Platform over gevels, glas & daken
Nieuwe bediencentrale, Amerongen | Zigzag dilatatievoegen volgen tegelpatroon 

Nieuwe bediencentrale, Amerongen | Zigzag dilatatievoegen volgen tegelpatroon 

Diverse stuwen en sluizen in de Lek en in de Nederrijn worden sinds enige tijd bediend vanuit een nieuwe bediencentrale bij Amerongen. Een fraai en bijzonder gebouw dat met zijn ronde gevel refereert aan de boeg van een schip. Om de gewenste ronding eenvoudig te kunnen realiseren, is gekozen voor Aquapanel van Knauf. Vervolgens moest nog een oplossing worden gevonden voor de dilataties, die vanwege de specifieke tegelvorm niet in een rechte lijn dwars door de tegels mochten lopen. De expertise van Knauf werd ingeschakeld om de puzzel op te lossen.

De op maat gemaakte geveltegel is niet alleen beeldbepalend voor de nieuwe bediencentrale, maar had ook nogal wat consequenties voor de achterconstructie. “Al vrij snel werd de keuze gemaakt voor onze Aquapanel-panelen op een HSB-achterconstructie, omdat deze cementgebonden platen heel eenvoudig in een radius zijn aan te brengen en zodoende een perfecte basis vormen voor de beoogde tegelafwerking,” zegt Frans de Bondt van Knauf.

Amerongen | Nieuwe bediencentrale

De op maat gemaakte geveltegel is niet alleen beeldbepalend voor de nieuwe bediencentrale, maar had ook nogal wat consequenties voor de achterconstructie.

 

“Aquapanel is dan ook redelijk vormvrij, maar verlangt wel een dilatatievoeg om de maximaal 15 meter. Dat zou aanvankelijk het gevelbeeld verstoren, aangezien gekozen werd voor de geglazuurde tegel in een hele specifieke vorm.” Knauf is echter heel flexibel in het meedenken over de wijze waarop de dilatatievoeg wordt uitgevoerd.

Amerongen | Nieuwe bediencentrale

Aquapanel is redelijk vormvrij, maar verlangt wel een dilatatievoeg om de maximaal 15 meter.

 

Zigzag

De experts bij Knauf hebben de gevel zodanig geëngineerd dat de dilatatievoegen het zigzag-patroon volgen van de tegelgevel in een hart-op-hartafstand van 13 á 14 meter. “Belangrijk daarin is dat de dilatatievoeg door de complete achterconstructie wordt doorgevoerd, dus behalve in de Aquapanel-panelen ook in de mortelweefsellaag en in de tegelvoeg,” legt De Bondt uit. “De Aquapanel-panelen zijn tegen de HSB-constructie gemonteerd op een regelwerk van horizontale liggers met daarover verticale regels om de 600 millimeter, een standaard oplossing voor een geventileerde Aquapanel-gevel. Ter plaatse van de dilatatievoegen zijn de verticale regels vervangen door stroken multiplex die hetzelfde zigzag-patroon volgen. Dit om de stabiliteit te behouden. De Aquapanel-panelen zijn vervolgens voorzien van een 8 millimeter dikke mortelweefsellaag met een Autex Super-wapening in de toplaag van de cementgebonden mortel. Deze is vervolgens vlak afgewerkt waarop de tegel is aangebracht.”

De bijzondere gevel maakt het energiezuinige complex tot een ware eyecatcher. De tegels geven het gebouw een steeds andere uitstraling, afhankelijk van de dag, het seizoen en het standpunt van de voorbijganger.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details