Platform over gevels, glas & daken
Isala Diaconessenhuis Meppel. Meerdere primeurs

Isala Diaconessenhuis Meppel. Meerdere primeurs

Het in maart 2022 opgeleverde Isala Diaconessenhuis is het eerste volledig elektrische ziekenhuis van Nederland. Dat was niet de enige primeur. Het was voor Kolf & Molijn namelijk het eerste project waarin de aluminium kozijnen volledig stelkozijn loos zijn gemonteerd. En dat kwam onder meer de doorlooptijd ten goede. Van het verkrijgen van de opdracht tot het glasdicht opleveren zat nog geen jaar. Een gesprek met projectleider Rudi van Regenmortel.

Het nieuwe all electric ziekenhuis in Meppel is een prachtig, duurzaam en gezond gebouw, dat volgens zijn makers natuurlijke rust uitstraalt en waarin het prettig bewegen is. Isala, een ziekenhuisorganisatie met locaties in Zwolle, Meppel, Steenwijk, Kampen en Heerde, ontwikkelde het gebouw in afstemming met Zorggroep Noorderboog. Natuurlijke elementen en duurzaamheid staan bij de nieuwbouw hoog in het vaandel. Fossiele brandstoffen zijn hier niet meer te vinden, op de medische gassen na. De energie wordt opgewekt door ruim 400 zonnepanelen en opgeslagen door middel van een Warmte Koude Opslag (WKO) die bodemenergie gebruikt voor het verwarmen en koelen van het gebouw.   

Nieuwe matrijs

Al in een vroeg stadium werd Kolf & Molijn door bouwconsortium TDE benaderd om mee te denken over het snel wind- en waterdicht maken van het gebouw. “Het gebouw is opgebouwd uit betonnen elementen met daarin de nodige sparingen voor de kozijnen. De binnenzijde en de dagkanten werden in de fabriek al afgewerkt”, legt Van Regenmortel uit. “De vraag vanuit de aannemer was of wij daarin de aluminium kozijnen beglaasd én stelkozijn loos konden monteren, met het oog op een zo kort mogelijke doorlooptijd. We zijn inmiddels gewend aan het beglaasd aanleveren op een bouwlocatie, maar stelkozijn loos was nieuw voor ons. In nauw overleg met systeemleverancier Kawneer is er een nieuwe matrijs gemaakt voor het RT72-kozijnsysteem, zodat we gehoor konden geven aan de wens van de aannemer. De aanpassingen waren nodig om specifieke ankers en kikkerplaten te kunnen toepassen.”

Geen koudebrug

In totaal heeft Kolf & Molijn 598 stuks aluminium kozijnen geprefabriceerd in de eigen fabriek, waarvan een deel ook nog eens 30 minuten brandwerend is uitgevoerd. “Alles werd op volgorde van montage verpakt en gesorteerd, zowel voor de laagbouw als hoogbouw”, zegt Van Regenmortel. “Het montageteam heeft op de bouw vervolgens eerst de ankers op de juiste hoogte en diepte gemonteerd en gesteld ten opzichte van de stramien- en peilmaat. Daarna konden we per dag zo’n 50 stuks kozijnen monteren met behulp van een kraan en zuiger. Eerst werd het kozijn op de onderste ankers geplaatst, ‘uitgemiddeld’ in de sparing en vervolgens rondom vastgezet en afgesteld met ankers. Voor de wind- en waterdichting zorgt aan de buitenzijde een windseal van Simson Applicatie en aan de binnenzijde een kitvoeg. De gevel is daarna door de aannemer geïsoleerd tot in de sponning van onze kozijnen en afgewerkt met een esthetische schil. Van een koudebrug is dus geen sprake.” 

De gevel is recent getest op lucht- en waterdichting door Peutz en goedgekeurd met een hoge score. “De gekozen bouwmethodiek werkt dus fantastisch”, zegt Van Regenmortel trots. Hij kijkt ook terug op een soepel verlopen proces. “De aannemer had alles perfect voor elkaar, wat resulteerde in een hoge snelheid van monteren en een hoge doorlooptijd.” Behalve de aluminium kozijnen heeft Kolf & Molijn ook nog 39 stuks EW30 brandwerende puien voorzien (127 m2) en de vliesgevels voor de zes patio’s ter plaatse van de binnentuinen, in totaal 310 m2 en uitgevoerd in Kawneer AA 100 Q. Inmiddels heeft Kolf & Molijn een vervolgproject in uitvoering dat op dezelfde wijze, dus stelkozijn loos en volledig beglaasd wordt gemonteerd.

Bouwinfo – Isala Diaconessenhuis, Meppel
  • Opdrachtgever: Isala klinieken en Zorggroep Noorderboog
  • Architect: Vakwerk architecten
  • Aannemer: Bouwcombinatie Dura Vermeer/ Trebbe Bouw v.o.f.
  • Gevelbouwer: Kolf & Molijn BV
  • Systeemleverancier: Kawneer

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details