Platform over gevels, glas & daken
Fortwachterswoning in de prijzen

Fortwachterswoning in de prijzen

De meeste stemmen gelden en dus won de Fortwachterswoning in Poederoijen de Reynaers Projectprijs. De Fortwachterswoning, een ontwerp van TM2 Architecten, werd gerealiseerd door aluminiumbouw D’n Boeij. De woning die tevens dienst doet als brasserie, kreeg 28,8 % van alle door het publiek uitgebrachte stemmen.

Een overwinning past uitstekend bij de functie van de Hollandse Waterlinie waarvan ook de oorspronkelijke Fortwachterswoning deel uitmaakte: Het afsluiten en verdedigen van het land tegen de vijand. En die tegenstander wil je dan natuurlijk verslaan. De stemming voor de overwinning van de projectprijs was een nek-aan-nekrace met project KJC Heliomare uit Heemskerk van Marlies Rohmer Architects & Urbanists. Beide projecten waar goed voor meer dan de helft van alle stemmen.

De vakjury over de Fortwachterswoning

Reynaers Projectprijs 2018 Fortwachterwoning (6) kopiëren

Ondanks de historische context van de Fortwachterswoning – het pand is gebouwd op de plek en funderingen van een eerder gebouw met dezelfde functie – heeft het een eigentijds karakter met speelse gevel en zorgvuldige details. “Parmantig en robuust tegelijk: de Fortwachterswoning met uitbaterij op de begane grond en beheerderswoning daarboven toont een sterk karakter op een bijzondere locatie aan de dijk. Het archetypische ‘huis met puntdak en schoorsteen’ is op speelse manier uitgewerkt. De gevel is bekleed met hout, waarbij de kozijnen de functies in het gebouw lijken te verbinden: een huiselijke sfeer op de begane grond en hoge raampartijen voor de bovenliggende woonruimten. Binnen en buiten worden met elkaar verbonden door de gevelcompositie en materialisering. Het project toont een zorgvuldige detaillering van de overgangen tussen de materialen en de verschillende elementen,” aldus de jury.

Heldere en zuivere hoofdvorm

De oorspronkelijke Fortwachterswoning werd in 1960 gesloopt en op exact dezelfde locatie is de nieuwbouw gerealiseerd. Net als in het oorspronkelijke ontwerp is gekozen voor een houten gevelbekleding die zelfs is doorgetrokken tot aan de nok. “Door de hemelwaterafvoer aan het zicht te onttrekken, ontstaat een heldere en zuivere hoofdvorm,” licht Mick Martens van TM2 Architecten toe. “Het zijn de gevelopeningen die dynamiek geven aan het ontwerp, een aaneenschakeling van verschillende kozijntypen met vaste en draaiende delen en schuiframen. Door toepassing van shadowboxen en het wisselprofiel is een slank detail gerealiseerd. De combinatie van de houten geveldelen in duurzaamheidsklasse 1 en de kozijnen van Reynaers maken de gevel bovendien onderhoudsarm.”

Projectprijs

Reynaers Projectprijs 2018 Fortwachterwoning (10) kopiëren

De Fortwachterswoning werd samen met negen andere projecten door de vakjury genomineerd voor de 21e editie van de Reynaers Projectprijs. Uit de tien genomineerden kon het publiek online haar favoriete top drie samenstellen. Van de 7.020 uitgebrachte stemmen was ruim 28,8 % voor de Fortwachterswoning, gevolgd door KJC Heliomare en Villa Veghel op respectievelijk de tweede en derde plaats. Binnenkort vindt de prijsuitreiking plaats. De winnende architect en gevelbouwer ontvangen ieder 2.500 euro. In overleg mag de winnaar datzelfde bedrag doneren aan een goed architectuur doel. Zo wordt passie voor architectuur ingezet voor een maatschappelijk doel.  

Tekst: Roel van Gils   Beeld: Reynaers
Uitgelichte afbeelding: Het zijn de gevelopeningen die dynamiek geven aan het ontwerp, een aaneenschakeling van verschillende kozijntypen met vaste en draaiende delen en schuiframen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details