Platform over gevels, glas & daken
GEVEL 2020 toont nieuwe technieken die een Modern Utopia creëren

GEVEL 2020 toont nieuwe technieken die een Modern Utopia creëren

Het thema van GEVEL 2020 is Modern Utopia. Architectenbureaus en exposanten geven drie dagen lang invulling aan dit onderwerp. Zo ook architectenbureau heren 5 en gevelspecialist Sto. Beide spelen vanuit hun eigen expertise in op maatschappelijke ontwikkelingen, nieuwe technieken en materialen.

Heren 5 is donderdag 30 januari 2020 ambassadeur van GEVEL. Het architectenbureau, dat onder andere bekend werd door het Funda huis, deelt die dag haar visie. Centraal staan: mens, verhaal en morgen. “Tijdens GEVEL willen we Ons Utopia laten zien. Onze droom voor de toekomst, vertaald naar daden,” zegt Jan Klomp. Voor heren 5 is het belangrijk dat het bureau een bijdrage levert aan leefomgevingen waarin bewoners en gebruikers zich prettig voelen en waarbij duurzaamheid en levensduur de uitgangspunten zijn voor het ontwerp. “Als mensen houden van hun omgeving, dan wordt die plek gekoesterd en wordt er goed voor gezorgd. Dat is een belangrijk aspect van duurzaamheid. Daarom willen wij graag weten waar een bewoner of gebruiker van droomt: wat haar drijfveren en ambities zijn.”

Traditie en vernieuwing

In het speelveld van opgaven, eisen en wensen voelt heren 5 zich als een vis in het water. Al houdt zij ook nog van traditionele waarden, mits deze vernieuwing niet in de weg staan. Dat hoeft gelukkig ook niet. Een voorbeeld waarbij traditie wordt gecombineerd met innovatie is een nieuwe verwerkingsmethode voor baksteen, waarmee een recent ontworpen gebouw van heren 5 wordt gerealiseerd. Merijn de Jong: “Voor het woningbouwproject in Hoorn is een gevel ontworpen die wordt gerealiseerd met Drystack, een droogstapelsysteem voor baksteen. Hiervoor zijn geen metselaars meer nodig: vrijwel iedereen kan met Drystack volgens tekening een baksteengevel stapelen. Na het stapelen komt er een ploeg voor het voegwerk. Het resultaat ziet er hetzelfde uit als traditioneel metselwerk.” Voor de architecten is hierbij de opgave geweest om nieuwe detaillering en vormentaal te ontwikkelen, zodat de gevel dezelfde architectonische kwaliteit heeft als een traditionele metselwerkgevel. “Daarin zit voor ons ook wel de ambitie én het plezier,” vertelt Jan. Tijdens GEVEL komt er absoluut een plek waar dit systeem wordt gedemonstreerd. “We laten graag onze collega’s en bouwpartners zien welke mogelijkheden er zijn met nieuwe technieken. We gaan graag het gesprek aan over andere ontwikkelingen die ons te wachten staan. Voor ons is GEVEL niet alleen een platform om te tonen, maar ook om informatie op te halen. Nieuwe data, waar de hele bouwkolom én de gebruikers van onze gebouwen hun voordeel mee kunnen doen!”

Samenwerken

“Daarnaast creëren nieuwe technieken en materialen kansen om de duurzaamheid van gebouwen te verbeteren,” vult Rob de Jong van Sto aan. “Wij zien de vraag naar prefab en modulair bouwen enorm toenemen. De voordelen zijn inmiddels bekend: minder faalkosten, minder afhankelijk van weersomstandigheden en het gaat sneller, want het is vaak geautomatiseerd.” Dat betekent ook dat processen en materialen goed op elkaar afgestemd moeten zijn. “Ons bedrijf vertolkt een netwerkfunctie; partijen bij elkaar brengen zit in ons DNA. Tijdens GEVEL tonen we hoe die samenwerking vorm krijgt. Bijvoorbeeld door de brede toepassing van Architectural Claddings onder de aandacht te brengen. De claddings (minerale steenstrips, pleisters en Ecoshapes) zijn uniform toepasbaar op staalframeconstructies, houtskeletbouw en sandwichpanels. Daardoor is het mogelijk om ieder gebouw sneller en slimmer te bouwen.”

Nieuwe architectuur

Rob draagt mooie architectuur een warm hart toe. “Het gebouw dat bouwkundig en energetisch het best scoort, is niet automatisch het meest duurzame gebouw. Alles draait om het vinden van de balans. Dat geldt op korte termijn voor functionaliteit, energiezuinigheid, betaalbaarheid en bouwsnelheid. Terwijl met oog op de toekomst ook de esthetische waarde belangrijk is.” Dat er steeds hogere energetische eisen aan de schil gesteld worden, betekent volgens hem niet dat er concessies aan de vormgeving gedaan mogen worden. “Zeker niet nu er een steeds grotere diversiteit aan designopties beschikbaar is. Ook dat laten we zien. Projecten zoals de Huidekoperstraat van BiermanHenket en WFC My Loft tonen hoe door moderne architectuur het straatbeeld wordt versterkt.” En ook The Garage in Amsterdam van Rijnboutt is een project waar Sto terecht trots op is. “Rijnboutt architecten transformeerde dit Rijksmonument: de voormalige Citroën Noordgarage. Een eclectische mix van kantoren, horeca en winkels gaat verscholen achter oude stalen kozijnen met structureel verlijmd glas en borstweringen met glazen mozaïektegels die het jonge monument laten stralen.”  


In het theater van GEVEL nemen architectenbureaus bezoekers mee naar hun Modern Utopia.

Op dinsdag 28 januari betreedt MVRDV het podium. Dit architectenbureau doet dagelijks research naar de stad van de toekomst. De projecten van MVRDV zijn ruimtelijk, experimenteel en bieden radicale oplossingen voor grootschalige stedelijke problemen.

Woensdag 29 januari voert Joost Heijnis van cepezed het woord. Als ambassadeur vraagt hij aandacht voor de tegenstellingen. Bewegen we mee met de stad of creëren we gebouwen met eeuwigheidswaarde? Maken we gevels zo transparant mogelijk of dwingt nieuwe regelgeving dichte façades af? Met de kennis, vaardigheid en no nonsense-mentaliteit van alle bureaus, beloven het interessante sessies te worden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details