Platform over gevels, glas & daken
Uitzicht speelt de hoofdrol bij Cruquius 1.3 in Amsterdam
Artist impression van Cruquius 1.3, naar ontwerp van Arons en Gelauff Architecten. De stoer vormgegeven woningen kijken uit op het water en de kade. (Beeld: Arons en Gelauff Architecten)

Uitzicht speelt de hoofdrol bij Cruquius 1.3 in Amsterdam

Het Cruquiusgebied verandert de komende jaren van een industriegebied naar een woon-/werkgebied. Gunstig gelegen, binnen de Ring A10, dicht bij stedelijke voorzieningen, maar ook mooi aan het water van de Entrepothaven, het Amsterdam-Rijnkanaal en de Nieuwe Vaart. De architect (Arons en Gelauff Architecten) heeft de ligging benut om de stoer vormgegeven woningen op het water en de kade uit te laten kijken. In de vier imposante L-vormige gebouwen, speelt het uitzicht duidelijk de hoofdrol.

De inval van het licht door de hoge ramen, de lichtheid van de architectuur en de rustige kleurstelling van de gebouwen sluiten perfect aan bij de karakteristieke Entrepothaven. Dat weet ook Jappe Dekker, hoofd verkoop zakelijke markt bij Schipper Kozijnen. “We hebben Cruquius 1.1 en 1.2 succesvol afgerond en hebben dit door vertaald naar Cruquius 1.3. Hier leveren en monteren we ruim 1.500 aluminium kozijnen in de kleur champagne.“

De lichtinval door de hoge ramen, de lichtheid van de architectuur en de rustige kleurstelling van de gebouwen sluiten perfect aan bij de karakteristieke Entrepothaven. (Beeld: Arons en Gelauff Architecten)

Verborgen beslag 

Voor de meer dan 11.000 m2 aan kozijnen, werkt Schipper Kozijnen voor het beslag met vaste partner SIEGENIA. “Als geen ander denkt SIEGENIA goed mee over projectgebonden oplossingen. Vanuit een enorme hoeveelheid kennis en expertise geven zij een goed doordacht advies op het gebied van beslag, ventilatie en gebouwtechniek.” Dekker vervolgt: “Bij Cruquius hebben we te maken met hoge ramen met een behoorlijk gewicht. Daarnaast speelt esthetiek een belangrijke rol en heb je ook te maken met een gebouw aan het water. Allemaal redenen waarom SIEGENIA ons adviseerde voor verborgen beslag te kiezen. Vanwege het prachtige uitzicht en het hoge afwerkingsniveau, biedt een verborgen beslag de uitkomst. De scharnieren zitten niet in het zicht en bieden de mogelijkheid voor een strakkere binnenafwerking door Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen. Maar zoals gezegd is de keuze niet louter esthetisch: het verborgen beslag biedt hogere waardeprestaties in lucht- en wind-waterdichtheid. Aan het water wel zo prettig!”

Kiep-voor-draai

Naast de keus voor verborgen beslag, is er eveneens bewust gekozen voor de kiep-voor-draai-functie. Dekker licht toe: “Onderzoek wijst uit dat mensen de kiep-stand het meest gebruiken, dan is het eigenlijk best bijzonder dat je eerst voorbij de draaistand moet om bij kiep uit te komen. Met name bij dit soort grote ramen (2,4 meter hoog) en op een locatie met een aanzienlijke windbelasting, was de keuze snel gemaakt. Vanuit veiligheidsoogpunt is er een vergrendelstand in het beslag opgenomen, waardoor het raam uitsluitend in de kiepstand te gebruiken is. Wanneer je de draaifunctie wel wilt gebruiken, is de openingshoek groter dan 90 graden. Weer zo’n voordeel voor de bewoners omdat de ramen zo veel verder open kunnen.”

Ruim 1.500 aluminium kozijnen, met daarin het verborgen beslag van SIEGENIA, worden door Schipper Kozijnen gemonteerd. (Beeld: Schipper Kozijnen)

Projectspecifieke sierkoker

Niet alleen SIEGENIA, maar ook Schipper Kozijnen levert een belangrijke bijdrage op het gebied van begeleiding en advies. “We denken mee in het ontwerp en bedenken een opleverprocedure en bouwkundige routing.” Dekker doelt onder andere op de robuuste sierkoker die aan de kozijnen van de vijfde en zesde verdieping zijn bevestigd. “Samen met de architect en de aannemer hebben we sierkokers aan de kozijnen vastgemaakt waar 600 geïntegreerde zonnescreens in zijn verwerkt. Esthetisch natuurlijk vele malen fraaier dan wanneer je de zonnescreens naderhand monteert.” Doordat de sierkokers -met een totaalgewicht van 40.000 kg- aan het kozijn zijn bevestigd en de prefab kozijnen zelf ook van een flink formaat zijn, ontwikkelde Schipper Kozijnen een speciale tilhulp. “Op deze manier konden de prefab kozijnen, die met behulp van een speciale dieplader door Koopman Transport naar de bouwlocatie zijn gereden, op een zorgvuldige manier naar boven getild worden. Al met al een behoorlijke afstemming met alle betrokken partijen, maar dat verliep uitermate soepel.” Dekker besluit: “Het maakt me trots dat we het hele project met opdrachtgever, aannemer en alle betrokken partijen als een team hebben aangepakt. Met opnieuw een prachtig Cruquius als eindresultaat.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details