Platform over gevels, glas & daken
Gevelbekleding

Gestructureerd gevelonderhoud

werkadres-Delftse-Poort-Rotterdam
Gestructureerd gevelonderhoud geeft aantoonbare revenuen op de langere termijn, het is alleen zaak om het de juiste aandacht te geven in een organisatie.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Nestaan Gevelonderhoud

26 november 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De VMRG heeft een aantal voorschriften opgesteld om een aluminium gevel vanaf nieuwbouw/oplevering structureel te onderhouden, inclusief een gedegen plan met productspecificaties en onderhoudsfrequenties. De praktijk blijkt echter weerbarstiger. Aan het woord is Hans van der Griend van Nestaan Gevelonderhoud. Volgens hem wordt de eerste jaren vooral achterover geleund en niet naar het onderhoud omgekeken.

Gevelonderhoud is nog altijd een ondergeschoven kindje, weet Van der Griend uit ervaring. “Pas als het voor iedereen zichtbaar wordt en de eerste aftekeningen op de gevel ontstaan, gaat men pas nadenken over onderhoud. Dan is het eigenlijk al te laat en loop je achter de feiten aan. Wij proberen bij gebouweigenaren en vastgoedpartijen het hoofdstuk onderhoud tussen de
oren te krijgen. Door tijdig te beginnen met onderhoud staat een gebouw er veel frisser bij dan wanneer we een inhaalslag moeten maken.” 

De VMRG heeft een aantal voorschriften opgesteld om een aluminium gevel vanaf nieuwbouw/oplevering structureel te onderhouden, inclusief een gedegen plan met productspecificaties en onderhoudsfrequenties.

Aantoonbare revenuen

Als landelijk opererend bedrijf helpt Nestaan Gevelonderhoud gebouweigenaren bij het opstellen van meerjarige onderhoudsplannen. “We bekijken een situatie, leggen een en ander vast op foto en adviseren van daaruit wat mogelijk is op het gebied van onderhoud. Je maakt prestatieafspraken met elkaar en zegt op zo’n moment dat het pand op dat niveau moet blijven bestaan. Het komt erop neer dat het aanzien nooit vuiler mag worden dan het beeld op de foto.” Van der Griend omschrijft het ook als de kracht van zijn bedrijf. “We maken een meerjarenplan zodat werkzaamheden vroegtijdig kunnen plaatsvinden. Daarin wordt toegelicht op welke manier de gevel wordt onderhouden, binnen een haalbaar budget en met een vooraf overeengekomen prestatie. Gestructureerd gevelonderhoud geeft aantoonbare revenuen op de langere termijn, het is alleen zaak om het de juiste aandacht te geven in een organisatie.”

De expertise die Nestaan Gevelonderhoud de afgelopen 35 jaar heeft opgebouwd, zal niet verloren gaan. De tweede generatie dient zich al aan en leert ondertussen de kneepjes van het vak. “Ook de volgende generatie zal de boodschap van structureel gevelonderhoud blijven verkondigen,” zegt Van der Griend met gepaste trots.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Erik Imming

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details