Platform over gevels, glas & daken
Vandemoortele Food Experience Center: Voorbeeldfunctie voor Belgische overheid

Vandemoortele Food Experience Center: Voorbeeldfunctie voor Belgische overheid

Met het nieuwe Food Experience Center begint de Belgische voedselproducent Vandemoortele (VDM) Group aan een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis. Het credo van Vandemoortele – shaping a tasty future – is door de architect volledig in het ontwerp doorgevoerd, want het glazen gebouw met zijn beeldbepalende zonweringslamellen is absoluut smaakvol te noemen. Het Food Experience Center heeft zelfs een voorbeeldfunctie voor de Belgische overheid.

Vandemoortele Group heeft het Amsterdamse architectenbureau RAU ingeschakeld voor het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor. De twee belangrijkste kernwaarden van de voedselproducent – duurzaamheid en innovatie – zijn integraal in het gebouw verwerkt. Een ambitie die RAU op het lijf is geschreven. Het nieuwe hoofdkantoor is volgens de architect een nieuw voorbeeld voor circulair bouwen. Sterker nog, de Belgische overheid gebruikt het gebouw zelfs als voorbeeld om circulariteit te toetsen en te definiëren. De toon voor een circulaire toekomst is daarmee gezet.

Demontabele structuur

De stalen constructie van het in Gent gevestigde hoofdkantoor is volledig remontabel, modulair en adaptief. Dat wil zeggen, alle onderdelen van het gebouw zijn demontabel en los te koppelen. Voor de constructie zijn dan ook uitsluitend boutverbindingen toegepast. Dat biedt meer flexibiliteit naar de toekomst, maar ook bij het inrichten van de ruimtes. De demontabele structuur is door Vorsselmans volledig ingepakt met een vliesgevel, die ook weer demontabel en modulair van opzet is. “We zijn door aannemer Groep van Roey gevraagd om mee te denken over het ontwerp van de aluminium gevels en zonweringslamellen,” zegt Dirk-Jan Immerzeel van Vorsselmans. “De uitdaging zat hem vooral in het ‘onzichtbaar’ integreren van meerdere technische eisen in het ontwerp, zoals een brandwerende- of akoestische eis op verschillende posities in de gevel.”

Transparant atrium

Een centraal atrium, dat door kantoorvleugels is omsloten, vormt het hart van het gebouw. Het dient als ontmoetingsplaats voor werknemers, productontwikkelaars, culinaire chefs, klanten en leveranciers. Binnen het atrium staan food experience en ontmoeting centraal. Dit geldt voor zowel de afdelingen onderling als de klanten en leveranciers. Het doel is om hier gezamenlijk de producten en idealen te beleven en verder te ontwikkelen. Immerzeel: “Het atrium komt duidelijk herkenbaar terug in het gevelontwerp. Hier heeft de architect namelijk bewust de zonweringslamellen achterwege gelaten. Het atrium is zo transparant mogelijk gehouden. Dat wordt nog eens versterkt door de daklichten in het dak die wij ook geëngineerd en gemonteerd hebben.” 

Brandwerende en akoestische eisen

Op twee brandwerende deuren op de begane grond na heeft de firma Vorsselmans het volledige Food Experience Center opgetrokken uit systemen van Schüco. “De vliesgevel is opgebouwd uit het FWS 50-systeem met een stijldiepte van 150 millimeter,” legt Immerzeel uit. “De vliesgevel ziet er rondom hetzelfde uit, maar heeft wel degelijk verschillende eisen. Daar waar de gevel grenst aan de trappenhuizen bijvoorbeeld, is de gevel brandwerend uitgevoerd. Daarnaast hadden we te maken met een akoestische eis ter plaatse van enkele vergaderzalen. Het gebouw ligt namelijk aan een drukke snelweg. Om aan de zuidkant zo min mogelijk geluid van buiten naar binnen te laten doorsijpelen, hebben we akoestisch glas toegepast. Vanwege het hogere gewicht zijn de stijlen versterkt en aan de binnenzijde ingepakt met akoestisch materiaal. Het mooie is dat al die aanvullende eisen aan de buitenzijde niet zichtbaar zijn.”   

Zonweringslamellen

Het patroon van de zonweringslamellen met wisselende lengtes is door de architect bedacht. De rechthoekige zonweringslamellen van 400 millimeter breed zijn van het type Schüco ALB. “Het is een standaard product van Schüco dat echter in dit project wel op een relatief grote afstand (160 millimeter) van het glas is geplaatst,” zegt Immerzeel. “De statische zonwering ligt op die manier optisch voor de gevel en wordt door middel van ‘zwaarden’ aan de vliesgevelstijl verankerd. Ter plaatse van de oost- en westgevel, daar waar de gevel brandwerend is uitgevoerd, hebben we een alternatief bedacht om de zonweringslamellen toch te kunnen verankeren. Er bestaat geen testcertificaat voor het verankeren van de zwaarden aan een brandwerende stijl en de tijd was te krap om dat te organiseren. We hebben een oplossing bedacht door de overspanning van de lamellen iets te vergroten en de aangrenzende stijlen te verzwaren. Ook dat is optisch niet zichtbaar.”

De firma Vorsselmans is volgens Immerzeel een klein jaar bezig geweest vanaf het ontwerp tot aan de oplevering van de gevel aan de aannemer. “Het ontwerp is tot in het kleinste detail uitgewerkt. Na een half jaar engineeren, hebben we de gevel in twee maanden geproduceerd en heeft de montage nog eens vier maanden in beslag genomen. Al met al een mooie referentie voor ons.” En niet alleen voor de firma Vorsselmans, zelfs voor de Belgische overheid. Het gebouw zal zijn flexibele en adaptieve karakter waarschijnlijk al snel kunnen bewijzen: Vandemoortele plant een uitbreiding van de nieuwbouw op korte termijn.

Bouwinfo

Vandemoortele, Gent 

Opdrachtgever: Groep van Roey
Architect: RAU
Gevelbouwer: Vorsselmans
Systeemleverancier:  Schüco

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details