Platform over gevels, glas & daken
Van restafval tot hoogwaardige gevelbekleding
Op de vakbeurs PREFAB in de Brabanthallen ontving Innodeen uit Lochem als eerste bedrijf in Nederland een KOMO-certificaat voor de biocomposiet gevelbekleding DBP SIDING.

Van restafval tot hoogwaardige gevelbekleding

Op 14 oktober jongstleden tijdens de vakbeurs PREFAB in de Brabanthallen ontving Innodeen uit Lochem uit handen van Oscar van Doorn (SKH) als eerste bedrijf in Nederland een KOMO-certificaat voor de biocomposiet gevelbekleding: DBP SIDING. Een volledig circulair product ontstaan door het upcyclen van afval.

Innodeen, bekend van de DTS-dorpel, is met recht een innovatief bedrijf. “Al onze producten en materialen onderscheiden zich door hergebruik en duurzame toepassingen,” zegt Jos Beverborg, Technical Sales Engineer bij Innodeen. “Daar waar andere materialen tekortschieten op het gebied van rotting, slijtage en duurzaamheid, komt onze innovatiekracht tot leven.”

Compodeen

De DTS-dorpel is inmiddels een begrip in de markt en die ambitie hebben we ook met onze biocomposiet gevelbekleding DBP SIDING, vervolgt Beverborg. “Compodeen bestaat voor 100% uit restafval. Het is een beproefd concept dat zijn oorsprong vindt ruim twintig jaar geleden. Het aandeel houtvezel (72%) is afkomstig van onder andere kapotte of oude pallets, verpakkingsmateriaal en ongelakt sloophout, ook wel A-hout genoemd. Het overige bestanddeel (28%) is Polypropyleen (PP), één van de meest milieuvriendelijke kunststoffen die er bestaan. Dit ‘post consumers waste’ kunststof komt letterlijk uit de bekende oranje PMD-afvalbak of -zak.” 

DBP SIDING is leverbaar als channel siding in verschillende natuurtinten.

Extrusieproces

Innodeen heeft een unieke technologie ontwikkeld om uit Compodeen via een extrusieproces eindeloos gevelprofielen te kunnen produceren, de DBP SIDING. Beverborg: “Op basis van de projectgegevens kunnen we de gevelprofielen exact op maat produceren, zonder dat we afval creëren. Ook de verwerker heeft geen afval meer op de bouw. De DBP SIDING wordt direct vanaf de pallet verwerkt. Het product leent zich ook uitstekend voor de ‘huizenfabrieken’ die links en rechts ontstaan, waarvoor wij materialen op maat produceren en aanleveren. Qua efficiëntie absoluut een prachtig product. Mocht er tijdens montage toch wat afval ontstaan, als er onverhoopt een profiel moet worden aangepast, nemen wij het materiaal in en gebruiken het als grondstof voor nieuwe productenzonder kwaliteitsverlies.”

DBP SIDING bestaat voor 72% uit houtvezel en 28% uit Polypropyleen (PP), een ‘post consumers waste’ kunststof.

KOMO

Innodeen heeft DBP SIDING tijdens de coronaperiode in alle rust uitvoerig laten testen aan de meest recente NEN-normen ten aanzien van duurzaamheidsprestaties en brandclassificaties. Afgelopen zomer kwam er groen licht. Het product is gecertificeerd volgens brandklasse D, voldoet aan duurzaamheidsklasse 1 en heeft recent een KOMO-certificaat ontvangen. “Dat was voor ons het sein om naar buiten te treden,” zegt Beverborg met gepaste trots. 

DBP SIDING is vooralsnog alleen leverbaar als channel siding in verschillende natuurtinten. “De gevelbekleding kan onbehandeld aan de gevel worden toegepast en gedraagt zich optisch zoals Red Cedar; het gaat vergrijzen. “Desgewenst kunnen we de profielen ook fabrieksmatig inkleuren of met een hoogwaardige coating in elke gewenste RAL- of houtkleur behandelen. We leveren DBP SIDING compleet met hulpprofielen zoals buitenhoeken, dilatatie-, en eindprofielen ook in Compodeen in dezelfde kleurstelling als de gevelprofielen. Beverborg sluit niet uit dat op termijn meerdere varianten zullen volgen, waaronder een potdekselprofiel.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details