Platform over gevels, glas & daken
Het gebouw van de toekomst, hoe ziet dat er uit?
Michiel Rietveld.

Het gebouw van de toekomst, hoe ziet dat er uit?

Gemiddeld genomen bedraagt de economische levensduur van gebouwen in Nederland 60 jaar. Dit terwijl de levensduur van een constructie wel 100-300 jaar is. Dat klinkt niet logisch en dat is het in mijn ogen ook niet. Want die waarde van de constructie moet je toch ook maximaal benutten? Het gebouw van de toekomst is dan ook volledig demontabel en herbruikbaar. 

Gebouwen hergebruiken, hoe doe je dat dan?

Er zijn twee opties om gebouwen meer en beter te benutten. Enerzijds kun je denken aan een transformatie, door het veranderen van de functie van het gebouw. Anderzijds kun je de gebouwen gebruiken als grondstoffenmijn voor het winnen van nieuw te gebruiken bouwmaterialen. In beide gevallen streef je naar maximaal behoud en hergebruik van waardevolle materialen. 

Transformeren van gebouwen

Het transformeren van gebouwen is vaak een grote uitdaging. Als we puur kijken naar de gevel, kunnen verschillende aanpassingen gewenst zijn. Denk hierbij aan een andere materialisatie, een andere uitstraling of een upgrade van de isolatiewaarde. 

Uitputten van een gebouw als grondstoffenmijn

Ook ‘afgeschreven’ gebouwen bestaan uit waardevolle grondstoffen. Wanneer je een bestaand gebouw als grondstoffenmijn gebruikt (of met andere woorden: urban mining), ontmantel je de diverse materialen om die opnieuw te gebruiken in nieuwe bouwwerken. 

Voorwaarden voor succes

Of het nu gaat om het transformeren van een gebouw of om urban mining, in beide gevallen is het van belang dat de verbindingen in een gebouw volledig demontabel en herbruikbaar zijn. Dit is de basis van een circulaire economie. Niet voor niets is dit ook één van de uitgangspunten bij het innoveren van onze verbindingsproducten. 

Schroefbare gevelverankering

Om een gebouw en de constructie maximaal te benutten, hebben wij in 2021 een schroefbare gevel-verankering op de markt gebracht. Dit is een toevoeging op onze glasvezel-composieten ankers (Isolink F). Deze schroefbare constructieve verbinding, in combinatie met de zeer hoge isolatiewaarde van glasvezelcomposiet, is een echte gamechanger voor de gevelbranche. Het anker kan toegepast worden in de nieuwbouw, transformatie, verduurzaming & renovatie van gevels en biedt dé oplossing om slanke gevels met een hoge isolatiewaarde te bouwen.

Circulair bouwen

Door het schroefbare Isolink anker kunnen bestaande gebouwconstructies eenvoudig worden voorzien van nieuwe en slanke gevels. Bovendien is hiermee voldaan aan een eerste voorwaarde voor toekomstig circulair gebruik. De losneembare gevel is namelijk geschikt voor later hergebruik in een andere situatie. En was dat niet precies wat we voor het gebouw van de toekomst zochten?  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details