Platform over gevels, glas & daken
Blend, Salt en Pepper

Blend, Salt en Pepper

Opmerkelijke drie-eenheid transformeert grijze kantoorlocatie

Het voormalige grijze kantoorgebied aan de Haarlemmerweg in Amsterdam-West wordt getransformeerd tot een groene en levendige wijk. Westerpark West is een duurzaam antwoord op de steeds groeiende vraag naar woningen in onze hoofdstad. Binnen deze omvangrijke gebiedsontwikkeling zijn medio vorig jaar Blend, Salt en Pepper opgeleverd, drie woongebouwen die zich kenmerken door een geheel eigen architectuur. “Alles wat we als gevelbouwer in ons palet hebben, kwam hier aan bod”, zegt Jan Bergman, adjunct-directeur van Alkondor Hengelo die instond voor het engineeren, leveren en monteren van ruim 7.000 m2 aan kozijnen voor de drie woontorens.

Op Westerpark West geldt de wet van de grote getallen. De drie woontorens zijn gezamenlijk aanbesteed en gelijktijdig gebouwd door J.P. van Eesteren op een 2-laagse parkeerkelder. De omvang van het project is circa 40.000 m2. Blend telt twaalf verdiepingen en is te herkennen aan de expressieve erkers die extra leefruimte creëren en zorgen voor een fraai uitzicht. Salt is hoog, licht en elegant, terwijl Pepper zich met z’n verrassende verhoudingen profileert als meer gedrongen, donker en robuust. In de drie woongebouwen zijn in totaal 302 huurwoningen gecreëerd met daarbij de nodige commerciële ruimtes in de plint van Salt en Blend. Het complete project is voorzien van aluminium kozijnen uit de koker van Alkondor Hengelo. En dat zijn er nogal wat….

Hoge isolatiewaarde

Alkondor Hengelo heeft voor dit omvangrijke project gebruik gemaakt van de profielsystemen van Kawneer. “Alle drie de woongebouwen zijn uitgevoerd met hoog isolerende kozijnen”, verzekert Jan Bergman. “De kozijnen voor Blend en Salt kenmerken zich door een traditionele vlakke profilering en zijn uitgevoerd in de Kawneer RT 72 Reflex-serie.    

Deze profielserie vormt ook de basis voor de kozijnen in Pepper, maar zijn uitgevoerd in een afwijkende houtlook-afwerking. Het houtlook-profiel is aan de buitenzijde praktisch niet te onderscheiden van echt hout. In Pepper hebben we ter hoogte van de balkons ook nog een serie aluminium schuifsystemen toegepast van het type Kawneer AA 4410. Ook dit systeem kenmerkt zich door een hoge isolatiewaarde en daarnaast een uitstekende wind- en waterdichtheid. Alles bij elkaar was het voor ons een behoorlijke klus, gezien de omvang van ruim 7.000 m2 aan kozijnsystemen.”

Meer dan standaard

Weliswaar maakt Alkondor Hengelo voor dit project gebruik van standaard profielsystemen van Kawneer, toch is de projectoplossing alles behalve standaard. “Alles wat een project interessant maakt voor ons, komt hier wel aan bod”, benadrukt Jan. “Los van de hoge wind- en waterdichtheid hebben we hier te maken met een uitgebreidere eis op het gebied van inbraakwerendheid van RC2 én RC3. Ook werd een grote mate van brandwerendheid gevraagd, die is meegenomen in de oplossing, en was de hoge eis ten aanzien van geluidsisolatie (maximaal 41 dB) best pittig. Voor de beglazing hebben we vervolgens een beroep gedaan op de expertise van Pilkington. In zijn algemeenheid kenmerkt dit project zich door een hoog afwerkingsniveau. Onze hoogwaardige kozijnen dragen bij aan de luxueuze uitstraling van de drie woontorens.”

Aangezien de drie woontorens gelijktijdig zijn gebouwd, gaf dat volgens Jan bij Alkondor Hengelo best een hoge druk op de planning. “Het ging hier immers om behoorlijke aantallen in een relatief kort tijdsbestek. Daarnaast was ook de locatie een uitdaging. Binnenstedelijk bouwen vergt toch een iets andere coördinatie en afstemming dan bouwen op de Veluwe waar je alle ruimte hebt.” Jan kijkt echter terug op een uiterst positief en intensief traject. “De prettige samenwerking met J.P. van Eesteren heeft geleid tot een prachtig mooi eindresultaat. We werken veel samen, weten wat we aan elkaar hebben en dat betaalt zich hier ook weer uit.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details