Platform over gevels, glas & daken
Sandwichpanelen volgens Europese Brandklasse B én A2
Naast de aluminium sandwichpanelen zijn ook de sandwichpanelen met geëmailleerd hardglas en Trespa onlangs getest en gecertificeerd.

Sandwichpanelen volgens Europese Brandklasse B én A2

De Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor de bouw gaat vanaf 1 juli 2023 stapsgewijs in. Deze nieuwe wet gaat voor veel verandering zorgen in bouwprocessen, aansprakelijkheid en verantwoording. Partijen in de bouw zijn dan namelijk zélf verantwoordelijk voor het voldoen aan de voorschriften van het Bouwbesluit en ze zijn verplicht zorg te dragen voor onafhankelijke, private kwaliteitsborging. “Een flinke opgave, maar zonder meer een stap in de goede richting”, volgens Willem-Jan Korsten, directeur van Weerter Paneel Industrie (WPI). “Zeker voor wat betreft de verbetering van de kwaliteit van het bouwen en daarmee ook de kwaliteit van de brandveiligheid.”

De brandklasse en brandveiligheid van materialen worden steeds belangrijker, vooral vanuit certificering.

WPI is een innoverende sandwichpaneelproducent waarbij al lange tijd de focus op brandveiligheid ligt. “De brandklasse en brandveiligheid van materialen worden steeds belangrijker, vooral vanuit certificering. Onze klanten krijgen er steeds meer mee te maken”, zegt Korsten. “Los van de regelgeving en de toenemende vraag vanuit de markt, vinden wij het als producent van sandwichpanelen ook onze taak en verantwoordelijkheid om het brandgedrag van onze producten te onderzoeken én onze producten te laten certificeren, om zo de brandveiligheid te kunnen borgen.”

Sandwichpanelen met Europese Brandklasse B

Afgelopen jaren is WPI dan ook volop bezig geweest haar producten te laten certificeren. “Hierin lopen we echt voorop”, zegt Korsten. “De meest voorkomende samenstellingen binnen onze sandwichpanelen zijn dan ook al gecertificeerd volgens Europese Brandklasse B. Dankzij deze certificering leveren we onomstotelijk het bewijs dat onze producten voldoen aan de gestelde normering. Maar we gaan nog een stap verder”, zegt Korsten en licht toe dat WPI niet alleen aan de Nederlandse normen wil voldoen, waar Brandklasse B maximaal is, maar ook aan de Engelse normen, waar Brandklasse A2 gevraagd wordt. “Ook in België -en daar zitten we met ons bedrijf in Weert dan toch heel dichtbij- wordt dat de nieuwe standaard”, weet Korsten. “Dus ook voor hen gaat dit letterlijk en figuurlijk een ‘hot item’ worden.”

WPI loopt voorop in het testen en certificeren van haar producten.

Panelen met Brandklasse A2

Iedereen herinnert zich natuurlijk de enorm tragische brand in de Grenfelltower in Londen in 2017. Sindsdien is daar de regelgeving -begrijpelijk- heel veel strenger geworden. Dit betekent dat er een keiharde eis ligt voor gevelbouwers die in Engeland opereren. “Wij hebben met WPI het genoegen gehad om met een bepaalde klant hierin het voortouw te nemen en te zorgen dat wij op onze naam het Europese Brandklasse A certificaat hebben mogen halen.” Deze klant, TGM Projects, heeft in het verleden al tig grote woontorens gebouwd met de sandwichpanelen van WPI. “Eigenlijk altijd al volgens een bepaalde methodiek waarop ons certificaat nu gebaseerd is”, zegt Korsten. “We hebben altijd ingespeeld op het feit dat de eisen strenger zouden worden en bij het produceren van onze panelen hebben we dan ook altijd gezocht naar een bepaald brandgedrag. Dat dat na uitgebreid testen dus minimaal Brandklasse A2 is geweest bij de toegepaste materialen, wijzen de tests nu uit.” Korsten legt uit dat de Brandklasse A2 van toepassing is op het volledig samengestelde paneel. “Zelfs met de verbindende factor (in ons geval lijm) voldoen alle componenten bij elkaar toch aan Europese Brandklasse A2 – s1, d0. Daar zijn we trots op.”

Met de certificaten levert WPI onomstotelijk het bewijs dat de producten voldoen aan de gestelde normering vanuit het Bouwbesluit, of zelfs nog meer!

Mooie maar vooral brandveilige projecten

“Dankzij deze certificering hebben we inmiddels een aantal mooie projecten weten te scoren, samen met opdrachtgever TGM. Zonder onze panelen, kunnen zij de gevel niet zo bouwen zoals ze dat graag zouden willen, uiteraard volgens de gestelde hoge normen en eisen”, zegt Korsten. Hij noemt onder andere de Gramercy Tower in Cardiff. Dit 27 verdiepingen tellende project wordt het hoogste gebouw van Cardiff tot nu toe.”

Naast de projecten in Engeland waarin de panelen van WPI toegepast zijn, worden er ook in Nederland meerdere projecten gerealiseerd waarbij Brandklasse B op de sandwichpanelen de doorslag is geweest. “In de Sluisbuurt in Amsterdam wordt er een mooie woontoren opgetrokken door De Groot & Visser in samenwerking met Steinfort. Wij zijn de enige partij die aan al hun gevraagde specificaties op het gebied van geluidswering en brandgedrag kunnen voldoen. Omdat het een BREAAM-project is, was het belangrijk en doorslaggevend dat we ISO 9001 en 14001 certificering succesvol doorlopen hadden. Een prachtig project waar digitaal geprinte glaspanelen inzitten en waar we de klant volledig hebben kunnen ontzorgen”, zegt Korsten tot slot.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details