Platform over gevels, glas & daken
Niet alleen coating, maar ook materiaal van groot belang

Niet alleen coating, maar ook materiaal van groot belang

Zeker in veeleisende gebieden waar verhoogde corrosieweerstand gewenst is

Bij een aanvraag vanuit een klant voor te leveren producten, wordt wel de gewenste RAL-kleur doorgegeven en in enkele gevallen wordt er nog aangegeven welke poedercoating de klant wenst. Maar zelden is gespecificeerd in welk gebied het product wordt toegepast en of er dus een verhoogde corrosieweerstand nodig is.

Volgens Vereniging ION (Industrieel Oppervlaktebehandeling Nederland) zijn er diverse klimatologische gebieden in Nederland (en de Benelux) met classificering C4 of C5, waar meer aandacht moet worden besteed aan danwel de voorbehandeling, danwel de initiële materiaalkeuze van het toe te passen product.

Puur ter bescherming

Vrij uniek binnen de paneelbouwers in Nederland, past Weerter Paneel Industrie B.V. al standaard een innovatief materiaal toe in haar sandwichpanelen om betere corrosiebescherming te bieden. Het bedrijf is toonaangevend producent van sandwichpanelen. Willem-Jan Korsten, managing director bij WPI vertelt: “Wij willen dat onze sandwichpanelen nog heel lang mee gaan, in welk gebied ze ook worden toegepast. Daarom kiezen wij er voor om daar waar sendzimir verzinkt staal wordt gevraagd voor een buitentoepassing, standaard dit speciale materiaal te verwerken. Het gaat om een staalplaat met een beschermlaag van zink-magnesium, met de merknaam Magnelis.”

Innovatieve metallische bekleding

Magnelis is een innovatieve metallische bekleding die in de meest veeleisende omgeving corrosieweerstand biedt. “De metallische zink coating bestaat uit 3,5 % aluminium en 3% magnesium,” zegt Korsten. Hij vervolgt: “Het biedt daardoor zeker acht keer meer bescherming tegen corrosie dan verzinkt staal. Dit is aantoonbaar bewezen op basis van onafhankelijke zoutwaterneveltesten. Ondanks dat de zink-magnesium laag dunner is, is de levensduur stukken hoger dan die van continue thermisch verzinkt (HDG).

Terras aan de Maas

“WPI werd door Kolf & Molijn -een innovatieve ontwikkelaar van aluminium gevelconstructies-  benaderd voor het project Terras aan de Maas in Spijkenisse. Een groot appartementencomplex waar een behoorlijke hoeveelheid sandwichpanelen in zitten. Omdat deze moesten voldoen aan brandklasse B, hebben wij geadviseerd om zowel aan de binnen- als buitenzijde een staalplaat toe te passen met daarin een vrij nieuw isolatiemateriaal (een hardschuim). Omdat Spijkenisse in een C4-gebied ligt, passen we hier een Magnelis plaat toe gecombineerd met een twee-laags poedercoatingssysteem om voldoende corrosiebescherming te bieden voor de komende jaren.” Korsten wil er nog aan toe voegen: “Als leverancier word je geacht een bepaalde garantie te geven, maar mínstens zo belangrijk als het toe te passen basismateriaal en de door de Vereniging ION en Qualicoat voorgeschreven oppervlaktebehandeling, is dat men kijkt naar de door de VMRG gestelde onderhoudsfrequentie van de gevel van het gebouw. Daar wordt soms echt nog wat te weinig aandacht aan besteed,” vindt Korsten. “Het draait tenslotte allemaal om bescherming en levensduur van het gebouw.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details