Platform over gevels, glas & daken
Kennis delen en gepatenteerde technologie toepassen om kwaliteit poedercoatings te borgen
IGP gaat met behulp van een roadshow (IGP On Tour) architecten, designers en façadebouwers bijpraten over het toepassen van o.a. metallics en bepaalde kleuren.

Kennis delen en gepatenteerde technologie toepassen om kwaliteit poedercoatings te borgen

Dé koploper op het gebied van poedercoatings is IGP Powder Coatings. Deze Zwitserse fabrikant ontwikkelt hoogwaardige architecturale poedercoatings en past geavanceerde innovatieve technologieën toe om de kwaliteit van de poedercoatings te borgen. “Naast deze gepatenteerde technologieën is ook het delen van kennis van groot belang”, zegt Erwin Kleuters, algemeen directeur bij IGP Benelux BV.

Om tot een goed eindresultaat te komen, zijn er een aantal factoren van belang. “Allereerst natuurlijk het product dat toegepast gaat worden. Maar met een goed product alleen, ben je er nog niet. Ook de ondergrond, (constructieve) vormgeving en de omgevingscondities van het te bewerken materiaal spelen een grote rol. En uiteraard heeft het applicatieproces enorm veel effect op het eindresultaat”, weet Kleuters. 

IGP-Effectives® overtuigt niet alléén door de visuele diepte van de effecten, maar ook door de uitstekende reinigbaarheid, robuustheid en mortelresistentie.

ZERO risk technologie

IGP staat bekend om haar Zwitserse kwaliteit en om de briljante metallic, parelmoerachtige effecten en bijzondere structuren binnen haar producten. “Om klachten bij kleur- en effectverlopen te voorkomen, hebben we een ZERO risk systeem ontwikkeld aan de hand van een gepatenteerde technologie.” IGP-Effectives® is een innovatief afwerkingsproces dat zekerheid inbouwt in het hele proces van aanbrengen van (effect)poedercoatings. In tegenstelling tot conventionele effectpoedercoatings hebben de applicatieparameters of installatieconfiguratie slechts een hele kleine invloed op het coatingresultaat. “Verwerkingsparameters en herstelmodus veroorzaken nagenoeg géén kleur- en effectverschillen waardoor er een uniform coatingresultaat ontstaat.”

Optimaal applicatieproces

Naast deze gepatenteerde technologie in de metallic producten zelf, heeft IGP specifieke effectverwerkingstechnieken ontwikkeld die applicateurs helpt bij het definiëren van geoptimaliseerde specifieke instellingen van de coatingsparameters. De verschillende effectpoedercoatings vragen elk om een specifieke manier van verwerken. Om dat te vergemakkelijken, heeft IGP de diverse verwerkingsomstandigheden voor poedercoatings onderverdeeld in vijf klassen (van * tot *****). Hierdoor kan de applicateur direct de settings zien voor het juist verwerken van dat type product. Verder zijn er vier categorieën voor het productieproces opgesteld: Dry Blend, IGP Mica Bond, IGP Premium Bond en IGP-Effectives®. Zeer gebruiksvriendelijk voor de applicateurs en hiermee kunnen risico’s tijdens het applicatieproces zoveel mogelijk verminderd worden.

Door de Effectives®-technologie is een volledige bonding van de effectpigmenten gewaarborgd, waardoor niet alléén het resultaat (kleur en effect) bijzonder stabiel wordt, maar zelfs nagenoeg 100% terugwinning van het overspray mogelijk is (zelfs zonder toevoegen van vers poeder). Dat betekent dus feitelijk géén materiaalverspilling én de hoogste efficiëntie. De Effectives®-technologie maakt het applicatieproces zeer gebruiksvriendelijk en ecologisch verantwoord – voor de hoogste betrouwbaarheid en kosteneffectiviteit.

Ook gaat IGP met het mobiele opleidingscentrum langs bij applicateurs (jobcoaters) om kennis te delen op het gebied van poedercoatings en de (applicatie)processen die daar bij horen.

Voordelen voor gevelbouwer en architect

“Dankzij de meest minimale invloed van applicatieparameters en faciliteiten, maakt de IGP-Effectives®-technolgie effectpoedercoatings geschikt voor grootschalige projecten waarbij over het algemeen meerdere, verschillende metaalbouwers en coaters betrokken zijn. Het resulteert in wolkvrije, homogene effectoppervlakken, ook op complexe onderdelengeometrieën en grote onderdelendieptes. Er mag gecalculeerd worden met de hoogste materiaalefficiëntie en laagste (afval)restanten. IGP-Effectives® overtuigt niet alléén door de visuele diepte van de effecten, maar ook door de uitstekende reinigbaarheid, robuustheid en mortelresistentie”, aldus Kleuters.

IGP staat bekend om haar Zwitserse kwaliteit en om de briljante metallic, parelmoerachtige effecten en bijzondere structuren binnen haar producten.

Kennis delen met een roadshow

Kleuters constateert dat er veel verloop van kennis is in het veld. “Zowel aan de voorkant, waarbij normaliter al enigszins de risico’s worden getackeld, als bij de verwerkers zelf. Voor ons dé reden om die kennis terug de markt in te duwen. Dus gaan we met een roadshow -IGP On Tour- aan de voorkant praten met architecten, designers en façadebouwers over het toepassen van onder andere metallics en bepaalde kleuren, zodat ze dat mee kunnen nemen in de ontwikkeling van het design. Daarnaast gaan we met ons mobiele opleidingscentrum langs bij applicateurs (jobcoaters) om kennis te delen op het gebied van poedercoatings en de (applicatie)processen die daar bij horen. Daarbij komen ook de risico’s van de meetmethodieken tijdens het applicatieproces aan bod en geven we advies hoe dat te optimaliseren is.” Kleuters vertelt dat er twee trucks volledig omgebouwd zijn voor deze roadshow die in de eerste twee kwartalen van 2023 naar de Benelux komen. “Eén ervan is dus het mobiele opleidingscentrum zoals ik zojuist benoemde, de andere is voor de heatsensitive substrate markt. Daar gaat het om een compleet andere technologie en applicatie. Ook binnen die markt willen we onze kennis delen, de footprint verlagen en zorgen dat er efficiënter gewerkt wordt.” 

Kleuters laat tot slot weten dat de IGP-Effectives® uitgerold worden op de IGP-HWF super durables serie, maar dat deze technologie ook ontwikkeld wordt voor de DURA-XAL serie. “Deze mooie technologie is echt ons paradepaardje en biedt daarom ook binnen dit dure product meer zekerheid”, zegt Kleuters tot slot.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details