Platform over gevels, glas & daken
Vacuümglas doet wat het belooft

Vacuümglas doet wat het belooft

“Het is prachtig om in een oud pand te wonen. Maar je wilt wel het comfort van vandaag de dag. Met FINEO kan dat: het gebouw behoudt z’n uitstraling, je hebt geen dikke kozijnen nodig en bereikt toch optimale warmte-isolatie.” Kunstenaar en tentoonstellingsmaker Casper ter Heerdt heeft een appartement in Het Klooster in Beuningen. Het complex biedt kunstenaars, muzikanten en dichters al bijna veertig jaar een betaalbare woon- en werkruimte. Net als Ter Heerdt is ook de eigenaresse van het pand, Cobi van Hemmen, enthousiast over de verbetering van het binnenklimaat door het aanbrengen van vacuümglas. “FINEO-vacuümglas doet wat het belooft.”

Het Klooster in Beuningen biedt kunstenaars, muzikanten en dichters al bijna veertig jaar een betaalbare woon- en werkruimte.

 

We spreken Van Hemmen en Ter Heerdt op een zonnige dag in mei. Ook Vincent Hulleman, productmanager FINEO bij AGC Glas Nederland, is in Beuningen. Door corona is de afspraak al een paar keer uitgesteld. Iedereen is blij elkaar op deze wijze ‘eindelijk’ te kunnen ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Het enthousiasme is niet alleen om die reden groot: het innovatieve glas zorgt voor de meerwaarde waar eigenaar en huurder op hadden gehoopt en gerekend. “Ik woon in het koudste deel van het klooster,” maakt Ter Heerdt duidelijk. “De 4 tot 5 meter hoge ruimte is lastig te verwarmen. Dat gaat nu veel sneller met ook nog eens meer comfort door het verdwijnen van de koudeval.”

FINEO doet wat het belooft, aangenaam thermisch comfort, geen koudeval nabij het glas en een akoestisch gedempt interieur met natuurlijk daglicht.

 

Bouw- en Woningtoezicht

Het oudste deel van het imposante kloostercomplex dateert uit 1878 en was in eigendom van het Beuningse kerkbestuur. De Tilburgse Zusters van Liefde boden er jarenlang onderwijs en ouderenzorg. In 1971 trokken de nonnen eruit en kocht de vader van de huidige eigenaresse het pand. “Mijn vader wilde alleen de grond, maar hij moest de gebouwen erbij kopen en dat heeft hij toen gedaan,” vertelt Van Hemmen. “De eerste jaren woonden er studenten in het pand maar dat was vanwege de te grote afstand naar Nijmegen geen groot succes. “Na het overlijden van mijn vader in 1979 werd ik samen met mijn broer Hans eigenaar. Hans was kunstenaar, trok erin en al snel ontstond het idee het pand te bestemmen als woon- en werkruimte voor mensen met een creatief beroep. Natuurlijk kregen we Bouw- en Woningtoezicht op ons dak. We konden alleen verder door verbetering van de woonruimten.”

Met FINEO Heritage beglazing wordt het visueel karakter van het pand werd behouden.

 

Maatwerk

Om te beginnen werd het enkel- en dubbelglas van het ‘koudste’ appartement vervangen door het best isolerende glas dat momenteel op de markt is. Ze wilde met respect voor het pand isoleren en kwam via, via op het spoor van FINEO. Vincent Hulleman trok haar vervolgens over de streep. “Het is altijd maatwerk met monumentale panden,” vindt hij, “en daarin denken onze FINEO Partners graag met opdrachtgevers mee. Met FINEO leveren we een oplossing voor renovatie met dunne houten kozijnen en verhogen we het wooncomfort binnenshuis op zowel thermisch, licht als akoestisch niveau.”

Jong monumentaal

In Beuningen is een tiental ruiten geplaatst, alle verschillend qua maatvoering. Er werd gekozen voor een FINEO Heritage beglazing waarbij het visueel karakter van het pand werd behouden en dat het tevens een ‘jong monumentale’ uitstraling geeft. De Uglas-waarde is 0,7 W/m2K, vergelijkbaar met triple glas maar dan met de helft van het gewicht en een kwart van de dikte. Esthetisch is het ook prachtig zonder storende vacuümdoppen zoals bij concurrerende producten.

Monumentaal glas is een mooi en al langer bestaand product, maar vacuümglas is de top met meer thermisch comfort en beter akoestisch wooncomfort, vindt Van Hemmen. “Het is nieuw maar zeker geen experiment en bovendien geeft AGC vijftien jaar garantie.” En de kleine zwarte stipjes in het glas, de afstandhouders? “Die zie je nauwelijks,” besluit Ter Heerdt. “FINEO doet wat het belooft, aangenaam thermisch comfort, geen koudeval nabij het glas en een akoestisch gedempt interieur met natuurlijk daglicht. Allemaal punten die voor mij als kunstenaar belangrijk zijn in een woon- en werkruimte.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details