Platform over gevels, glas & daken
Prachtig natuursteen in en aan majestueuze Zalmhaventoren
Met een hoogte van 215 meter is de Zalmhaventoren in Rotterdam de hoogste woontoren van de Benelux.

Prachtig natuursteen in en aan majestueuze Zalmhaventoren

Met een hoogte van 215 meter is de Zalmhaventoren in Rotterdam de hoogste woontoren van de Benelux.
De woontoren is onderdeel van project De Zalmhaven, een nieuwbouwplan met 485 woningen verdeeld over drie torens, gelegen in het Scheepvaartkwartier aan de voet van de Erasmusbrug. De gebouwen zijn voorzien van een gevel in natuursteen. Met name de plintgevel bracht de nodige uitdagingen met zich mee, waarvoor de expertise van Van Stokkum Natuursteen werd ingeschakeld. De specialist in natuursteenprojecten heeft zich eveneens gebogen over de diverse entrees, die rijkelijk zijn bekleed met een exclusief wit marmer.

Helemaal uniek is de 500 m2 aan wandbekleding en 172 m2 aan vloeren in een exclusief Turks wit marmer met een drukke adering.

“Al in 2019 hebben we de eerste gesprekken gevoerd met BAM Grote Projecten over de invulling van de natuursteen plint van de gebouwen”, begint Twan Smedts van Van Stokkum Natuursteen. “In tegenstelling tot de bovenbouw, een tunnelbouwproject dat met elementengevels is gedicht, is de plint in situ gebouwd. Dat brengt hele andere uitdagingen met zich mee. Ondanks de constructieve gesprekken in het voortraject over en weer, koos BAM toch voor een andere partij: we waren gewoonweg te duur. Een behoorlijke domper voor ons. Maar dat was van korte duur. Al snel kwamen ze terug op hun beslissing, want de andere partij kwam er uiteindelijk technisch niet helemaal uit.”

De plint zit boordevol details met kolommen, luifels, plafonds en borstweringen die allemaal zijn bekleed met natuursteen.

Volledig ‘self supporting’

Kennis en expertise wint het uiteindelijk toch altijd van de laagste prijs, zo blijkt hier maar weer. “Het bekleden van een elementengevel op het maaiveld is een heel ander concept dan meedenken in het ontwerp van een gevelconstructie”, zegt Smedts. “Behalve de esthetische schil in natuursteen hebben wij ook de complete achterconstructie geëngineerd en gemonteerd, en als ‘self supporting’ onderaannemer het werk uitgevoerd. Het is met recht een complex project geweest. De plint zit boordevol details met kolommen, luifels, plafonds en borstweringen die allemaal zijn bekleed met natuursteen. Alsof dat nog niet genoeg was, bleek dat het Travertin -dat door de architect was uitgezocht voor de kolommen en borstwering- niet aan de vereiste treksterktes en uitbreekwaarden kon voldoen. De platen van 4 centimeter dik bleken te zwak voor de opgelegde eisen van de gemeente Rotterdam, die overigens hoger zijn dan gebruikelijk. We zijn vervolgens in februari 2020 naar Turkije gevlogen en hebben daar een weliswaar duurder, maar geschikt alternatief gevonden, dat wél aan de eisen kon voldoen. Het bleek nét op tijd, want niet veel later ging Europa in lockdown.”

Behalve het Travertin uit Turkije heeft Van Stokkum Natuursteen ook delen van de plint bekleed met Silvester graniet uit Spanje.

Exclusief wit marmer

Behalve het Travertin uit Turkije (2.000 m2) heeft Van Stokkum Natuursteen ook delen van de plint bekleed met Silvester graniet uit Spanje (1.200 m2), geheel in lijn met het beoogde ontwerp van Dam & Partners Architecten. Ook in de gebouwen is er aardig wat natuursteen verwerkt. “Het gaat om ruim 2.000 m2 aan binnenwandbekleding in hetzelfde Turkse Travertin, waarbij de voegen van een gedeelte in de hoogbouw zijn gestopt met een zwart vulsel. Een uniek idee van de architect, dat in de praktijk heel goed uitpakt”, vindt Smedts. “Daarnaast hebben we binnen in de entreehal nog zo’n 140 m2 aan Silvester aan de wanden verwerkt en 40 m2 aan zwart gepolijst marmer Torros black. Helemaal uniek is de 500 m2 aan wandbekleding en 172 m2 aan vloeren in een exclusief Turks wit marmer met een drukke adering. Al met al dus een mooi en prachtig project voor ons, waarbij we onze expertise maximaal hebben kunnen laten gelden. Dat werd nog eens bekrachtigd door de projectdirecteur tijdens de oplevering op 22 april jongstleden. Een mooier compliment kun je niet krijgen.”  

Behalve de esthetische schil in natuursteen heeft Van Stokkum Natuursteen ook de complete achterconstructie geëngineerd en gemonteerd, en als ‘self supporting’ onderaannemer het werk uitgevoerd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details