Platform over gevels, glas & daken
VMRG | Parel van de campus

VMRG | Parel van de campus

De verouderde Technohal van de Universiteit Twente heeft de afgelopen jaren een volledige revisie ondergaan naar een ontwerp van Team T. De architectonische en culturele waarde van het gebouw in combinatie met de functionele en technische mogelijkheden, waren aanleiding om de Technohal een nieuwe bestemming te geven en te transformeren naar een modern faculteitsgebouw waarin duurzaamheid en circulariteit centraal staan. Het gebouw transformeerde van lelijk eendje naar de parel van de campus met een extreem transparant uiterlijk.

Het nieuwe TechMed Centre is het uithangbord van het health-cluster van de Universiteit Twente. Het gebouw werd door hoofdaannemer Dura Vermeer Bouw Hengelo vrijwel volledig gestript en herbouwd met een duidelijke hint naar het verleden. Het complex telt drie verdiepingen met buiten- en binnenwanden van glas, waardoor het zicht vanuit bijna elke ruimte compleet transparant is. Het leverde het gebouw in korte tijd al de nodige ‘bijnamen’ op. Sommigen noemen het een aquarium, anderen weer de glazen kathedraal. Feit is dat de multifunctionele accommodatie tot de verbeelding spreekt. Open plafonds en vrij zicht op buizen, goten en andere installatiecomponenten maken de industriële uitstraling compleet.

Stopverfdetaillering

De architect had het idee om zoveel mogelijk vast te houden aan het oorspronkelijke karakter van de oude Technohal met gevels uit staal en glas, zegt Jan Prikken van Rollecate, verantwoordelijk voor de geveldichting. “In de nieuwe situatie vanzelfsprekend zonder de koudebruggen van de aan elkaar gelaste stoeltjes- en T-profielen. Een slanke profilering was dus een must. De geïsoleerde, stalen profielen van Forster bleken de enige waardige tegenhanger van het oorspronkelijke gevelbeeld.

Het gaat om het zogeheten Forster Unico XS (extra small) profiel.” Aanvankelijk was het idee om een standaard oplossing te voorzien, vult Mark Machielsen van Agentor, vertegenwoordiger van Forster in Nederland, aan. “Bij nader inzien bleek het volgens de architect toch niet helemaal aan de wensen te voldoen. Reden voor ons om samen met Rollecate een projectspecifieke oplossing uit te werken. Forster Unico is een geïsoleerde variant van het klassieke stalen profiel en bestaat voor 100% uit metaal, dankzij de unieke RVS-isolator met een Rc-waarde die aan de huidige gestelde eisen voldoet. Het product is dan ook 100% recyclebaar.”

Kleurbehoud en duurzaamheid

Het oorspronkelijke profiel was niet alleen smal, maar ook van buitenaf beglaasd, dus zonder glaslatten. Tijdens de uitwerking van het geïsoleerde Forster-staalprofiel stonden volgens Prikken drie thema’s centraal: het passende aanzicht, de juiste profielbreedte en de correcte kleur. “Een gladde RAL-kleur op de profielen zou afbreuk doen aan het totaalplaatje. Reden om te kiezen voor de Axalta moffelpoeder BG 600 Bronze. We hebben tevens een oplossing gevonden om de stofverfdetaillering na te bootsen met een speciale kit die we in het werk hebben aangebracht. Een extra uitdaging was om de kleur van de kit te matchen met die van de profielen. Daar heeft Agentor zich over gebogen.” Mark Machielsen: “We hebben inderdaad de kleur van de kit nauwkeurig afgestemd op die van de profielen, waarbij we de samenstelling uitvoerig hebben laten testen op kleurbehoud en duurzaamheid. We kunnen op papier wel iets bedenken, maar het moet ook functioneel en uitvoerbaar zijn. In samenwerking met Rollecate is op locatie bovendien een complete mock-up gemaakt die ter plekke op wind- en waterdichtheid is getest.”

Efficiencyslag

De structuur van de Technohal is zoals gezegd behouden gebleven. “De aannemer heeft het gebouw tot op het casco gestript,” blikt Prikken terug. “Wat resteerde was een staalskelet met betonvloeren. Na het aanbrengen van de nodige thermische modificaties door de aannemer op de staalstructuur konden wij de stalen gevelpuien aan de nieuw geplaatste, houten stelkozijnen bevestigen. Omdat het gebouw uitermate maatvast bleek (hoofdstramien van 6,20 meter en tussenstramien van 1,55 meter), hebben we vrijwel alle kozijnen direct kunnen maken. Zo is een aanzienlijke efficiencyslag geboekt.” Rollecate monteerde de kozijnen per stramien van beneden naar boven. Vervolgens werd de beglazing geplaatst, in dit geval dubbel zonwerend HR++ isoglas SGG Cool-lite SKN 165. “Daarbij hadden we een voorziening gemaakt van stalen hoeklijntjes om de ruiten tijdelijk te borgen,” licht Prikken toe. “In een volgende fase werden de ruiten aan de binnen- en buitenzijde afgekit. Omdat kitten bij slecht weer onmogelijk is, hebben we een doorwerkvoorziening aangebracht om de gevel droog te houden. We zijn namelijk in de winter van 2018 gestart met monteren.”

Op 29 november vorig jaar is de voormalige Technohal van de Universiteit Twente officieel geopend door Koning Willem Alexander en in zijn nieuwe gedaante omgedoopt tot TechMed Centre. Het vormt de thuishaven voor de Health faculteit en Health gerelateerde onderzoeksinstituten van de Universiteit Twente. Jaarlijks maken 1.500 studenten, 400 medewerkers en 500 trainees gebruik van dit glazen gebouw. Het 18 meter hoge atrium is de plek waar arts, student, professor en industrie elkaar sinds september 2019 ontmoeten. Onder meer dankzij de nieuwe gevel heeft het gebouw een enorme labelsprong gemaakt naar energielabel A++.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details