In 2018 creëerde Saint-Gobain ISOVER in Frankrijk de service; ‘ISOVER Recyling’ voor haar klanten. Jaarlijks worden daarmee meerdere honderden tonnen glaswol uit sloop gerecycled, gesmolten en omgezet in nieuwe glaswolproducten. Gezien het toenemende gebruik van glaswol, de stijgende vraag naar recyclediensten én de ambitie van Saint-Gobain, wordt er gewerkt aan een grootschalige uitbreiding van deze recyclecapaciteit. ISOVER Nederland en ISOVER Frankrijk werken nu samen en bundelen hun kracht in deze dienst.
Volgens haar visie ‘Making the world a better home’ kijkt het moederbedrijf Saint-Gobain samen met haar partners naar het ontwerpen, produceren én distribueren van materialen en oplossingen die een positieve impact leveren op het leven van mens en aarde. “Glas, de grondstof voor onze ISOVER producten kan zonder verlies van kwaliteit keer op keer gebruikt worden om nieuwe glaswol van te maken. Het is daarom logisch dat wij recyclen” aldus Dirk De Meulder, CEO Gypsum and Insulation Building Activities. “We willen slim omgaan met de beschikbare materialen en middelen. Glaswolafval bestaat in onze ogen niet.”
De recyclage-installaties van ISOVER recyclen niet alleen glaswol afkomstig uit restproducten (snijafval), maar ook gebruikt glaswol dat terug wordt gehaald uit de markt. De glaswol wordt daarbij ingesmolten en omgezet in glas. Van dit materiaal kan vervolgens weer nieuw glaswol gemaakt worden. Ook de Nederlandse markt kan gaan profiteren van deze recyclemogelijkheid. Tastbaar voor de Nederlandse markt zijn drie ISOVER recycle services. Schoon snijafval kan in zakken worden ingeleverd bij de verkooppunten van ISOVER glaswol. Vanaf heden is er de mogelijkheid om ook gebruikt glaswol te laten recyclen. “Een belangrijke vervolgstap met betrekking tot ons uitgangspunt ‘isolatieafval bestaat niet’”, aldus De Meulder. “Deze service is zeer interessant voor grote renovatie- en transformatieprojecten, waarbij de glaswol als monostroom verwijderd kan worden.” De derde recycle service is ISOVER Retourpallets. Deze pallets worden teruggehaald en hergebruikt.
Saint-Gobain ISOVER werkt aan een grootschalige uitbreiding van haar recyclecapaciteit; het I-LOOP project. Het I-LOOP-project (Insulation glass wooL circular ecOnOmy APproach) heeft financiering ontvangen van het LIFE-programma van de Europese Unie. Het I-LOOP-project, gelanceerd in januari 2020, heeft tot doel het bouw- en sloopafval op stortplaatsen aanzienlijk te verminderen. Om dit te bereiken is een nieuwe technologie voor het recyclen van glaswol ontwikkeld. Saint-Gobain investeert 12,7 miljoen euro en wordt ondersteund door de EU met nog eens 4,1 miljoen euro.