Platform over gevels, glas & daken
Vezelcement leien met een natuurlijke uitstraling voor dak en gevel
Wonen aan de Plas in Noorden uitgevoerd met Ardonit natuurgrijze ruitleien van SVK.

Vezelcement leien met een natuurlijke uitstraling voor dak en gevel

De vezelcement leien van SVK combineren de look van natuurleien met de topkwaliteit van vezelcement. “Onze leien zijn geschikt voor zowel dak- als gevelbekleding”, zegt Wim Beck, Sales & Marketing Director bij SVK. “Onze vezelcement leien zijn licht van gewicht, sterk, brandveilig én duurzaam. En doordat ze verkrijgbaar zijn in diverse formaten, kleuren en afwerkingen, bieden we zowel esthetische als functionele oplossingen voor architecten en eindgebruikers.”

De hoofdvorm inclusief de karakteristieke dakhelling zijn volgens de typologie van een kas uitgewerkt.

SVK is al decennialang expert in de productie van vezelcement bouwmaterialen, zoals golfplaten, gevelplaten en leien. “Tegenwoordig worden we steeds vaker gezien als ‘solution provider’ op het gebied van esthetische dak- en geveloplossingen”, zegt Wim. De vele voordelen van vezelcement in combinatie met de veelzijdigheid en esthetiek, maakt onze vezelcement lei een uitermate geschikt dak- en gevelbekledingsproduct. Het leent zich uitstekend voor esthetisch, energetische renovaties. Hoewel Nederland minder een leien land is, constateert Wim toch een stijging. “De esthetische factor van onze natuurgrijze leien speelt daarbij ongetwijfeld een rol, maar ook het feit dat dakpannen omwille van de hoge energiekosten voor productie een duurder en minder milieuvriendelijke keuze zijn.”

De hoofdvorm inclusief de karakteristieke dakhelling zijn volgens de typologie van een kas uitgewerkt.

Unieke vezelcementlei

Als enige vezelcementfabrikant maakt SVK unieke natuurgrijze leien zonder coating. “Deze zijn uitzonderlijk sterk en goed te verwerken, maar vooral heel erg fraai.” SVK gebruikt een vezelcementmix zónder zand, waardoor de lei nog sterker is. De mix zorgt er ook voor dat de leien uitermate dimensioneel stabiel zijn. Bovendien wordt de lei op het juiste formaat gemaakt als deze nog zacht is, waardoor de randen perfect zijn. Vervolgens worden de leien luchtgedroogd. “Een uniek productieproces om tot de perfecte lei te komen”, volgens Wim. “De Ardonit basislei kan vervolgens afgewerkt worden met een dubbele gekleurde en milieuvriendelijke acrylcoating, maar zonder coating krijg je juist die natuurlijke look. De lei biedt zo meer levendigheid en veroudert op een natuurlijke manier.”

In het oog springende woning

Een prachtig voorbeeld van een woning waar de Ardonit Natuurgrijs lei als hoofdproduct is toegepast, vinden we in Noorden. Op de plek waar voorheen kassen stonden, verrees deze unieke woning naar ontwerp van USE Architects. Pieter Koningsveld, mede-eigenaar en architect: “Op deze voor de opdrachtgever dierbare plek stond vroeger een glastuinbouwbedrijf dat door zijn opa, vader en later door hemzelf werd gerund. Toen de kassen gesloopt werden om plaats te maken voor huizen, wilde hij hier graag zijn droomhuis realiseren, met een subtiele knipoog naar de kassen die deze plek zo lang hun karakter gaven. De hoofdvorm van het volume van de verdieping heeft de verhouding van een kas, inclusief de karakteristieke dakhelling.” Pieter vertelt dat er lang is nagedacht over de materialisering. “Vast stond dat het volume van de verdieping een materiaal moest krijgen dat zowel op het dak als op de gevel toe te passen was, om de typologie van de kassen te benaderen. Omdat we graag werken met eerlijke, robuuste en duurzame materialen die goed toepasbaar en bewerkbaar zijn, hebben we diverse mogelijkheden verkend en zijn we uitgekomen bij de natuurgrijze lei van SVK.” Peter Popke de Jong, eveneens mede-eigenaar en architect bij USE architects, vult aan: “Het lichte tintverschil per lei zorgt voor genuanceerde tonen en geeft de woning een natuurlijke en levendige uitstraling. Door de ruitvorm haaks te plaatsen en een subtiele detaillering toe te passen, ontstaat een schubvorm die bijdraagt aan een extra bijzondere uitstraling. En dat was precies wat onze opdrachtgever wilde: een uitgesproken, niet alledaags ontwerp.”

Begeleiding op maat

Pieter vertelt dat er niet alleen bij de keuze van het materiaal, maar ook vóór en tijdens de uitvoering contact is geweest met SVK. “Een Account Manager had ons enkele monsters van het materiaal geleverd en daarnaast enkele inspirerende projecten laten zien. De aannemer kreeg ook de nodige tips voor een correcte plaatsing.” Wim vult aan: “Wij hechten veel belang aan het begeleiden van onze klanten. Van de keuze van het product tot technisch advies op maat, van isolatiepartners waar we mee samenwerken tot bevestigingstechnieken en zelfs de opstart op de bouw zelf. Of je nou iets uit ons standaardgamma kiest of een maatwerkspecial zoekt: wij denken graag flexibel mee in oplossingen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details