Platform over gevels, glas & daken
Gevelbekleding

Partner in hardhout

IMG_3873
Project Eemerald in Amersfoort, uitgevoerd met Fraké Noir®. (Beeld: Henk ten Bouwhuis)

Tekst | Susan Peek

Beeld | Nadine Korringa | Henk ten Bouwhuis

28 september 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Een breed assortiment, een hoge diversiteit aan bewerkingsmogelijkheden én een flinke dosis productkennis maken Houthandel van Dam tot een ware partner in hardhout. “Dat doen we door in een vroeg stadium om tafel te gaan met ontwikkelaars en bestekvoorschrijvers. Als gesprekspartner denken we mee naar de beste invulling voor het te realiseren project,” zegt Maikel Mulder, gevelspecialist bij Houthandel van Dam. “Daarmee zijn we veel meer dan alleen leverancier.”

Bij de vakantieappartementen en het hospice in Egmond aan zee ontstaat een prachtige uitstraling door de toepassing van Fraké Noir® gevelbekleding. (Beeld: Nadine Korringa )

Conceptmatige benadering

Om het bouwend Nederland zo gemakkelijk mogelijk te maken, vermarkt Houthandel van Dam diverse concepten, zoals Q-Pine, Totem Boards & Profiles en ‘Noir Thermodified Wood’. “Met onze conceptmatige benadering bieden wij verwerkers kwalitatief hoogwaardige producten, de benodigde informatie omtrent product en verwerking, aanverwante artikelen en de productgarantie. Hiermee ontzorgen we de verwerker.”

Vuré Noir® toegepast bij de strandhuisjes van Beach Resort Nieuwvliet-Bad. (Beeld: Henk ten Bouwhuis)

Vooruitstrevend in duurzaamheid

Hout wint aan populariteit in de bouw, ook in de gevelbouw. Met ‘Noir Thermodified Wood’, waar Fraké Noir®, Vingui Noir® en Vuré Noir® onder vallen, biedt Houthandel van Dam esthetische diversiteit aan thermisch gemodificeerd hout. Mulder constateert dat maatschappelijke verantwoordelijkheid een steeds grotere rol speelt bij de keuzes voor bouwmaterialen. Bouwen met hout draagt in zijn algemeenheid al in positieve zin bij aan het beperken van de CO2-uitstoot. Voor Houthandel van Dam is alleen het toepassen van hout niet voldoende. “Wij vinden het daarom van groot belang dat de eerdergenoemde producten afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen.” Het Vuré Noir® is afkomstig uit PEFC gecertificeerde bossen. De Fraké Noir® en Vingui Noir® zijn afkomstig uit het LKTS-programma van FSC. Daarbij tracht men de toepassing van een bredere selectie aan houtsoorten te stimuleren ter bevordering van duurzaam bosbeheer en behoud van de biodiversiteit. Mulder: “Voor Fraké- en Vingui Noir®, de twee loofhoutsoorten, hebben wij een unieke samenwerking met de FSC-concessiehouder en de modificeerder. Zo waarborgen wij de continuïteit en exclusiviteit van het FSC-gecertificeerde hout en doordat het profileren in onze eigen schaverij gebeurt, staan wij garant voor een constante kwaliteit van het product én de modificatie.”  

Duurzaamheidsklasse

Duurzaamheid zegt niet alleen iets over het herkomstgebied. Hout wordt ook ingedeeld in een natuurlijke duurzaamheidsklasse. Dat zegt iets over de resistentie van hout tegen de aantasting van schimmels e.d. en daarmee over de verwachte levensduur. “Duurzaamheid en ‘Noir Thermodified Wood’ zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Noir®-soorten zijn door de thermische modificatie opgewaardeerd in natuurlijke duurzaamheidsklasse en daardoor geschikt als gevelbekleding. De samenwerking met de modificeerder zorgt ervoor dat de Noir® producten uniform in duurzaamheidsklasse zijn. Het proces en resultaat van thermische modificatie is namelijk niet overal hetzelfde.” Fraké- en Vingui Noir® vallen in de hoogste duurzaamheidsklasse. Vuré Noir valt in duurzaamheidsklasse 2 waarmee het eveneens onbehandeld aan de gevel kan worden toegepast. Bij het voorschrijven van bestekken zou duurzaamheid wat Mulder betreft altijd een aandachtspunt moeten zijn. 

Alle producten van Houthandel Van Dam zijn afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Zo is de Vingui Noir®, zoals bij dit project is toegepast, FSC100%-gecertificeerd en valt in de hoogst mogelijke duurzaamheidsklasse (1). (Beeld: Henk ten Bouwhuis)

Kwalitatief hoogwaardige producten

Naast duurzaamheid is kwaliteit minstens zo belangrijk. Overtuigd van de kwaliteit, wordt er op het ‘Noir Thermodified Wood’ maar liefst 15 jaar productgarantie gegeven. De ontwikkeling staat echter niet stil. “Dus zijn we bezig met de uitbreiding van ons standaard assortiment. Hierbij wordt gekeken naar behoefte in de markt en regelgeving. De brandklasse van een gevel is nog vaak een onderbelicht aspect. Onze insteek is om ons assortiment op basis van testen of CWTF te laten voldoen aan minimaal brandklasse D. Alle drie de ‘Noir’ soorten kunnen dankzij een brandvertragende behandeling voldoen aan brandklasse B. Verder kunnen we door te standaardiseren sneller uitleveren en creëert dit minder druk op onze productie waardoor ook de levertijd van klantspecifieke orders positief wordt beïnvloed.” 

Naast Noir® Thermodified Wood levert Houthandel van Dam ook niet-thermisch gemodificeerde houtsoorten als gevelbekleding. Voorbeelden zijn Alaska Yellow Cedar, Sib. Lariks, Oregon Pine, Padoek en Afrormosia. Houthandel van Dam blijft zich voortdurend ontwikkelen en speelt in op veranderingen van de markt en de regelgeving om zo de complete en vooruitstrevende partner te zijn en blijven.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details