Daarbij wordt sterk ingezet op het verbeteren van de kwaliteit, het bewaken van de richtlijnen en het delen van kennis. Het is met recht een netwerkvereniging die ook in Coronatijd van zich laat horen. Elkaar ontmoeten, kennis en ideeën uitwisselen, is tenslotte waar MDG-NET voor staat.
Helaas was niets van dit alles mogelijk in 2020, althans niet in fysieke vorm. De netwerkvereniging heeft door vrijwel alle activiteiten een streep moeten zetten, waaronder de Algemene Ledenvergadering en het bezoek aan Damen Shipyards in Vlissingen. Desalniettemin heeft het bestuur voor de tweede helft van 2021 goede hoop toch een aantal fysieke activiteiten te kunnen doorzetten. Maar ook in Coronatijd laat MDG-NET van zich horen. Op 3 maart aanstaande vindt namelijk de Algemene Ledenvergadering plaats, volledig in digitale vorm. De vergadering wordt voorafgegaan door een interessante kennissessie met als keynote spreker Dr. Cees-Jan Pen, lector bij het lectoraat De Ondernemende Regio van Fontys Hogescholen en bekend van zijn ‘groeiende zorgen over de verdozing van het landschap’. De kennissessie is toegankelijk voor alle geïnteresseerden in de branche.
Het sluit aan bij het streven van MDG-NET om met metalen dak- en gevelproducten esthetisch fraaie en hoogwaardige gebouwen te realiseren. Al tientallen jaren worden metalen gevels en daken op grote schaal toegepast in Nederland, ze zijn zelfs uitgegroeid tot één van de belangrijkste bouwproducten. Met de jaren kwamen ook nieuwe toepassingen voor het materiaal, met als gevolg een flink uitgebreider product- en systeemaanbod. Met deze vernieuwingen kwam ook de vraag naar een hoger kwaliteitsniveau. Deze groei in metaalbouw was in 1999 de aanleiding tot oprichting van MDG: Vereniging Toeleveranciers Metalen Dak- en Gevelmaterialen. MDG-NET vertegenwoordigt anno 2021 een ruime meerderheid van de bedrijven uit de dak- en gevelbranche in Nederland en België. Om haar doelstellingen te bereiken werkt MDG-NET nauw samen met andere organisaties binnen de branche, waaronder DumeboDWS, de brancheorganisatie van de verwerkingsbedrijven.
Binnen de vereniging is de markt vertegenwoordigd in drie zogenaamde ‘bloedgroepen’, de leveranciers/producenten van dak- en gevelproducten, de leveranciers/producenten van isolatiematerialen en de leveranciers/producenten van bevestigingsmaterialen. De focus ligt daarbij telkens op drie pijlers. Promotie van het materiaal en het gebruik van metaal als duurzaam bouwmateriaal, de lobby richting wetgever en regelgevers om dat aantoonbaar te maken en een continue aandacht voor kwaliteitsverbetering. Leden van MDG-NET zitten het dichtst bij het vuur en zijn altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Mede daardoor is het afgelopen jaar flink aan de weg getimmerd als het gaat om kwaliteitsverbetering in samenwerking met DumeboDWS. De wereld verandert, dus ook de richtlijnen moeten van tijd tot tijd geactualiseerd worden. De geactualiseerde kwaliteitsrichtlijnen omvatten onder meer informatie over waar producten aan moeten voldoen (voor fabrikanten), waarop verwerkers moeten letten, wat de eisen zijn omtrent wind en waterdichtheid, optimale isolatie, enz. En dat alles zowel esthetisch als bouwfysisch.
De kennissessie tijdens de online Algemene Ledenvergadering is toegankelijk voor alle geïnteresseerden in de branche. Aanmelden is mogelijk via de website mdg-net.nl. Daarnaast hoopt MDG-NET in het najaar het bezoek aan Damen Shipyards alsnog te kunnen plannen en heeft nog een aantal interessante activiteiten op de planning staan. Zo wordt de Architectuurprijs nieuw leven in geblazen, een prijs voor architecten die met metalen dak- en gevelproducten een toonaangevend gebouw ontwerpen. The Wall in De Meern, De Vorstin in Hilversum en villa Lars Courage in Almere ontvingen eerder al de award. Positief tot slot dat MDG-NET als netwerkvereniging ook blijft groeien. Er hebben zich al diverse nieuwe bedrijven gemeld, zo laat het bestuur weten.