Platform over gevels, glas & daken
Hoogwaardige kozijn- en vliesgevelsystemen voor Prologis DC4

Hoogwaardige kozijn- en vliesgevelsystemen voor Prologis DC4

Eindhoven is één van de belangrijkste handelscentra van Europa en een belangrijke economische hotspot van ons land. Een gewilde regio voor veel logistiek dienstverleners. Dat weet ook Prologis. De ontwikkelaar en aanbieder van industrieel vastgoed heeft met Prologis DC4 een gloednieuw en uiterst duurzaam distributiecentrum laten ontwikkelen op GDC-Noord in Eindhoven. Van Iersel Geveltechniek stond in voor het ontwerp en de realisatie van de hoogwaardige kozijn- en vliesgevelsystemen inclusief het esthetische bandraster. Een project dat naar meer smaakt…

Met de combinatie van locatie en de voortreffelijke vervoersinfrastructuur is Eindhoven perfect toegerust om in te spelen op de logistieke behoeften van de internationale handel. GDC-Noord ligt iets ten noordwesten van Eindhoven en is een multimodale site met vrijwel directe toegang tot vier belangrijke snelwegen: de A2, A50, A58 en A67. Verder is er een spoorverbinding met een terminal aan de spoorlijn Rotterdam-Eindhoven. Eindhoven Airport ligt op slechts 3 kilometer afstand. Het nieuwe Prologis DC4 is gesitueerd op een perceel van 9 hectare en beslaat een oppervlakte van ongeveer 29.000 m2. 

Sterk isolerend

Prologis DC4 kan eenvoudig worden opgedeeld in eenheden van zo’n 11.000 m2. Het distributiecentrum heeft daarnaast een mezzanine boven de laadzone en is voorzien van een aantrekkelijk kantoorgedeelte. “Als partner van hoofdaannemer Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling hebben we meegedacht over de geveldichting,” begint Corné van den Broek van Van Iersel Geveltechniek. “Het betrof voor ons een project van zo’n 1.200 m2 aan vliesgevels en kozijnsystemen. Hoewel het kantoorgedeelte slechts een marginaal onderdeel is van het totale projectoppervlak, vormde het voor ons qua gevels het hoofdbestanddeel. We hebben in het project ongeveer 450 m2 aan kozijnsystemen toegepast van het type Schüco ADS 75 SI en 780 m2 aan vliesgevels van Schüco FWS 50. De keuze voor de hoog isolerende systemen had vooral te maken met de gevraagde isolatiewaarden en de mogelijkheid om triple glas te voorzien.”

Diagonaal bandraster

Een leuke bijkomstigheid voor Van Iersel Geveltechniek in dit project zat hem volgens Van den Broek in het witte bandraster van aluminium kokerprofielen voor de gevel van het kantoor. “Het was dan misschien niet super ingewikkeld, maar vroeg toch de nodige aandacht,” zo blikt hij terug. “De kokerprofielen van het diagonale bandraster zijn verankerd aan de
horizontaal en verticaal geplaatste vliesgevelprofielen.    

Daarbij hebben we de afstanden bewust zo kort mogelijk gehouden voor maximale stabiliteit. Dat lukte uiteraard niet bij het gedeelte met een vrije overspanning aan de voorzijde van het kantoorgebouw. Hier zijn de kokers dan ook waar nodig additioneel verstevigd met inwendig staal. Verder hadden we te maken met ruiten in relatief grote afmetingen die in de vliesgevels ook nog eens werden gestapeld. Ook dat vroeg de nodige afstemming om de glasgewichten tot circa 700 kilogram zo goed en direct mogelijk op de achterconstructie over te brengen. Al met al zoals gezegd geen wereldschokkende uitdagingen, maar het maakte het project wel net even wat specialer.”

Van Iersel Geveltechniek is een kleine twaalf weken bezig geweest met de montage van de kozijn- en vliesgevelsystemen op locatie. In maart 2021 is Prologis DC4 officieel opgeleverd. “Het gebouw zoals het er nu staat is eigenlijk nog maar ongeveer de helft,” weet Van den Broek. “Het is onderdeel van een groter geheel. Het voornemen is namelijk om nog eens eenzelfde gebouw gespiegeld aan de linkerzijde toe te voegen. De startdatum voor deze fase 2 is overigens nog niet bekend, maar we hebben goede hoop dat we dit nieuwe gebouw, bijna een exacte kopie, ook mogen maken.” Prologis DC4 is Breeam Outstanding gecertificeerd, voor Van Iersel inmiddels geen enorme uitdaging meer. “We hebben de laatste jaren vaker te maken gehad met duurzaamheidslabels, waardoor het al bijna eerder regel is dan uitzondering.”  

Bouwinfo Prologis DC4
  • Opdrachtgever Prologis DC4
  • Architect Johan de Vries Architect BV
  • Aannemer Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling BV
  • Gevelbouwer Van Iersel Geveltechniek
  • Systeemleverancier Schüco Nederland BV

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details