Platform over gevels, glas & daken
Uiterst slanke aluminium kozijnen voor high-end luxueuze villa

Uiterst slanke aluminium kozijnen voor high-end luxueuze villa

Op een werkelijk fantastische locatie in het buitengebied van Alphen aan den Rijn schittert deze high-end luxueuze villa van de familie Van Mil. De woning is gebouwd met uitsluitend hoogwaardige materialen, waaronder aluminium kozijnen in een zeer ranke profilering. Een mooi visitekaartje van Lieftink Geveltechniek die hiermee bewijst dat aluminium en landelijk wonen perfect samengaan. 

Alle kennis en ervaring die Peter van Mil, directeur van Aannemingsbedrijf Van Mil, in bijna 30 jaar heeft opgedaan bij projecten van een ander, heeft hij ingezet bij de bouw van zijn eigen woning in Alphen aan den Rijn. “We hebben sinds 1995 tal van prachtige projecten mogen realiseren en iedere euro vervolgens in het familiebedrijf gestoken om de zaak te laten bloeien. De laatste drie, vier jaar zijn we zelf aan de beurt”, zegt Peter met enige reserve. “Aanvankelijk hadden we een oud koetshuis op het oog, maar dat bleek uiteindelijk toch niet helemaal waar we naar op zoek waren. Op enig moment kregen we de mogelijkheid om één van de vier kavels op een openbaar landgoed te bemachtigen en hier zelf naar eigen smaak een woning te bouwen. Die kans hebben we met beide handen aangegrepen.”

Aluminium-minded

Faro Architecten stond in voor het ontwerp van de villa, bestaande uit twee volumes: een hoofdgebouw en een bijgebouw met veranda, sauna, berging en garage. “Peter is zeer aluminium-minded en heeft bewust gekozen voor het toepassen van aluminium kozijnen”, zegt Joost Plompen, directeur van Lieftink Geveltechniek. Peter kan dat beamen en vult aan: “Los van het duurzaamheidsaspect, wilde ik mijn woning aan de buitenkant onderhoudsarm maken. Dan kom je al snel op aluminium uit. Ten tweede zijn de schuifpuien ongeveer 3 meter hoog en 6 meter breed. Dat is in aluminium te realiseren met tussenstijlen van slechts 4 centimeter breed. In hout is dat ondenkbaar. Daarnaast weet ik inmiddels uit ervaring dat bewegende delen in aluminium het ook veel langer uithouden dan vergelijkbare exemplaren in hout, zeker als je kiest voor triple beglazing.” 

Slank en super isolerend

Lieftink Geveltechniek en Aannemingsbedrijf Van Mil zijn al bijna 25 jaar zeer gewaardeerde partners. “Peter loopt hier binnen alsof hij hier werkt”, zegt Joost met een lach. “Dat gebeurt vice versa trouwens ook. Hij is dus zeer goed bekend met de aluminium kozijnsystemen van Schüco die wij verwerken in veel commerciële projecten van Van Mil. Zodoende had hij een goed beeld van wat hij wilde in zijn woning: een hoogwaardig isolerend kozijnsysteem met slanke stijlen. We hebben gebruik gemaakt van het Schüco AWS-raamsysteem, het ADS-deursysteem uit de 75 WF SI-serie en voor de schuifpuien de ASE 80 HI-serie. Oftewel, slank, super isolerend en voorzien triple beglazing. De deuren zijn uitgevoerd met motorsloten en sleutelloze toegang voor extra comfort. In het bijgebouw daarentegen is gekozen voor HR++-glas in de deuren, ramen en vouwwand uit de ASS 70 FD-serie.”

Geen degradatie

De afwerking van de aluminium kozijnsystemen was voor Peter wel een ‘dingetje’. “Ik ben gegaan voor de meest duurzame keuze: anodiseren. De kleurvastheid is nóg groter dan die van een coating, want van degradatie is geen sprake”, zegt hij. “Het verkleurt gewoon niet. De profielen zijn zodoende allemaal zwart geanodiseerd. Zelfs de handgrepen en scharnieren zijn in dezelfde kleur uitgevoerd. Dat maakt het tot een schitterend product.” Peter prijst ook het bedieningsgemak van de puien. “We hebben hier te maken met forse glasgewichten van wel 250 kilogram per stuk, maar desondanks laten de puien zich met een pink heen en weer bewegen. Echt bewonderenswaardig.” Gezien het forse formaat en bijbehorende glasgewichten, was de montage voor Lieftink Geveltechniek best een uitdaging.    

“Dat had met name te maken met de bereikbaarheid van de woning, via een bouwweg bijna een kilometer van de doorgaande weg vandaan”, zegt Joost. “Met een grote kraan konden we niet rondom de woning komen, daarom hebben we een speciale mini-kraan ingezet voor de montage van de zware elementen.”

Verrassende luchtdichting 

Peter is zeer tevreden met het eindresultaat en de manier waarop Lieftink te werk is gegaan. “Ze hebben een hele goede naam in Alphen en omgeving en hebben alles tot in de puntjes uitgedacht en uitgewerkt. Ze zijn pas tevreden als de opdrachtgever tevreden is. En dat zijn we, kan ik je verzekeren. Ook de luchtdichting is perfect voor mekaar, zelfs bij de puien waarbij de dorpel is verwerkt in de vloer, zodat er geen drempel is tussen binnen en buiten. Het kan hier in het buitengebied soms gigantisch te keer gaan met regen en wind, maar de gordijnen net achter de pui geven geen krimp.” Ook Joost kijkt terug op een mooi project. “Van het assembleren en monteren van dergelijke high-end kozijnsystemen, daar worden onze mensen wel warm van. Bij een landelijke woning wordt doorgaans gekozen voor houten kozijnen, maar met dit project laten we zien dat aluminium en landelijk wonen perfect samengaan. Waarbij de bewoners volop genieten van alle voordelen van aluminium ten aanzien van comfort, onderhoud en gebruiksgemak.” 

Villa Alphen aan den Rijn
  • Opdrachtgever/aannemer: Aannemingsbedrijf Van Mil
  • Architect: Faro Architecten
  • Gevelbouwer: Lieftink Geveltechniek B.V.
  • Systeemleverancier: Schüco Nederland

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details