Platform over gevels, glas & daken
VMRG | Eerste akkoord inzet drones in stad voor FaSA-partner Aeroscan

VMRG | Eerste akkoord inzet drones in stad voor FaSA-partner Aeroscan

Aeroscan, één van de drie partners in het FaSA project, mag als eerste bedrijf in Nederland inspecties van bouw en vastgoed met drones uitvoeren in stedelijk gebied. In samenwerking met de Inspectie Leefomgeving en Transport is een werkwijze overeengekomen om deze toepassing te gaan testen in de praktijk. Inspecties uitvoeren met drones in stedelijk gebied was tot voor kort onmogelijk vanwege strikte regelgeving omtrent inzet van drones.

FaSa staat voor ‘Façade Service Applicatie’. De VMRG is samen met Aeroscan en OCTO initiatiefnemer voor de ontwikkeling van deze applicatie. Samen met 39 partners ontwikkelen zij in een door de EU gesubsidieerd traject een platform dat de fysieke vastgoedmarkt innoveert door inzet van digitale middelen als sensoren, drones en kunstmatige intelligentie. Met de Façade Service Applicatie kan op een objectieve manier continu inzicht worden geboden in de technische en esthetische prestaties van gevels van woningen en bedrijfsgebouwen.

Digitaliseren

Om inspecties van bouw en vastgoed objectiever, nauwkeuriger en op grotere schaal mogelijk te maken, wordt er gewerkt aan een oplossing waarbij drones ingezet worden om gevels en daken te digitaliseren. De analyse van het vastgoed kan vervolgens digitaal uitgevoerd worden, waarbij ook nieuwe technieken zoals beeldherkenning en kunstmatige intelligentie ingezet worden.

Dronetechnologie

Er is nu een werkwijze tot stand gekomen waarbij voorafgaand uitgebreid onderzoek is gedaan naar veiligheid, privacy en de impact van dronetechnologie op de omgeving. Op basis van dit scenario zullen diverse testomgevingen gecreëerd worden waarin bewoners en eigenaren van vastgoed betrokken zijn bij de vluchtuitvoering. Dit unieke project maakt deel uit van een ontwikkeling in de Europese Unie waarbij specifieke toepassingen van dronetechnologie en de meerwaarde hiervan voor de maatschappij onderzocht worden. De onderzoeksresultaten uit de praktijk zullen input vormen voor het tot stand komen van uniforme regelgeving binnen Europa rondom de inzet van drones.

De activiteiten van het FaSA project worden uitgevoerd binnen de gemeente Den Haag. Dit project komt mede tot stand door steun vanuit Kansen voor West II, EFRO subsidie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details