Platform over gevels, glas & daken
Kulturhus De Spil, Nieuwleusen | Hardhout alternatief voor gevel Kulturhus De Spil

Kulturhus De Spil, Nieuwleusen | Hardhout alternatief voor gevel Kulturhus De Spil

Bij de realisatie van Kulturhus De Spil in Nieuwleusen besloot LKS- VDD Architecten de gevel te bekleden met NobelWood van Foreco Houtproducten uit Dalfsen. Gevelbekleder Keppelink Projecten uit Vriezenveen monteerde het naaldhout op het nieuwe ont- moetingscentrum.

“Een geweldig alternatief voor tropisch hard- hout.” Zo omschrijft Gert Swager van Foreco Houtproducten NobelWood. Met behulp van biobased chemie wordt het snelst groeiende naaldhout ter wereld gemodificeerd. “Het naaldhout krijgt dezelfde uitstraling en geniet dezelfde levensduur als tropisch hardhout.”

Lokale samenwerking

Vanuit Nieuwleusen, niet ver van de vestiging van Foreco Houtproducten in Dalfsen, deed de gemeente het verzoek aan hoofdaannemer Jansman Bouw samen te werken met lokale leveranciers. Die besloot voor het mon- teren van de gevelbekleding met Keppelink Projecten in zee te gaan, die al eerder het hout van Foreco Houtproducten had gemonteerd.

Kulturhus De Spil in Nieuwleusen.

Kulturhus De Spil in Nieuwleusen.

 

Gert Swager: “We hebben inderdaad al in meerdere projecten samengewerkt. Dit project was uitdagend en ook in omvang groter dan gemiddeld.” Over de gehele lengte van de gevel werd 20 kilometer hout gebruikt, in verschil- lende breedtes van 140, 90 en 65 millimeter.

Door de modificatie voldoet NobelWood aan duurzaamheidsklasse 1. Na impregnatie wordt het hout verwarmd, waarna een polymerisatieproces in gang treedt dat tien weken in beslag neemt.

Foreco Houtproducten was verantwoordelijk voor het complete productieproces: het materiaal werd in Dalfsen gemaakt, bewerkt en geschaafd zodat het als een totaalproduct op de bouw kon worden geleverd. Daarna was de beurt aan Keppelink Projecten het werk te monteren zodat een mooi patroon ontstond. Swager: “In goed overleg is met Keppelink Projecten een product geleverd, een traject dat voor ons goed is verlopen. De vraag naar duurzame producten die lang meegaan neemt toe, net als de vraag naar duurzame productie door middel van biopolymeren. Met NobelWood vullen we de groeiende vraag naar tropisch hardhout op een duurzame manier in.”

Geïsoleerde draagconstructie

Voor Keppelink Projecten, dat zich vol- ledig richt op het leveren en monteren van gevelbekleding, was het niet de eer- ste keer dat op deze manier met Foreco Houtproducten werd samengewerkt. Keppelink: “De planning die we samen heb-

ben opgesteld, is ruimschoots behaald. Na het monteren van de eindbekleding van Foreco Houtproducten op de gevel hebben we ook de volledig geïsoleerde draagconstructie gemaakt. Per project bekijken we wat de warmteweerstand van een constructie moet zijn, dat betrof in dit geval een Rc-waarde van 4,5.”

Kulturhus De Spil in Nieuwleusen.

 

Op het piekmoment stonden medewerkers van Keppelink Projecten met gemiddeld tien man op de werkplaats. Na vijftien we- ken zat het werk er voor hen op.

Het hout, met een FSC keurmerk, is onderhoudsvrij en gaat naar verwachting meer dan vijftig jaar dienst doen aan de gevel. In juli 2018, net voor de zomervakantie, werd het Kulturhus opgeleverd. Keppelink kijkt terug op een ‘fantastisch project’. “Onlangs reed ik terug naar onze vestiging in Vriezenveen vanuit Staphorst. Met plezier ben ik een stukje omgereden, om nog eens naar het pand in Nieuwleusen te kunnen kijken.” Inmiddels zijn Foreco Houtproducten en Keppelink Projecten alweer aan een nieuw project begonnen: het voorfront van een bedrijfspand wordt onder handen genomen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details