Platform over gevels, glas & daken
Gymzaal Grote Boel, Oosterhout | Gevelcassettes als bladerdek

Gymzaal Grote Boel, Oosterhout | Gevelcassettes als bladerdek

Oosterhout bij Nijmegen breidt uit. En hoe?! Sinds 2015 wordt gebouwd aan 850 nieuwe woningen in nieuwbouwplan Grote Boel. De woningbouw is bijna voltooid, het definitief inrichten (groen en water) en het realiseren van de voorzieningen is nu in volle gang. Zo wordt gebouwd aan een kindcentrum met basisschool, kinderopvang en buitenschoolse opvang en aangrenzend een gymzaal. De gymzaal is een klasse apart en gezegend met een voor Nederlandse begrippen heel bijzondere 3D-cassettegevel.

De nieuwe gymzaal is midden in de woonwijk gelegen, tussen twee boomgroepen in. Voor het ontwerp van het gebouw heeft Ralph van Zon van Croonen Architecten zich laten inspireren door het bladerdek van deze boompartijen. “Door de gevel uit te voeren in Dri-Design-cassettes van Kingspan, in drie tinten groen, ontstaat niet alleen een dynamisch geheel maar worden de boomgroepen als het ware ook via de gevel met elkaar verbonden. Een deel van de groene cassettes is bovendien een slag gedraaid om het spel van de bladeren extra te accentueren. Door ook te variëren met de hellingshoek en diepte van de antraciet gekleurde cassettes weerspiegelt de lucht in de gevel. Dat tezamen maakt dat de nieuwe gymzaal minder massief oogt in de wijk.”

kingspan-project-grote-boel-4-kopieren

Close-up van de cassettes.

 

Variërende diepte en hellingshoeken

Kingspan Dri-Design Tapered-cassettes kunnen in elke richting worden geplaatst, op verschillende dieptes en met variërende hellingshoeken. Het systeem is volgens Edwin van Rooden van dak- en wandbeplatingsspecialist Acoma vrij nieuw op de Nederlandse markt. “Sterker nog, de gymzaal in Oosterhout is tot op heden met 600 m2 het grootste project dat in Nederland met dit systeem gemonteerd is. Onze werkvoorbereiding is in het voortraject heel druk geweest met de engineering van het project, vanwege de verschillende typen en kleurstellingen.” Werkvoorbereider Martijn Wolsink vult aan: “Omdat aan de gymzaal een akoestische eis werd opgelegd, is voorzien in een geperforeerde binnendoosconstructie met akoestische isolatie. Daarop zijn Omega-profielen geplaatst met damp-remmende folie waarop de Dri-Design-cassettes zijn gemonteerd. In totaal zijn we een week of vier bezig geweest met de montage van de cassettes. Het resultaat mag absoluut gezien worden. Het is een prachtig systeem. Ik voorzie dan ook een mooie toekomst voor Dri-Design en niet alleen in de utiliteitsbouw.”

Vóór de gymzaal heeft Van Zon een metselwerk volume gemaakt waarin onder andere de kleedkamers liggen. “Er is gekozen voor een unieke steen met veel reliëf, als verwijzing naar de structuur van de boomschors. In de stenen zijn in reliëf de letters van Grote Boel aangebracht. De plint opent zich vervolgens aan de voorzijde via een duidelijke entree met grote glaspartij. Van hieruit is niet alleen toegang tot de gymzaal, maar ook tot de fietsenstalling.” De nieuwe gymzaal is met recht een aanwinst voor de nieuwe wijk Grote Boel.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details