Platform over gevels, glas & daken
Het circulaire kozijn
Oude kunststof kozijnen leveren waardevolle grondstoffen op voor de productie van nieuwe kozijnen.

Het circulaire kozijn

We zijn op een punt dat de verantwoordelijkheid voor het afremmen van klimaatverandering heel breed opgepakt en gedragen moet worden. Binnen de keten van kunststof kozijnen zijn al flinke stappen gezet; branchevereniging VKG Keurmerk bundelt samen met partners en leden de krachten en neemt gezamenlijk verantwoordelijkheid. Een goed voorbeeld hiervan is het VKG Recyclesysteem voor het recyclen van oude kunststof kozijnen. 

Grondstoffen hebben een grote waarde. Naarmate we steeds meer producten ontwikkelen en luxe willen bewerkstelligen en behouden, raken grondstoffen op. Luxe is een groot goed, iets waar we blij van worden, maar dat moet ook gerealiseerd kunnen worden zonder aanspraak te blijven maken op uitputtelijke bronnen. Onze branche ziet kansen en creëert deze ook. Oude kunststof kozijnen leveren waardevolle grondstoffen op voor de productie van nieuwe kozijnen. Het VKG Recyclesysteem verwerkt nu ongeveer 75% van alle oude kunststof kozijnen. Natuurlijk streven we ernaar om hier 100% van te maken!

In het VKG Recyclesysteem wordt het kunststof fijngemaakt tot een schone PVC-korrel.

Waardevol afval

Oude kunststof kozijnen bevatten hoogwaardige materialen, zoals metaal, rubber en PVC. In het VKG Recyclesysteem wordt het kunststof fijngemaakt tot een schone PVC-korrel, dit vormt de basis voor nieuwe kozijnen. Het proces kan tot wel tien keer herhaald worden.

Om deze mogelijkheid goed te benutten, is het belangrijk dat iedereen binnen de keten zich hiervan bewust is. Voor bouwers is het soms eenvoudig om een constructieve bijdrage te leveren. Zeker bij grote projecten is het heel toegankelijk om de gebruikte kozijnen te laten recyclen. Dit is te regelen door een recyclepartner van VKG een container op de bouwplaats te laten plaatsen. Hiermee komen de oude kozijnen in het VKG Recyclesysteem terecht. Een andere optie is oude kozijnen in te leveren bij een van de kozijnfabrikanten met VKG Keurmerk. Hiermee doe je een waardevolle bijdrage aan minder gebruik van nieuwe grondstoffen. 

Duurzame projecten

Gelukkig komen er vanuit de bouwwereld steeds meer ambitieuze, duurzame projecten. Opdrachtgevers denken bewust na over duurzaamheid en circulariteit. Een mooi voorbeeld is een scholencomplex van de Aloysius Stichting in Eindhoven. De opdracht was om binnen een gesteld budget het maximale rendement op het gebied van duurzaamheid te behalen. Dit is gelukt, enerzijds vanwege de energieprestaties van de buitenschil en de opwekking van eigen energie via zonnepanelen. Anderzijds zijn er zeer duurzame keuzes gemaakt in bouwmaterialen, bijvoorbeeld in de toegepaste circulaire materialen waaronder kunststof kozijnen en donorstaal. VKG Keurmerk werd in de zoektocht naar de beste oplossingen voor de kozijnen betrokken en adviseerde de mogelijkheden voor circulaire kozijnen te onderzoeken. Deze werd gevonden bij Ploeg kozijnen die uiteindelijk 30 volledig circulaire kozijnen plaatste.

Een dergelijk project vraagt visie, overleg en samenwerking. Maar zoals de bedrijfsleider van Dura Vermeer Bouw Zuid, ontwikkelaar en hoofdaannemer, zegt: “Er zijn heel veel excuses om het niet te doen, maar door het wel te doen, kunnen we aantonen dat duurzaam en circulair bouwen heel goed mogelijk is.”

Het circulaire kozijn.

De kracht van het collectief

Met leden en partners denken we actief over mogelijkheden: hoe kunnen we het nog eenvoudiger maken voor aannemers, architecten, woningcorporaties en projectontwikkelaars? Hoe kunnen we van die 75%, 100% maken? Hoe kunnen we de keten zo circulair mogelijk maken, zodat alle bestaande materialen en grondstoffen tot aan het einde van hun levensduur gebruikt en hergebruikt worden?

We willen het verschil maken. Hoe meer bedrijven, bureaus, organisaties, stichtingen en mensen zich aansluiten, des te beter.
De mogelijkheden zijn eindeloos, maar vragen een brancheoverstijgende visie. VKG Keurmerk zoekt de samenwerking op met partners in de bouw en staat open voor een gesprek over duurzaamheid en circulariteit. Sluiten jullie aan?  

Over VKG Keurmerk
Het VKG Keurmerk is dé brancheorganisatie voor leveranciers en fabrikanten van kunststof kozijnen, ramen en deuren. Ons doel is de hele keten te versterken door strenge kwaliteitseisen, controle & transparantie en een duidelijke visie op duurzaamheid. Daarnaast waken we over goede en heldere voorwaarden voor afnemers, consumenten en zakelijke partijen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details