Platform over gevels, glas & daken
Gevel van woonproject springt in het oog dankzij aluminium bekleding
Alu-Xtra monteerde 280 m² aan Deco Wall. De combinatie van lichte gevelstenen met donkere verticale aluminium profielen geeft dit project een strakke en trendy uitstraling.

Gevel van woonproject springt in het oog dankzij aluminium bekleding

De gevel van een appartementsgebouw in Putte valt op. Alu-Xtra kreeg immers de opdracht om de gevel op twee van de vier bouwlagen volledig met aluminium profielen te bekleden. De specialist in buitenschrijnwerk en gevelbekleding werkt al jaren met de aluminium profielen van Aliplast Aluminium Systems en koos in deze toepassing voor de Deco Wall gevelbekleding van de Belgische fabrikant. 280 m² aan verticale aluminium profielen type DW 230, gemonteerd op een aluminium onderconstructie, creëren een echte eyecatcher.

Deco Wall zorgt ook bij dit project voor een opvallende gevel en een uniform geheel.

Alu-Xtra produceert en plaatst unieke aluminium creaties voor particuliere en professionele bouwprojecten. De firma uit Nijlen (B) is gespecialiseerd in aluminium ramen, deuren en schuifdeuren, maar ook rolluiken, screens, vliegenramen, garagepoorten en gevelbekleding. “We gaan geen enkele uitdaging uit de weg en verkiezen kwaliteit boven kwantiteit. Daarom kiezen we er al tien jaar bewust voor om de aluminium profielen van Aliplast te gebruiken. Zowat drie jaar geleden zijn we ook gestart met de Deco Wall gevelbekleding van de fabrikant, 100% made in Belgium. Sinds vorig jaar zetten we daar versterkt op in en hebben zelfs twee specialisten in huis”, vertelt Christophe Boexstaens, zaakvoerder van Alu-Xtra. “Zo werden we vorig jaar betrokken bij een woonproject met appartementen op gelijkvloers en drie verdiepingen. Op de eerste en tweede verdieping integreerde de architect een aluminium gevelbleding. We stelden een oplossing met de verticale aluminium profielen van Deco Wall voor en werkten vervolgens het project samen met het team van fabrikant Aliplast uit. Begin 2023 monteerden we deze aluminium gevelbekleding, 280 m² in totaal.”

Aan de voorzijde loopt de gevelbekleding zelfs door voor de ramen, waardoor de directe inkijk verhinderd wordt, maar de bewoner wel zicht op de omgeving behoudt.

Aluminium profielen

Deco Wall is gebaseerd op een basisprofiel en horizontale of verticale afwerkingsprofielen in verschillende designs. Dankzij vier verticale profielvarianten – smal (DW230), breed (DW240), diep (DW231) of open (DW232) – en één horizontaal profiel (DW 233) krijgen architecten en gevelbouwers een ruime creatieve bewegingsvrijheid. De profielen zijn leverbaar in alle Aliplast kleuren. Bovendien is het mogelijk om het basisprofiel in één kleur en de afwerkingsprofielen in een andere kleur te laten lakken. Ook deuren en garagepoorten kunnen met Deco Wall bekleed worden. “Bij dit project kozen we voor het lage verticale profiel DW230 met een diepte van 20 mm en een breedte van 30 mm. Met behulp van een aangepast basisprofiel loopt het systeem op bepaalde plaatsen aan de voorgevel zelfs voor de ramen door, waardoor rechtstreekse inkijk verhinderd wordt, maar de bewoner toch nog zicht op de omgeving behoudt”, licht Christophe de realisatie toe. “Onze eigen engineering ontwikkelde een unieke manier van installeren, waarbij gewerkt wordt met een achterliggende constructie uit aluminium liggers. Zo zijn we zeker dat de afwerkingsprofielen licht, sterk, duurzaam, slijtvast en onderhoudsvriendelijk zijn, én hebben we ook een onderconstructie met een lange levensduur.”

De eenvoudige montage springt in het oog. Dankzij een uitgekiend kliksysteem kunnen de afwerkingsprofielen immers simpelweg op een basisprofiel bevestigd worden.

Eenvoudig te monteren en circulair

Naast de creatieve vrijheid springt bij Deco Wall vooral de eenvoudige montage in het oog. Dankzij een uitgekiend kliksysteem kunnen de afwerkingsprofielen simpelweg op een basisprofiel, maar ook op hoek-, eind- of overgangsprofielen, bevestigd worden. De profielen garanderen een feilloze hoekafwerking van 90°, maar ook afwijkende hoeken zijn mogelijk. “Deco Wall is ook duurzaam en onderhoudsvriendelijk. De profielen zijn Cradle-to-Cradle gecertificeerd, wat betekent dat ze geschikt zijn voor de circulaire economie en een positieve impact hebben op mens en milieu. Ze voldoen ook aan verschillende duurzaamheidsmaatregelen”, stelt Marc Mulders, sales manager Nederland bij Aliplast. “Daarnaast zorgt de poederlak met Qualicoat Seaside keurmerk voor een goede beschermlaag en behoud van de kleur, zelfs in extreme omstandigheden. Als fabrikant kunnen we zo op een ruime selectie van kleuren een lakgarantie van 25 jaar geven.” Christophe Boexstaens van Alu-Xtra sluit af: “De aluminium gevelbekleding geeft dit project een wel heel opvallend accent. Het is een mooie referentie, die op korte periode voor verschillende nieuwe aanvragen gezorgd heeft.”  

De profielen van de Deco Wall werden bevestigd op een sterke aluminium onderconstructie – een eigen engineering van Alu-Xtra.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details