Platform over gevels, glas & daken
Succes start bij goed opgeleid personeel

Succes start bij goed opgeleid personeel

Aluminiumschrijnwerk en -gevelbouw zitten de afgelopen jaren in de lift. De orderboekjes van de constructeurs zijn goed gevuld. De vraag naar kwalitatief hoogwaardig personeel is daardoor groot. De Federatie Aluminium Constructeurs (FAC) ondersteunt haar leden om aan deze nood te voldoen en zet haar schouders onder de opleiding en vorming van talent in en voor de sector. Ze richt zich hiermee tot een mix van doelgroepen: van ingenieurs, werfleiders en arbeiders in de bedrijven, tot leerlingen in het middelbaar onderwijs, en werkzoekenden.

Permanent leren

De permanente vorming van het personeel bij haar leden vormt de eerste pijler van de FAC-opleidingsinitiatieven.

In februari jl. startte FAC opnieuw met de basiscursus Geveltechniek die zich richt tot technische leidinggevenden en medewerkers. De cursus van drie modules (Bouwfysica, Constructie en Statica, Materiaal) leverde sinds zijn eerste editie al 95 gediplomeerden af. Zij legden het hele traject, inclusief examens, met succes af. Door het hoge aantal inschrijvingen dit jaar vinden de lessen op twee locaties plaats, bij Syntra Bizz te Antwerpen en in het Scheppersinstituut te Wetteren. 53 cursisten zijn voor één of meerdere modules ingeschreven, wat wijst op de vormingsbehoefte in de sector én de reputatie die de cursus intussen heeft opgebouwd.

Naast theoretische cursussen organiseert FAC ook praktijkgerichte workshops voor plaatsers, werfleiders en ploegbazen. De laatste workshop vond begin juni plaats in het opleidingscentrum van Reynaers Aluminium te Duffel.

Meer dan 40 deelnemers konden in kleine groepen oefenen en bijleren over het regelen van beslag van ramen, schuiframen en deuren, en over het spieën van glas. Welke en hoeveel scharnieren moeten worden voorzien, afhankelijk van de breedte-hoogte en het vleugelgewicht? Hoe worden ze daarna bijgeregeld? Door het plaatselijk weglaten van de glaslatten werd met calageblokjes gedemonstreerd waarop men moet letten bij het spieën van glas. Op algemene vraag was er ook een sessie over deurpompen voorzien.

FAC beperkt zich niet tot cursussen en workshops voor de bestaande werknemers van haar leden.  Ze onderneemt ook acties om het nijpend tekort aan gekwalificeerd personeel voor de productie en plaatsing aan te pakken.

foto-1-fac-artikel-kopieren

Na iedere module leggen de deelnemers van de Basiscursus Geveltechniek een examen af. Dat zorgt voor een grondige kennis van de leerstof.

 

Meer ‘aluminium schrijnwerk’ in het middelbaar onderwijs!

Het aantal afgestudeerden uit de middelbare studierichting ‘Schrijnwerk’ blijft afnemen. Bovendien komt aluminium schrijnwerk er nauwelijks aan bod. Daarom heeft FAC contact opgenomen met het Vlaamse Kabinet van Onderwijs met als doel het acute personeelstekort in de sector onder de aandacht te brengen, en ‘aluminium schrijnwerk’ een aantrekkelijke, volwaardige plaats in het leerplan van de ‘schrijnwerk’ studierichting te bezorgen. Intussen werden, in samenwerking met sectororganisaties Constructiv en Woodwize, Beroepskwalificatiedossiers voor Buitenschrijnwerker en Werkplaatsbuitenschrijnwerker opgesteld. Deze dossiers beschrijven alle competenties waaraan deze medewerkers moeten voldoen. Ook kennis van aluminiumschrijnwerk staat erin. Hierdoor zullen technische scholen in de toekomst meer op aluminium gerichte beroeps- en technische opleidingen kunnen uitwerken. FAC kan scholen ondersteunen door het delen van praktijkervaringen, het aanbieden van stageplaatsen, met lesmateriaal en eventueel zelfs materialen en machines.

Een cursus voor werkzoekenden

FAC wil, naast de leerlingen in het middelbaar onderwijs, ook werkzoekenden warm maken voor een job in de sector. Eind april startte de Federatie, in samenwerking met de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) en het Scheppersinstituut te Wetteren, een Praktijk-cursus ‘Productie Aluminium Schrijnwerk’ voor werkzoekenden. De cursisten volgden gedurende vier weken praktijklessen en deden ervaring op in de werkplaats van een aluminiumconstructiebedrijf.

Volgens Ilse Claeys, directeur van FAC, schept de opleiding een ‘win-win’-situatie voor verschillende partijen. “Voor werkzoekenden is het een uitgelezen kans om kennis te maken met een nieuwe job in een innovatieve, ‘booming’ sector, terwijl de bedrijven via de stages veelbelovende kandidaat-werknemers kunnen leren kennen en eventueel aanwerven.”

“We hebben uit deze eerste ervaring alvast een paar belangrijke lessen kunnen trekken,” zo voegt Rita Sprangers, cursusverantwoordelijke bij FAC eraan toe. “Het vinden van gemotiveerde en geschikte kandidaten blijft een uitdaging. Een aantal cursisten hebben afgehaakt, hoewel hun een job wordt aangeboden met regelmatige uren, in gezonde en ergonomische werkomstandigheden, en met een zichtbaar resultaat om trots op te zijn. We moeten ons blijven inspannen om onze bedrijven in de kijker te plaatsen als ‘Great Places to Work’. Want dat is de realiteit!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details