Als eerste hotel in Europa is het QO in Amsterdam onderscheiden met LEED platina, het internationaal hoogst haalbare certificaat voor duurzaamheid ‘Leadership in Energy and Environmental Design’. Een belangrijk onderdeel van het energie- en duurzaamheidsconcept is de ‘levende’ gevel, bestaande uit glas- en aluminium elementen en beweegbare luiken. Dit unieke omhulsel van het gebouw werd gerealiseerd door gevelbouwer Blitta uit Venray met de Trigon Unit L elementgevel van HUECK.
Het in 2018 geopende viersterrenhotel staat op het terrein van een voormalig industriegebied in Amsterdam Zuidoost. Het markante gebouwensemble geeft deze vooruitstrevende, nieuwe wijk een duidelijk stedenbouwkundig accent. Naast de slanke 75 meter hoge toren met de harmonisch afgeronde zijdes ligt de laagbouw, bestaande uit acht verdiepingen, die aansluit bij de hoogte van de naastgelegen bebouwing. Op een bruto verdiepingsoppervlakte van 18.500 m² zijn in het nieuwe gebouw onder andere 288 hotelkamers en een restaurant ondergebracht.
In opdracht van aannemer Amstelside ontwierpen architectenbureaus Paul de Ruiter Architects en Mulderblauw Architecten gezamenlijk een duurzaam gebouw dat het verbruik van water, energie en andere bronnen tot een minimum reduceert. In gesloten kringlopen worden hier – zoals in een natuurlijke cyclus – water, warmte en afval zoveel mogelijk hergebruikt. Echter niet alleen het gebouw zelf is zo energieneutraal mogelijk, ook tijdens de bouw hebben de architecten gelet op effectief gebruik van de bronnen. Zo werd er veel gerecycled materiaal gebruikt uit de naaste omgeving. Bij de bouw van het QO had men niet alleen duidelijk voor ogen de invloed op het milieu te reduceren, maar ook het begrip “hotel” volledig opnieuw te definiëren, in de zin van onafhankelijke eenheden die harmonisch samenvloeien in de omgeving.
Het belangrijkste onderdeel van het doordachte duurzaamheidsconcept is de intelligente gevel, die functionaliteit en energie-efficiëntie combineert in een esthetisch geheel.. “We hebben gekozen voor een aluminium gevel, omdat bij aluminium veel gerecycled kan worden en deze materiaalkeuze daardoor meer kans maakt op een LEED onderscheiding”, verklaart architect Paul de Ruiter. Aluminium is voor dit type gevel ook het meest duurzaam. Met name de ontwikkeling van de gevel is een lang proces geweest. “De uitdaging bij de gevel was deze zo te ontwikkelen dat hij intelligent op het klimaat zou reageren.”, vervolgt De Ruiter. “Als het in de winter warm moet zijn en de zon schijnt, worden de luiken automatisch geopend om de warmte binnen te laten. En omgekeerd, als in de zomer de zon schijnt, sluiten de luiken, zodat er minder energie nodig is om te koelen.” Om die reden hebben de meer dan 800 goudkleurig geanodiseerde panelen tegen de achtergrond van donkergrijze aluminium elementen en kamerhoge glasoppervlakten niet alleen optisch een belangrijke functie: als de gast niet op zijn kamer is, reageren de opvallende luiken voor de beglazing automatisch op het weer. Zo ontstaat er een levendig, zeer dynamisch aanzicht aan de buitenkant.
Gevelbouwer Blitta heeft deze unieke gevel gerealiseerd met een speciale oplossing gebaseerd op het standaard elementgevelsysteem HUECK Trigon Unit L. “We hebben bij dit project voor het eerst met HUECK samengewerkt en dat ging heel goed”, constateert de directeur van Blitta, Henk Schamineé. “Van onze medewerkers heb ik zowel over het systeem als ook over de service zeer goede berichten gehoord”. De kwalitatief zeer goed geïsoleerde aluminium elementgevel met vaste beglazing van isolatieglas voldoet aan alle eisen van hedendaagse warmte-isolatie. “De luiken waren daarbij een uitdaging voor zowel de gevelbouwer als voor de systeemleverancier”, meldt HUECK accountmanager Jeroen van der Roest, die het project begeleidde. “Zo moest de windlast van de zowel boven als onder in rails lopende panelen ook op grote hoogte door de gevel opgevangen worden. Dat was een ingewikkelde rekensom.”
Nog complexer was het samenspel met de fabrikant wat de automatisch sluitende luiken betrof. “Hier moesten geveltechniek, elektrotechniek en facility management erg nauwkeurig op elkaar afgestemd worden, met het doel dat de panelen langdurig probleemloos zouden functioneren. “Er moest ook het een en ander uitgezocht worden voor de gebogen gevel aan de kopzijdes die een radius had van circa 1.400 mm. “Hier moesten vijf verschillende profielen (deels geïsoleerd) gebogen worden en in één element met elkaar gecombineerd worden: de profielen voor boven-, onder- en tussenregel en nog twee glaslatten”, aldus Van der Roest. Daarvoor werd aluminium gebruikt met hardheidskwaliteit EN AW 6060 T4 geschikt voor buigen van geïsoleerde profielen. De oplossingen voor al deze complexe (duurzaamheids)vraagstukken voor dit project hebben uiteindelijk geleid tot een LEED platina certificaat, een opsteker voor alle partijen. “Ik ben erg trots op dit gebouw. Het is echt uniek in de wereld”, besluit De Ruiter