Hoogste tijd voor een transformatie naar een open en toegankelijk stadskantoor waar van buitenaf zichtbaar is dat er binnen plezierig gewerkt wordt.
In opdracht van de gemeente Roosendaal ontwierp Hans van Heeswijk Architecten een plek waar bezoekers zich welkom voelen, het daglicht rijkelijk binnentreedt en waar er van binnenuit ruim uitzicht is op de omgeving. In het kader van circulair bouwen is er kritisch gekeken hoe de kwaliteiten van het bestaande gebouw behouden konden worden (functioneel en flexibel), en is er in kaart gebracht wat beter kan en dus aangepast moest worden. Daarbij speelde de keuze in bouwmaterialen een grote rol en moesten die voldoen aan de ambities van cradle to cradle. Door alles veel meer open te maken, is er een moderne plek gecreëerd waar meer onderlinge interactie ontstaat. Daarbij is er goed gekeken naar het realiseren van een prettige werkomgeving met een aangenaam binnenklimaat: voldoende koel in de zomer en warm in de winter.
Aannemer Heerkens van Bavel is verantwoordelijk voor de uitvoering en schakelde Leebo Intelligente Bouwsystemen in als expert op het gebied van plaatwerk voor de gevel. Jan Couwenberg, hoofd calculatie/verkoop bij Leebo vertelt over de brise soleil gevel die Leebo voor dit project heeft gerealiseerd. “Dankzij deze nieuwe gevel krijgt het gebouw niet alleen een unieke uitstraling, maar zorgen we tevens dat de gevel open en transparant aanvoelt, zonder dat het te veel glasoppervlak heeft.” De brise soleil gevel is opgebouwd uit witgekleurde verticale lamellen. Het zorgt ervoor dat de zon niet direct naar binnen kan schijnen waardoor het binnen te warm zou worden, terwijl het daglicht wel naar binnen wordt gereflecteerd.
Couwenberg: “Aanvankelijk was er een constructie bedacht waarbij de brise soleil gevel door de vliesgevel heen zou moeten, omdat het anders bouwkundig niet sterk genoeg zou zijn. Daarna zou de constructie bekleed worden met LeeBond. Maar gaanderweg het proces kregen wij steeds meer de aangeboren drang om te kijken of dit beter zou kunnen. Enkele schetsen en berekeningen later hebben we een voorstel gedaan van een compleet zelfdragend brise soleil gevelsysteem gebaseerd op ons LeeFrame systeem, die aan de buitenzijde van de vliesgevel gemonteerd kon worden. Middels een mock-up hebben we het bewijs geleverd dat er hiermee een hoop technische en procesorganisatorische plooien waren glad te strijken. Onze LeeFrame oplossing is bouwtechnisch interessanter, zorgt voor minder koudebruggen en lekkagerisico’s én vergt minder afstemming in het proces. Dat, in combinatie met het feit dat het exact dezelfde esthetische uitstraling heeft (belangrijk voor de architect) en niet duurder is dan het initiële idee (belangrijk voor de aannemer) gaf de doorslag. Een integrale oplossing die ontstaat dankzij optimale samenwerking, zorgt voor een verbluffend eindresultaat, zowel esthetisch als functioneel,” vervolgt Couwenberg. “Onderling vertrouwen is daarbij heel belangrijk. En de durf om te luisteren naar de makers: zij hebben echt veel verstand van de mogelijkheden van hun eigen systemen en hoe die optimaal kunnen worden toegepast.”
De vrij grote prefab onderdelen zijn in de werkplaats van Leebo geassembleerd met als gevolg een korte doorlooptijd op de bouwplaats. LeeFrame heeft een zeer hoge maatvastheid van de profielen dankzij een gegarandeerde staalkwaliteit. Er zijn hoge Rc-waardes realiseerbaar. Dankzij een geoptimaliseerd productieproces bij Leebo zijn er grote overspanningen mogelijk en kunnen er verzonken verbindingen gerealiseerd worden. Couwenberg besluit: “Het is de eerste brise soleil gevel gebouwd met LeeFrame. We zijn trots op het mooie resultaat. Het is een esthetisch fraaie gevel en wat we bedacht hebben werkt goed. De gemeente Roosendaal krijgt een modern en duurzaam stadskantoor waarmee ze weer jaren vooruit kunnen: een open en uitnodigend HUIS van Roosendaal.”