Platform over gevels, glas & daken
SKG-IKOB Laboratorium breidt uit met nieuwe testfaciliteiten

SKG-IKOB Laboratorium breidt uit met nieuwe testfaciliteiten

Wie denkt dat testen en certificeren stoffig is, heeft bij (elektromechanische) sloten gelijk. Want stof is een bedreiging voor de functionaliteit en de duurzaamheid van dergelijke sloten en kan er voor zorgen dat het slot niet meer open of dicht gaat. Daarnaast is algemeen bekend dat water en elektriciteit niet goed samen gaan. Producten zoals elektromechanische sloten en verlichting bevatten elektronische componenten en worden in ons klimaat regelmatig blootgesteld aan vochtige omstandigheden en regenwater.

Aangezien het disfunctioneren van deze producten direct gevolgen kan hebben voor de (inbraak)veiligheid is het belangrijk om te weten of deze producten ook tegen een vochtbelasting kunnen. De behoefte vanuit de markt om producten zoals elektromechanische sloten en verlichting te testen op de weerstand tegen stof en water wordt dan ook steeds groter.  

SKG-IKOB heeft daarom besloten om te investeren in apparatuur voor het testen op stof- en waterbestendigheid. De testen worden uitgevoerd volgens de internationale standaard NEN-EN-IEC 60529:2013 en leidt tot een IP-codering voor het product.

Stof

Producten worden op stofbestendigheid getest voor een IP5X classificatie. Dit houdt in dat het binnendringen van stof niet volledig hoeft te worden voorkomen, maar dat stof niet mag doordringen in een hoeveelheid die de goede werking van het product verstoort of de beveiliging die het product biedt aantast. Om de IP5X-classificatie te behalen, worden de producten in de stofkast geplaatst en worden ze gedurende 8 uur blootgesteld aan een constante circulatie van stof. Na de stofbelasting wordt het product beoordeeld op functioneren. Dit betekent dat het slot ook na de stofbelasting open en dicht moet kunnen gaan. Een test op stofbestendigheid is overigens niet alleen van belang voor elektromechanische sloten, maar maakt al langere tijd onderdeel uit van de ART- en SCM-certificatieregeling voor producten voor tweewieler- en voertuigbeveiliging waarvoor het SKG-IKOB laboratorium de beproevingen uitvoert.

SKG-IKOB Laboratorium

Vernieuwde testopstelling voor duurzaamheid cilinders.

Water

De apparatuur van SKG-IKOB is ook geschikt voor het bepalen van de waterbestendigheid tot een classificatie van IPX4. Deze klasse wordt ook wel uitgedrukt met de term “spatwaterdicht” en houdt in dat er geen schade aan het product optreedt na langdurige blootstelling van water dat bovendien van alle kanten op het product gespoten wordt. Dit is te vergelijken met een hoosbui, dus geschikt voor buiten toepassing.

Duurzaamheid

De toenemende vraag naar hang- en sluitwerkproducten met een hoge duurzaamheidsklasse heeft tevens geleid tot de ontwikkeling van een nieuwe cilindertester. Deze opstelling voert niet alleen volgens de norm (EN 1303) een duurtest uit; maar is tevens in staat om het materiaal/product echt destructief te testen. En kan daarbij (extreme) omstandigheden nabootsen, om zodoende de producent te helpen meer inzicht te verkrijgen in de kwaliteit van haar product/materiaal. Tevens kan bepaald worden waar de grenswaarden van het “bezwijken” van het product/materiaal echt liggen. Het duurtestsysteem vervangt een oudere installatie waarop slechts één cilinder kon worden beproefd. De nieuwe cilindertester kan vanaf beide zijden duurtesten uitvoeren op een cilinder. Hiermee kan zowel de binnenzijde als de buitenzijde van de cilinder tegelijkertijd worden getest. De duurtest is een maat voor de levensduur van cilinder en sleutel.

Door deze uitbreiding van de testfaciliteiten en door continu te blijven ontwikkelen, weet SKG-IKOB de top van keuringsinstituten en testlaboratoria te blijven aanvoeren.

Onafhankelijk

SKG-IKOB voert het merendeel van haar beproevingen uit als geaccrediteerd testlaboratorium en Notified Body onder onafhankelijk toezicht van de Raad voor Accreditatie waardoor voor de diverse beproevingen de onafhankelijkheid en onpartijdigheid gegarandeerd en gewaarborgd is. Door continu te blijven ontwikkelen, weet SKG-IKOB de top van keuringsinstituten te blijven aanvoeren.

SKG-IKOB heeft meer dan 50 jaar ervaring als keuringsinstituut en testlaboratorium voor bouw- en veiligheidsproducten. Opgericht door de industrie zelf om de prestaties en de veiligheid van producten en diensten voor de bouw- en vastgoedsector duurzaam op onafhankelijke en onpartijdige wijze te waarborgen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details