Platform over gevels, glas & daken
Luchtdicht bouwen met rolluiken

Luchtdicht bouwen met rolluiken

Net zoals in de wereld van ramen en deuren, staat de evolutie van rolluiken ook niet stil. Met ZipX®Zero had Wilms NV al een oplossing om een screen onzichtbaar en luchtdicht weg te werken in de spouwmuur. Vanaf nu kan het Belgische familiebedrijf ook een inbouwrolluik aanbieden volgens hetzelfde principe, waarmee forse besparingen kunnen worden gerealiseerd op het energieverbruik. Een gesprek met Ronny Tiri over het innovatieve ShutterX®.

Voor tal van redenen, denk alleen nog maar aan de oververhitting van een gebouw, is het nuttig om te werken met rolluiken of screens, zegt Ronny. “Maar luchtdicht bouwen is dan niet zo vanzelfsprekend. Als eerste in de markt, hebben we dat ‘probleem’ nu opgelost. Met ShutterX® is er geen perforatie meer van de binnenmuur. De isolatie die wordt weggenomen door het inbouwen van het rolluik, wordt vervangen door een composiet profiel achter de kast. Dit profiel neemt de isolatiewaarde van de ontbrekende isolatie over en verbetert deze zelfs. De kasten van ShutterX® en ZipX®Zero worden volledig weggewerkt achter de gevel. Zelfs de onderlat verdwijnt in de kast. In opgerolde toestand zijn ze dus onzichtbaar, zowel vanbinnen als vanbuiten.”

Voor tal van redenen, denk alleen nog maar aan de oververhitting van een gebouw, is het nuttig om te werken met rolluiken of screens. (Heremans Manshoven architecten)

 

Onderzoek

Om te garanderen dat wat we vertellen ook kan worden gestaafd, lieten we een onafhankelijk studiebureau onze bevindingen testen, zegt Ronny. “Een van de conclusies is dat door de toepassing van onze producten de consument in Vlaanderen gemiddeld tot drie S-punten kan winnen in zijn S-peil. De gegarandeerde luchtdichting van ShutterX® en ZipX®Zero zorgt op zijn beurt in Nederland voor een betere EPC waardering. Zeker als BENG straks wordt ingevoerd, wordt de toepassing van onze producten alleen nog maar meer interessant. Omdat in warme periodes oververhitting wordt vermeden, is er ook geen nood aan een energieverslindende airco om de temperatuur terug te laten dalen. Daarnaast zorgt de plaatsing van rolluiken er eveneens voor dat de opgewekte warmte eenvoudiger in de woning blijft in de koude wintermaanden. In tegenstelling tot het verlagen van de g-waarde van de beglazing, is een rolluik of screen een dynamische toepassing. Zowel screens als rolluiken kunnen worden ingesteld op zonkracht, waardoor de zon kan worden binnengelaten wanneer dit wenselijk is (bijvoorbeeld in de winter, herfst en lente) en kan worden buitengehouden wanneer men het binnen fris wil houden.”

De gegarandeerde luchtdichting van ShutterX® en ZipX®Zero zorgt op zijn beurt in Nederland voor een betere EPC waardering.

 

Forse besparing

Uit simulaties blijkt dat, dankzij de toepassing van ShutterX® en ZipX®Zero, het karakteristiek energieverbruik van de woning het laagste wordt dat de markt op dit moment kan bieden. “Het toepassen van ShutterX® levert een besparing op van gemiddeld 43 euro per raam (1,5 bij 1,5 meter) per jaar in energieverbruik ten opzichte van een traditionele inbouwrolluik,” zegt Ronny. Het is duidelijk dat Wilms bij het ontwikkelen van ShutterX® en ZipX®Zero zowel aan de consument als aan de montage heeft gedacht. “Bij het uitdenken van nieuwe producten staat niet enkel het gebruiksgemak van de consument centraal. We leggen eveneens de nadruk op het plaatsingsgemak. Onze producten worden immers zo licht en zo handelbaar mogelijk gemaakt. Al vanaf de start van de ontwikkeling houden we rekening met de levensduur van het eindproduct en een eenvoudig onderhoud. Duurzaamheid zit in ons DNA.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details