Platform over gevels, glas & daken
Koudebrug verankering in buitengevelisolatie
Om degradatie van het pleisterwerk te voorkomen is een koudebrugvrije verankering cruciaal.

Koudebrug verankering in buitengevelisolatie

Een buitengevelisolatiesysteem met een sierpleister- en steenstrip eindafwerking is met name de laatste jaren behoorlijk populair in ons land, mede gedreven door de verduurzamingsopgave. “In tegenstelling tot in de door ons omringende landen mist Nederland volledig de afslag als het gaat om het verankeren van bijvoorbeeld zonwering, airco-units en hemelwaterafvoer aan dit type gevels”, merkt Roel Tromp van LJ Innovate in de praktijk. “Om degradatie van het pleisterwerk te voorkomen is een koudebrugvrije verankering cruciaal.”

Een object aan een buitengevelisolatiesysteem monteren, vraagt volgens Roel de juiste aandacht, want “de schade die achteraf ontstaat is altijd vele malen groter”. Hij geeft een voorbeeld. “Een zonnescherm gemonteerd met reguliere stalen draadeinden veroorzaakt een koudebrug in de gevel. Het draadeind zal condenseren en doordat het draadeind 1 of 2 mm zal zakken zal de achterkant van de mortelweefsellaag continu gevoed worden met vocht. Dat geeft een ‘natte’ plek rondom het draadeind in de mortelweefsellaag en is een voedingsbodem voor algen en mossen. Het veroorzaakt schade aan het stucwerk. Vaak wordt de stukadoor daarvoor aansprakelijk gehouden, terwijl de fout ligt in het gebruik van verkeerde montagemiddelen.”

LJ Innovate levert speciale ventilatie- en bevestigingsproducten voor traditioneel gestukadoorde gevels en buitengevelisolatie.

Schade voorkomen

Bij een zonnescherm zijn het al gauw zes ophangpunten waarbij condensvorming kan ontstaan en zodoende het pleisterwerk aan de achterzijde aantast, zegt Roel. “Met een beetje pech kan de stukadoor de hele gevel opnieuw stuken. Zonde van de schade en het afval dat ontstaat. Nog los van het extra geld dat met het herstel gemoeid is. En dan hebben we het nog niet eens over de vermindering van de isolatiewaarde. Maar het mooie is, het is gewoon te voorkomen door gebruik te maken van een koudebrugvrije verankeringsmethode.” LJ Innovate levert speciale ventilatie- en bevestigingsproducten voor traditioneel gestukadoorde gevels en buitengevelisolatie. “We onderscheiden twee typen bevestigingsproducten: een anker met een volledig polyester draadeind of een anker waarin een koudebrugonderbreking verwerkt zit. De oplossing is dus bijster simpel, maar er moet wel aandacht voor zijn. En daar schort het vaak aan. Er wordt onvoldoende gekeken naar hoe men zonwering en airco-units, maar ook de hemelwaterafvoer op een koudebrugvrije manier monteert. Voor die laatste categorie leveren we bijvoorbeeld speciale pluggen.”

Met koudebrugvrije ankers kan veel leed voorkomen worden.

LJ Innovate is onderdeel van LJ Solutions, bekend van onder andere de duurzame en onderhoudsvrije Neolife en Scanroc gevelbekleding. “Wij importeren de koudebrugvrije ankers uit landen om ons heen -met vele jaren ervaring met buitengevelisolatiesystemen- en leveren ze via de groothandel in Nederland”, zeg Roel. “Ons doel is om de markt bewust te maken van het feit dat veel leed voorkomen kan worden door in het voortraject stil te staan bij een koudebrugvrije montage in buitengevelisolatiesystemen. Het resulteert in gevels die niet alleen hun functionaliteit blijven behouden, maar ook veel langer mooi blijven.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details