Platform over gevels, glas & daken
Nieuws

Multifunctionele scholencampus stelt hoge eisen aan raamsystemen

ALIPLAST1_YG_4541-005
De gekleurde glaspanelen weerspiegelen de speelsheid van het gebouw dat perfect bij deze school past.

14 maart 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er een schrijnend tekort aan plaatsen voor het Nederlandstalig onderwijs. In opdracht van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) ontwikkelde de THV Odebrecht – Vanhout Projects een multifunctionele campus op de Gallaitsite in Schaarbeek met een secundaire school voor 680 leerlingen, een tienerschool voor 240 leerlingen, een basisschool voor 220 leerlingen én een jeugdcentrum. POLO Architects tekende het ontwerp, Vanhout staat in voor de bouw en Willy Naessens Alu werd erbij betrokken als producent van aluminiumschrijnwerk en bouwglas. Ze kozen de raam- en deursystemen Star 75, Star 75i en Star 90 van Aliplast omwille van de thermische en akoestische isolatie, de stevigheid en het design, maar ook op basis van de leverbetrouwbaarheid en ondersteuning van het aluminium systeemhuis.

De grote Star 90 deuren zorgen voor een gemakkelijke doorgang voor groepen en ook voor mensen met een beperking.

Deze campus met een oppervlakte van 21.700 m² op de Gallaitsite werd opgevat als een ‘dorp in de stad’, waar kinderen en jongeren maximale ontwikkelingskansen krijgen. Verspreid over de site staan verschillende, kleinere gebouwen met verbindingen via diverse, groene buitenruimtes. De gebouwen aan de straatzijde zijn in eenzelfde materiaal opgetrokken, waardoor een uniform gevelbeeld ontstaat. De gebouwen zijn dan wel prominent aanwezig in het straatbeeld, maar passen door hun minerale kleuren en texturen perfect in de omgeving. De gekleurde glaspanelen geven elk gebouw zijn eigen identiteit. Willy Naessens Alu ging op zoek naar raamsystemen die perfect in dit unieke scholenconcept pasten met de klemtoon op design, technische eigenschappen en stevigheid. Bovendien zochten ze een partner die hen kon ondersteunen met technisch advies, maar evenzeer met just-in-time leveringen. Het antwoord op hun vragen vonden ze bij Aliplast Aluminium Systems en de Star 75, Star 75i en Star 90 raam- en deursystemen.

In deze tijden worden ook de ramen in gebouwen intensief gebruikt. Ze moeten immers gemakkelijk te openen zijn om de ruimtes te verluchten.

Een betrouwbare partner op elk vlak

“De verschillende Star raam- en deursystemen van Aliplast worden gekenmerkt door een uitstekende thermische en akoestische isolatie in combinatie met dubbele en triple beglazing én een ongekende stevigheid. Dit was heel belangrijk voor deze toepassing, aangezien deuren in scholen heel intensief gebruikt worden. Bovendien werden deuren met een grote vrije doorgang van 1.200 mm geïntegreerd, waardoor ook mensen met een beperking probleemloos binnen en buiten geraken. Het beslag en de deur moesten dus hoge lasten kunnen dragen. Een andere uitdaging was de esthetische integratie van ramen in gordijngevelprofielen. Samen met de ingenieurs van Willy Naessens Alu bekeken we hoe we dat konden realiseren zonder in te boeten op het gebied van thermische isolatie. Tot slot bepaalden we samen met de architect en andere bouwpartners de kleur van de systemen, zodat die perfect op de gevelstructuur afgestemd was,” zegt Jourik Duwez, sales manager bij Aliplast Aluminium Systems. “De grootste uitdaging voor de constructeur was uiteindelijk de logistiek naar een bouwplaats centraal in de stad. Men wil immers grote vrachtwagens uit het centrum van Brussel weren, waardoor de aanvoer van materialen goed georganiseerd moest gebeuren. Dat was alleen mogelijk door samen te werken met betrouwbare toeleveranciers. Onze verticale integratie in Lokeren was daarbij uiteraard een sterke troef, zeker in de huidige economische situatie, waar de grondstoffen schaars zijn. Vanaf de extrusie van de profielen tot het poederlakken, thermisch isoleren en leveren ervan – we voeren alles in eigen beheer uit. Zo houden we het productieproces perfect onder controle en kunnen we steeds de hoogste kwaliteit en een snelle en betrouwbare levering garanderen.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Erik Imming

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details