteem fungeert standalone, maar kan ook compleet web-based worden uitgevoerd.”

Ook tijdelijke bloemen en zelfs groenten, fruit of kruiden gedijen wel in de groene gevel.

In de afgelopen jaren zijn er al de nodige edGreen wall concepten gerealiseerd. “We leveren het systeem in verschillende concepten, van een zelfbouwversie tot een volledig kant-en-klaar systeem, inclusief monitoring en onderhoud, en alles daartussen. Ook zijn we bezig met een demontabele variant als antwoord op de circulaire economie.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details