Het hoogste uit kruislaaghout opgetrokken gebouw van België staat in Geel. Aliplast Aluminium Systems speelde in op de eisen die aan de water- en luchtdichtheid van de Astor-toren werden gesteld. De eisen waren in de eerste plaats streng vanwege de hoogte en vanwege de vele schuifraampartijen die het torengebouw rijk is.
Het was de wens van architect Osar een woonzorgtoren van twaalf bouwlagen op te trekken uit kruislaaghout, in combinatie met aluminium kozijnen. Aannemer Hooyberghs schakelde de hulp in van Mondana, dat gespecialiseerd is in het produceren van aluminium ramen, deuren, schuifpuien en vouwwanden. Voor het behalen van de juiste water- en luchtdichtheid boog Aliplast Aluminium Systems uit het Vlaamse Lokeren zich over de tekeningen.
Momenteel worden de puien geplaatst. Marc Mulders, sales manager Nederland bij Aliplast: “Het interieur zal klaar zijn in het eerste kwartaal van 2020, waarna de appartementen worden opgeleverd.” Het resultaat zijn straks 160 woongelegenheden, verdeeld over vier gebouwen. Als onderdeel van de Corialis Group werken 360 medewerkers van Aliplast in Lokeren, waar één van de vele systeemhuizen staat. Een extrusiesysteem in eigen huis stelt Aliplast in staat snel te kunnen schakelen. Mulders: “Ook spoedbestellingen kunnen we aan, waardoor we een hoge leverbetrouwbaarheid garanderen.”
In de ontwikkeling van aluminium systemen test Aliplast in de eerste plaats op wind- en waterdichtheid en regelmatig ook op brandwerendheid. Mulders: “Afhankelijk van het type project, bepalen we van welke type systemen we het beste gebruik kunnen maken volgens de normen en hoe we de gevraagde prestatie kunnen leveren.” Dat proces werd in dit geval afgestemd met partner Mondana, die de ramen, deuren en schuifdeuren uiteindelijk produceerde en plaatst.”
Sales manager Mulders legt uit dat de architect een zorgzame architectuur wil realiseren met de veertig meter hoge toren, die zich in een open zone bevindt. “Hoe hoger je komt, des te meer winddruk je hebt. Ook ben je niet beschermd door andere gebouwen.” Op basis van de normen die behaald moesten worden, is gekozen voor het strakke raamsysteem Star75. De keuze voor een schuifraam met een hoge waterdichtheid, viel op de Ultraglide.
Platen van kruislaaghout zijn met name populair voor het optrekken van hogere woongebouwen. Volgens Mulders wordt het materiaal steeds meer bij gebouwen van dergelijke hoogte toegepast, maar staat het gebruik ervan nog in de kinderschoenen. De stad Geel heeft hiermee in ieder geval meteen de primeur het hoogste in kruislaaghout opgetrokken gebouw van België te hebben.
De hybride structuur van kruislaaghout brengt uitdagingen op het gebied van stabiliteit met zich mee. Grootste uitdaging is krachten zoals wind, die zich manifesteren op de gevels, via de houten vloerplaten naar de centrale betonkern over te brengen. Projectmanager Els Uvyn: “De grote massieve platen zijn hier in de plaats gekomen van het klassieke metselwerk. Dat maakte het voor de ontwikkelaar mogelijk de ruwbouw in slechts acht maanden op te trekken.”
Omdat vlak langs het gebouw een spoorlijn loopt, gold ook een akoestische eis. Daarop voerde Aliplast verschillende testen uit, om het gewenste type beglazing te bepalen. “Aan de hand van verschillende configuratietesten met verschillende type beglazing, konden we de meest economische oplossing aanbieden,” besluit Uvyn.