Platform over gevels, glas & daken
Veiligheid: noodzaak en uitdaging
Joseph Kuling, voorzitter VMRG.

Veiligheid: noodzaak en uitdaging

column

Binnen de gevelbouw, waar vakmanschap en precisie van het grootste belang zijn, is veiligheid niet alleen een prioriteit, maar een absolute noodzaak. Recentelijke gebeurtenissen, zoals de tragische rampen in Londen, Valencia en het incident in Lochem, herinneren ons aan de cruciale rol van veiligheid in onze dagelijkse werkzaamheden. Als leden en ondernemers in de metalen gevelbouw hebben we een gedeelde verantwoordelijkheid om een cultuur van veiligheid te bevorderen en te verankeren in alles wat we doen.

Onze betrokkenheid begint al bij het ontwerp. Hier leggen we de fundamenten voor veilige gebouwen. Het kiezen van de juiste materialen, het implementeren van brandveilige constructies en het ontwerpen van evacuatieroutes zijn slechts enkele aspecten die bijdragen aan een veilig gebouwontwerp. Het is van cruciaal belang dat we ons bewust zijn van de potentiële risico’s en deze proactief aanpakken tijdens het ontwerpproces.

Daarnaast spelen onze fabrieken een sleutelrol in de productie van veilige gevelelementen. Hier is nauwgezette aandacht voor detail en vakmanschap vereist om ervoor te zorgen dat elk onderdeel voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen. Regelmatige kwaliteitscontroles en inspecties zijn cruciaal om defecten te identificeren en te verhelpen voordat ze problemen op de bouwplaats veroorzaken. Aandacht van en voor onze medewerkers tijdens de productie verhoogt ook het veiligheidsbewustzijn, met minder ongevallen en een hogere kwaliteit als gevolg.

Echter, de meest risicovolle fase blijft de montage op de bouwplaats. Hier worden alle componenten samengevoegd, en worden werknemers blootgesteld aan hoogte, zware materialen en hijsmiddelen. Het is hier dat strikte veiligheidsprotocollen van het grootste belang zijn. We moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze medewerkers veilig kunnen werken.

Als ondernemers in de metalen gevelbouw hebben we de kracht om verandering teweeg te brengen. Steeds meer van onze leden zijn actief betrokken bij de Nederlandse veiligheidsladder, een gestandaardiseerd meetinstrument dat organisaties helpt om hun veiligheidsprestaties te evalueren en te verbeteren. Door deel te nemen aan dit initiatief tonen we ons engagement voor het bereiken van de hoogste veiligheidsnormen en het creëren van een veiligere werkomgeving voor iedereen.

Laten we onze inspanningen om veiligheid omarmen en verankeren in de kern van onze bouwprojecten. Alleen door samen te werken en onze toewijding aan veiligheid te versterken, kunnen we een veiligere en gezonde toekomst creëren voor ons allemaal.

De lessen uit het verleden moeten we gebruiken. Laten we elke dag streven naar verbetering, zodat iedereen aan het einde van de dag veilig en gezond naar huis kan.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details