Het Sluishuis, naar ontwerp van architect Bjarke Ingels (BIG) en Barcode Architects, is een iconisch gebouw bij de entree van het IJ in Amsterdam. De bijzondere vorm en de unieke bouwlocatie van het Sluishuis zorgden voor de nodige uitdagingen. SIEGENIA vertelt over de keuzes die gemaakt zijn door Kawneer en Facédo en hoe dit leidde tot een succesvolle samenwerking en prachtresultaat.
Het Sluishuis is gebouwd in het IJ. Van een traditionele bouwlocatie was daarom zeker geen sprake. Het vergde enorme kennis op het gebied van bouw- en materiaalkeuzes waarbij water en wind een belangrijke rol speelden in het proces. De vorm van het gebouw, met zijn enorme overkraging, is dusdanig complex dat het zelfs voor ervaren bouwers een nieuwe ervaring betekende.
Door de zetting van het gebouw kunnen behoorlijke vervormingen ontstaan. Het was daarom cruciaal om de gevelelementen tot in detail uit te ontwikkelen. Al in een vroeg stadium hebben de diverse bouwpartners gezamenlijk de meest efficiënte detaillering voor dit project bepaald. Omdat gewicht in deze constructie een prominente rol speelde, werd er gezocht naar lichte oplossingen voor de afbouw van de gevels. De gevels zijn daarom geheel ingevuld met HSB-elementen, die in de fabriek van Vianen in Montfoort geproduceerd zijn. Al in de fabriek zijn nagenoeg alle aluminium kozijnen van Facédo direct ingebouwd. Ook de profielsystemen van Kawneer en het beslag van SIEGENIA zijn vooraf verwerkt. De schone, droge en modern uitgeruste montage-omgeving zorgde ervoor dat er geen kwaliteitsverlies was door weersomstandigheden. Ander belangrijk voordeel: doordat de gevelelementen rondom zeer goed bereikbaar waren, kon er snel en efficiënt gewerkt worden. Vanuit de fabriek zijn alle gevelelementen kant-en-klaar en just-in-time naar de bouw vervoerd, waar ze direct gemonteerd konden worden.
Zowel de gevelcassettes als de overdekt liggende ramen, deuren en schuifpuien zijn -op verzoek van de architect- vervaardigd in onbehandeld aluminium. Het zogenaamde brute aluminium oxideert op een natuurlijke wijze en geeft het Sluishuis daarmee een bijzondere natuurlijke uitstraling. De binnenzijde van de kozijnen – waar zich de bewegende beslagonderdelen bevinden- wordt blank geanodiseerd, zodat een optimale kwaliteit én functionaliteit geborgd worden, ook voor de lange termijn.
Op basis van de hoge thermische, akoestische en wind- en waterdichtsheidseisen adviseerde Kawneer de best passende profielsystemen en glassoorten voor dit project. “In het Sluishuis zijn zowel kozijnen met draaikiepramen als deuren toegepast”, vertelt Bas Aarts, Architectural Consultant bij Kawneer Benelux. “Op het gebied van wind- en waterdichtheid presteren draaikiepramen aanzienlijk beter dan standaard deuren. Dé reden dat op nagenoeg alle verdiepingen (behoudens de plint) draaikiepramen zijn toegepast. Ook voor de toegang naar de balkons. Daarbij is de kiepfunctie -een veelgebruikte functie om ruimtes op natuurlijke wijze te ventileren- een cadeautje voor de bewoners.”
Jeroen Boersma, Senior Product Specialist legt uit dat het hang- en sluitwerk werd geselecteerd op grond van de eisen voor wat betreft kwaliteit: “Wij werken al decennia met SIEGENIA. Bij eerdere projecten kozen we ook al voor het hang- en sluitwerk van SIEGENIA vanwege de hoge kwaliteit en uitstekende samenwerking, waarbij wederzijds vertrouwen een grote rol speelt. Onze raam- en deursystemen zijn in combinatie met het beslag van SIEGENIA getest en gecertificeerd. Naast een uitstekende score op wind- en waterdichtheid, en inbraakwerendheid staat de combinatie garant voor een jarenlange onbezorgde werking.”