Platform over gevels, glas & daken
Porsche Centrum Rotterdam. Het oog wil ook wat

Porsche Centrum Rotterdam. Het oog wil ook wat

Op een prachtige zichtlocatie aan de A20 in de Rotterdamse Spaanse Polder is het verouderde autodealerpand uit de jaren tachtig getransformeerd tot het exclusieve onderkomen van Porsche Centrum Rotterdam. De vormgeving van de gevel is in lijn met de nieuwe huisstijl van het Duitse sportwagenmerk en voor een deel zelfs geïnspireerd op de achtervleugel van de Porsche 911. Een huzarenstukje van de betrokken gevelbouwers.

Eind 2021 heeft Porsche Centrum Rotterdam zijn intrek genomen in het vijf verdiepingen tellende complex met een oppervlakte van maar liefst 17.500 m2. Porsche is de ‘hoofdbewoner’ en naamgever van het gebouw, maar op de eerste verdieping zijn er ook twee afzonderlijke showrooms ingericht voor de merken Lamborghini en Bentley. De gevel van het gebouw is uitgevoerd in de nieuwe destination-huisstijl van Porsche die wereldwijd over alle dealers wordt uitgerold. Het Rotterdamse bouwbedrijf FixPlan schakelde Lieftink Geveltechniek en Aldowa in om die nieuwe huisstijl in de praktijk te brengen.

Brandwerendheid verlegd

“In eerste instantie zijn we gevraagd om een offerte te maken voor het leveren en aanbrengen van de kozijnen en vliesgevels”, begint Tom van Dorp van Lieftink Geveltechniek. “Na wat gesprekken over en weer heeft FixPlan ons het vertrouwen gegeven dat wij de juiste partij waren om het project mee te gaan oppakken in een soort van bouwteamconstructie. We stonden al snel voor een serieuze uitdaging ten aanzien van de opgelegde brandwerendheidseisen voor een aanzienlijk deel van de gevels. De noodzakelijke uitvoering van deze gevelelementen matchte niet met de uitstraling die de architect voor ogen had. Als bouwteam hebben we hier intensief over gesproken en is er door het adviesbureau gerekend om tot een nieuwe oplossing te komen. Door andere keuzes te maken, waaronder het verleggen van de brandwerende lijn, is een groot deel van de brandwerende eisen op de gevel komen te vervallen. Neemt niet weg dat we ook een hele serie brandwerende kozijnen hebben toegepast, allemaal van Schüco-fabricaat en 30 minuten brandwerend, zoals de AWS 65 EW30, de AWS 60 FR30 en de ADS 80 FR30. Samen met de AWS/ADS 65 en de ADS 65.NI goed voor zo’n 579 m2.”

Ruitgewichten tot 633 kilogram

De grote glazen structurele gevel in het trappenhuis van het gebouw vroeg volgens Van Dorp ook de nodige aandacht. “Het was misschien voor ons zelfs de grootste uitdaging om de structureel verlijmde vliesgevel te creëren, zonder klem- en deklijsten, en met ruitafmetingen en glasgewichten oplopend tot 3210 x 3941mm en 633 kilogram!   

Gelukkig voorziet Schüco in een systeem (FWS 50SG) om dat soort uitdagingen met uiterst beperkte tolerenaties aan te gaan. Behalve het structurele vliesgevelsysteem hebben we ook nog het FWS 50/60 vliesgevelsysteem toegepast, samen goed voor 883 m2. Dwars door ‘onze’ vliesgevels ‘steekt’ de ophangconstructie voor de ‘Corporate Identity’ voorzetbeplating die Aldowa voor haar rekening heeft genomen. Hier is veel afstemming over geweest om zowel de dichting te garanderen – de kokers doorkruisen de vliesgevel onder een hoek – als de juiste positionering te bepalen. Want niet alleen de vliesgevel is gesegmenteerd, de beplating is dat ook. We hadden als bouwteam dan ook iedere twee weken overleg om dat soort pijnpunten te bespreken en gezamenlijk op te lossen. En dat is perfect gelukt, mogen we nu toch wel concluderen.” 

64 elementen

Ook Martien Trouborst van Aldowa kijkt terug op een intensief project. “Vooral het ontwerptraject was uitdagend om alles perfect op elkaar te laten aansluiten met behoud van de beoogde uitstraling en kwaliteit”, zegt hij. “Daarbij zat de uitdaging voor ons vooral in de afgeronde voorzetbeplating aan de kopgevel, geïnspireerd op de achtervleugel van de Porsche 911. Deze bestaat uit 64 elementen die dubbelzijdig zijn bekleed en waarvan de curve steeds verder ‘opent’ van boven naar beneden. In de basis zijn het min of meer banaanvormige elementen waaraan geen rechte lijn te ontdekken is. Met recht een huzarenstukje. Dit unieke detail komt na zonsondergang nóg beter tot zijn recht dankzij de rode LED-verlichting erachter. Het overige deel van de voorzetbeplating is wel rechttoe rechtaan van snit en afhankelijk van de positie geperforeerd of in een volledig gesloten beplating uitgevoerd. Al met al een ongelooflijk arbeidsintensief proces met een enorme hoeveelheid aan laswerk. Maar wel een project, letterlijk om de hoek in onze voortuin, waar we trots op zijn om een bijdrage aan te hebben mogen leveren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details