Platform over gevels, glas & daken
Vooruitstrevend in hardhout

Vooruitstrevend in hardhout

Houthandel van Dam is door de jaren heen uitgegroeid tot één van de meest vooruitstrevende importeurs van hardhout in Nederland. De ambities liegen er niet om. Een gesprek met directeur Erik Leeuw over de duurzame ambities, de exclusieve samenwerking met de grootste FSC-concessie in Frans Congo en de positie die Fraké inmiddels heeft ingenomen in de Nederlandse markt.

Duurzaamheidsklasse 1

Ruim twintig jaar geleden voorzag Houthandel van Dam al een mooie toekomst voor het thermisch modificeren van hout. “We zijn destijds begonnen met het ‘verduurzamen’ van vuren en grenen,” begint Leeuw. “Acht jaar geleden is daar de houtsoort Fraké bijgekomen, destijds nog allesbehalve een commercieel product. Fraké is een snel groeiende soort met een van origine lage duurzaamheidsklasse 4. Dankzij een specifiek thermisch modificatieproces zijn wij de enige partij die Fraké in duurzaamheidsklasse 1 kan leveren. Het hout krijgt daarmee bovendien een dusdanige uitstraling die gelijkenis vertoont met het vele malen duurdere Amerikaanse noten. Een win-win.”

Appartementencomplex Lido in Egmond aan Zee.

Fraké is inmiddels een veel gebruikte houtsoort aan de gevel en heeft de positie ingenomen van Western Red Cedar. (Beeld: Nadine Korringa)

Brandklasse D

Fraké is een veel gebruikte houtsoort aan de gevel en heeft volgens Leeuw inmiddels de positie ingenomen van Western Red Cedar. “Zowel qua prijsstelling als qua eisen (bouwvoorschriften en brandwaarden) is Fraké een interessant alternatief. In de standaard uitvoering voldoet het ‘Afrikaanse eiken’ al aan brandklasse D, maar het is ook goed te behandelen voor klasse B, de meest zware toepassing voor ‘end use application’. We leveren Fraké voor de gevel in drie geteste gevelopbouwen die aan ‘end use application’ brandklasse D voldoen.”

Appartementencomplex Lido in Egmond aan Zee.

Ruim twintig jaar geleden voorzag Houthandel van Dam al een mooie toekomst voor het thermisch modificeren van hout. (Beeld: Nadine Korringa)

Schoolvoorbeeld van bosbeheer

De bron en de herkomst van het hout is voor ons overigens net zo belangrijk, vervolgt Leeuw. “We streven naar zoveel mogelijk duurzaam geproduceerd hout en zijn altijd op zoek naar de beste kwaliteit. We hebben dan ook een exclusieve samenwerking met de leverancier in Frans-Congo. Congolaise Industrielle des Bois (CIB) weet hoe je een bos moet beheren, met recht een schoolvoorbeeld. Al meer dan vijftig jaar oogsten en verbouwen ze het bos zonder ecologische impact. Van kale plekken in het bos is geen sprake.” Voor het thermisch modificeren werkt Houthandel van Dam samen met SWM, een grote thermisch modificeerder in Finland.

Momenteel is Houthandel van Dam bezig met de Levenscyclusanalyse (LCA) van het hout. “We willen exact weten wat de totale CO2-emissie is vanaf het moment dat een boom wordt geoogst tot aan het leveren van een klant-en-klaar product op de bouw,” legt Leeuw uit. “Daarbij wordt ook exact bekeken hoeveel CO2 het hout heeft opgenomen tijdens het groeiproces. De verwachting is dat het resulteert in een positieve CO2-emissie, waarvoor we eind dit jaar het traject rond hopen te hebben.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details