Platform over gevels, glas & daken
Industrialisatie in de bouw en het belang van prefab oplossingen binnen prefab systemen
Vilton levert prefab oplossingen en systemen met een hoge kwaliteit in detaillering en uitvoering aan timmerfabrieken en fabrikanten op het gebied van modulair bouwen.

Industrialisatie in de bouw en het belang van prefab oplossingen binnen prefab systemen

In Nederland is er structureel sprake van woningschaarste. Er moeten minimaal 75.000 woningen extra per jaar bij gebouwd worden tot 2025 om te voldoen aan de behoefte. Daarnaast moeten in 2050 zo’n 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen verduurzaamd zijn, volgens het Klimaatakkoord. Maar met het tekort aan arbeidskrachten, de stijgende bouwkosten en de Wet kwaliteitsborging (Wkb) die eraan zit te komen, staan we voor de nodige uitdagingen. Het op grote schaal geïndustrialiseerd bouwen (prefab, modulair en industrieel), maar ook renovatie en transformatie worden al jaren genoemd als oplossingen voor de woningnood. En dáár kan Vilton een rol spelen.

Met AirTape, AirTight en Dakvoet is in één handeling een luchtdichte, thermische, brandveilige en akoestische afsluiting tussen bouwdelen te realiseren. WSW is voor het realiseren van een luchtdicht kruipluik.

Vilton biedt constructieve systemen, hoogwaardige producten, deskundige adviezen en innovatieve oplossingen voor architect, constructeur en aannemer op het gebied van luchtdicht, waterdicht, scheurvrij en akoestisch optimaal bouwen. Een gesprek met directeuren Alexander de Vries en Bert van den Brink, over het gemak van prefab systemen in tijden van industrieel bouwen én het belang van prefab oplossingen binnen die prefab systemen.

De loodloketten voor waterkerende afdichting van de spouw worden deels machinaal in de fabriek van Vilton vervaardigd en kant-en-klaar gevouwen aangeleverd.

Prefab binnen de prefab

“Wij kijken verder dan de producten. Wij kijken naar oplossingen voor de technische uitdagingen die er liggen. En die zijn zelden standaard”, weet De Vries. “Om bouwprocessen te optimaliseren wordt er veel modulair gebouwd. Een aannemer maakt daarbij gebruik van elementen die door een prefab bouwer zijn gemaakt. Maar de aannemer is zich niet altijd bewust dat de bouwer de materialen van het prefab element bepaalt en weet niet of die wel optimaal aansluiten bij de rest van de bouw om te voldoen aan de Wet kwaliteitsborging. Door Vilton vroegtijdig in een project te betrekken, kunnen we een verbindende factor zijn tussen prefab leverancier en aannemer, adviezen geven op basis van onze jarenlange ervaring en expertise, en zo voorkomen dat er conflicterende materialen gebruikt worden.”

Polylood-PP slabbe met DUBOkeur®: hét alternatief voor de loodslab die wordt toegepast als waterkering bij lateien boven gevelopeningen en bij galerij- en balkonaansluitingen.

Kwalitatief hoogwaardig maatwerk

Van den Brink vult aan: “Daarbij zijn wij als bedrijf heel attent en alert in de markt. We weten wat er speelt, praten met toeleveranciers, architecten, constructeurs en aannemers en ook vanuit onze buitendienst komt er veel waardevolle input bij ons terecht waar we mee aan de slag gaan. Wij zijn in staat om in elk moment van het bouwproces het gesprek te voeren en elk gesprek daarin is waardevol. Toch doen we dat bij voorkeur in de voorbereidingsfase, omdat dan alles nog gemaakt kan worden en je mee kunt ontwikkelen. Op projectniveau kijken we naar het gebouw en het detail en bieden in de vorm van advies en producten passende oplossingen. We hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in machines. Hierdoor kunnen we onder mooie en schone omstandigheden in onze fabriek sneller produceren en nóg beter maatwerk en hoogwaardige kwaliteit leveren.” 

Prefab systeemoplossingen

De Vries noemt als voorbeeld enkele producten van Vilton. “Met AirTape, AirTight en Dakvoet is in één handeling een luchtdichte, thermische, brandveilige en akoestische afsluiting tussen bouwdelen te realiseren. De producten zijn toepasbaar bij variabele naden, kieren en spouwbreedten, zoals die bij prefab bouwen voorkomen. WSW is voor het realiseren van een luchtdicht kruipluik.” Ook noemt hij de Vilton Polylood-PP slabbe met DUBOkeur® keurmerk. Dit keurmerk zit op de beste en duurzaamste loodvervanger in de markt. “Hét alternatief voor de loodslab die wordt toegepast als waterkering bij lateien boven gevelopeningen en bij galerij- en balkonaansluitingen. De nieuwe rollengte van 6,60 meter maakt het mogelijk om nóg meer meters zonder lasverbinding te maken. Snelheid van werken én zekerheid van waterdicht, en dit alles ook nog eens op duurzame wijze!”

Van den Brink tot slot: “Ondanks dat maatwerk misschien niet hand in hand lijkt te gaan met industrialisatie, maken wij het mogelijk om onze systemen in speciale uitvoeringen te produceren. Op die manier zetten we ook voor prefab bouwen onze kennis, oplossingen, diensten en productsystemen in om bouwprojecten en productieprocessen optimaal te laten verlopen, kwaliteit te garanderen en de bouwefficiëntie te verhogen.”

Bezoek Vilton op de beurs GEVEL2022: Stand 04.B045.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details