Platform over gevels, glas & daken
Sprekende gevel dankzij speelse combinatie verticale gevelprofielen
De verticale Linarte profielen van Renson versterken het uitgesproken karakter van het ontwerp.

Sprekende gevel dankzij speelse combinatie verticale gevelprofielen

De beperkte gevelbreedte weerhield de bouwheer en architect van deze nieuwbouwwoning in het Belgische Ieper er niet van om resoluut de kaart van de ‘openheid’ te trekken. Samen met de speelse combinatie van verticale profielen in de zwart-witte gevel, leverde dit een uniek ontwerp op, waar binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen: van de open voorzijde tot de zuidgerichte tuin.

De verticale aluminium gevelbekleding loopt naadloos door van buiten naar binnen.

“Het strakke ontwerp mocht in ieder geval niet ten koste gaan van de gezelligheid en sfeer,” blikt architecte Nele Delva (Trant-architecten) terug op de eerste gesprekken met haar opdrachtgevers. “Een moodboard hielp ons op weg naar een ‘open’ ontwerp dat net zo goed warmte als rust uitstraalt. Zo werd bijvoorbeeld vanaf de eerste pennenstreep veel belang gehecht aan een directe connectie met de tuin en het terras vanuit zowel de leefruimte als de keuken.” 

“Voor een jong gezin als het onze is ons huis een echt ‘leefhuis’,” beamen Dieter en Anne-Sophie. “Binnen en buiten lopen daarbij naadloos in elkaar over, met een terras dat in het verlengde van de binnenvloerbekleding doorloopt en grote glaspartijen die voor een geïntegreerd gevoel zorgen.”

Ook aan de voorzijde van de woning kan je daar niet om heen, met de verticale aluminium gevelbekleding die aan de andere kant van het glas naast de voordeur naadloos verder loopt langs één muur in de entreehal. “Op die manier worden buiten en binnen pas echt één geheel,” verduidelijkt Nele Delva die keuze. Met de ledverlichting in de aluminium gevelbekleding verwerkt, wordt dat geheel zelfs nog versterkt én het zorgt meteen voor een speels element in de strakke façade. 

Met drie soorten profielen op de juiste manier gecombineerd, leverde Nele een echt huzarenstukje af.

Strak en toch speels

Het werkt in dit geval wonderwel. De combinatie van wit pleisterwerk met zwart aluminium (uitgevoerd in dezelfde kleur als het schrijnwerk) zat ook van meet af aan in het moodboard van Dieter en Anne-Sophie, zo herinnert zich Nele Delva: “Zij wilden een woning met sprekende gevel, esthetisch mooi maar ook makkelijk qua onderhoud. De keuze voor aluminium was dus snel gemaakt, de verticale Linarte profielen van Renson versterken nog het uitgesproken karakter van het ontwerp.”

Maar wat het strakke zwart-wit dat tikkeltje extra cachet geeft, is toch de verrassende combinatie van verschillende verticale profielen. Nele Delva zag daarin in ieder geval een grote meerwaarde ten opzichte van een ritmische of gelijke profilering. “Gelukkig deelde de bouwheer daarover al snel dezelfde visie,” zegt ze daarover. En dan komt hoe dan ook de meerwaarde van de Linarte gevelbekleding bovendrijven. Met individuele profielen kan je als architect namelijk je creativiteit de vrije loop laten. Het resultaat is in dit geval een unieke wildverband combinatie van ‘Even’ en ‘Block’ profielen, die laatste zowel in de 16mm als 30mm diepe versie. En dat leidt sowieso tot een één-uit-de-duizend ontwerp. Met de schuifpoort mee in dezelfde Linarte-profielen bekleedt, krijgt het totaalbeeld van de voorgevel zelfs nog een extra ‘boost’.

Dieter en Anne-Sophie: “We vonden het een heel fijn voorstel om de gevelprofielen onderling te combineren. Het resultaat bleek ook een echte meerwaarde. Zo konden we een speelse en originele toets geven aan onze strakke gevel. Met drie soorten profielen op de juiste manier gecombineerd, leverde Nele een echt huzarenstukje af. Sinds we hier wonen worden we daar regelmatig op aangesproken.”

Het resultaat is in dit geval een unieke wildverband combinatie van ‘Even’ en ‘Block’ profielen, die laatste zowel in de 16mm als 30mm diepe versie.

Onderhoudsvrij en duurzaam? Een absolute meerwaarde

“We zijn dan ook heel tevreden met onze keuze voor de Linarte gevelbekleding,” klinkt het bij Dieter en Anne-Sophie. “Door de rest van de gevel en de voortuin vrij sober te houden, komt die als blikvanger van onze woning zelfs nog extra tot z’n recht. Ook omwille van de combinatie met de witte crepi, natuurlijk.” Maar naast dat esthetische aspect, was het vooral ook de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid van de aluminium gevelbekleding die hen over de streep trok. “We hebben allebei een drukke fulltime job, waardoor we absoluut op zoek waren naar een product dat niet onderhevig is aan het weer en dat weinig onderhoud vraagt. Net daarom was hout als afwerking voor ons geen optie. En dus zijn we heel blij dat zowel ABS Bouwteam als Nele ons Linarte aanraadden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details